Goda råd

Goda råd

Bästa våtfodret för din hund

De flesta vill såklart ge sin hund foder av högsta kvalitet, men det kanske känns jobbigt att välja bland det enorma utbudet av hundmat? Läs i den här artikeln hur du känner igen ett högklassigt våtfoder!

Varför våtfoder?

 • Högklassigt våtfoder har vanligen hög kötthalt och passar därför utmärkt för hundar, som har en köttätares matsmältning.
 • Köttrikt våtfoder är ett mer kalorisnålt alternativ och passar även kräsnare vovvar! Läs mer om vad du kan göra om du har en kräsen hund här >>
 • Våtfoder som är märkt med texten "helfoder" kan serveras som sådant, men många hundar gillar också torrfoderkulor som smaksatts med lite våtfoder!

Långsiktig kostnadskalkyl

Sjukdomar försämrar alltid hundens livskvalitet och känns i ägarens plånbok i form av större veterinär- och medicinräkningar. Det kunde faktiskt vara bra att granska utfodringskostnaderna även ur ett hälsoperspektiv. Mat av hög kvalitet kanske inte botar sjukdomar, men en biologiskt lämplig kost gör din vän piggare och livskraftigare. Och bra motståndskraft och allmänt god hälsa kan förebygga många problem.

Varför kostar kvalitetsmat mer?

Skillnaderna i pris mellan foder av dålig kvalitet och sådana som har utmärkt näringsinnehåll kan verka stora. Varför kostar högkvalitativt våtfoder mer? Och hur ser man skillnaden mellan dålig mat och kvalitetsmat? Påkostade förpackningar och fina reklamer har inte så mycket att göra med fodrets näringsinnehåll. Därför är det bäst att lära sig läsa den grundläggande informationen på förpackningen. Så här gör du:

Läs innehållsförteckningen när du väljer foder

Minneslista för hundmatsjägare

Högklassigt våtfoder:

 • Högklassigt våtfoder innehåller rikligt med kvalitetskött. Kött är biologiskt sett den bästa maten för hundar. Kontrollera alltså alltid hur mycket kött produkten innehåller.
 • Ju noggrannare köttets ursprung är angivet, desto bättre kan du lita på dess kvalitet.
 • I prima våtfoder används inte konstgjorda färg-, smak- eller konserveringsämnen. Den läckra smaken som tillfredsställer även kulinariska finsmakare kommer från äkta kött.
 • De flesta våtfoder av god kvalitet är hypoallergena. De innehåller alltså inte råvaror som ofta kan orsaka allergi, till exempel spannmål.

Våtfoder av sämre kvalitet

 • Våtfoder av sämre kvalitet har ofta som huvudingredienser "kött och animaliska produkter" och "vegetabiliska produkter".
 • Kontrollera att produkten inte innehåller socker.
 • Kontrollera också att våtfodret inte innehåller konstgjorda konserveringsmedel. Foder för sällskapsdjur omfattas av foderlagstiftningen och kan därför innehålla många olika konserveringsmedel.

Helfoder eller kompletterande foder

Enligt lagen måste det på foderförpackningar anges om fodret är ett helfoder eller ett kompletterande foder. Helfoder fyller som sådana hundens dagliga behov, medan kompletterande foder inte innehåller alla näringsämnen hunden behöver och därför måste serveras i kombination med till exempel torrfoder.

 • Du kan utfodra din hund med endast våtfoder om det är ett helfoder.
 • Kompletterande foder passar bra som något gott vid sidan av torrfoder.

Kontrollera alltså inte bara innehållsförteckningen på paketet, utan också om produkten är ett helfoder eller kompletterande foder, särskilt om din hund äter i huvudsak våtfoder.

Bästa våtfodret för min hund?

Varje hund är en individ med individuella behov i fråga om kosten. Det som är bäst för en är kanske inte bra för en annan. Högkvalitativt favoritfoder för många av våra kunders hundar, och även våra egna hundar, är:

Visste du att du hos oss hittar kompletta våtfoder för hundar i olika åldrar och med olika behov, till exempel hundar som är överviktiga, har känslig mage, lider av allergi eller behöver extra näring för hud och päls! Kolla in alla våra våtfoder här >>

Underhållningstips: Fyll en Kong-leksak med våtfoder på morgonen och sätt den i frysen under dagen. Ta ut leksaken på kvällen och ge den till din kompis som då får njuta länge av sin mumsiga överraskning!

Det bästa våtfodret till din hund!