Kundvagn

Kundvagnen är tom.
#Goda råd för din hund#Kost

Så väljer du rätt färskfoder till din hund

Hunden är av naturen ett köttätare och färskfoder är en naturlig kost för den. Rätt genomförd är därför råutfodring mycket hälsosam för hundar av alla åldrar och raser. Vad behöver du då veta om färskfoder innan du börjar? Vi berättar mer här!

Hur planerar du hundens utfodring med färskfoder?

Det enklaste sättet att utfodra en hund med färskfoder är att välja rått helfoder som innehåller en optimal mängd av alla skyddsnäringsämnen hunden behöver (skyddsnäringsämnen är icke-energigivande näringsämnen) . Dessa helfoder kan användas som fullständig kost åt hunden, men de kan också användas i en 50/50-utfodringsmodell (hälften torrfoder och hälften färskfoder). I vårt sortiment hittar du färskfoder för olika behov och hundar i olika åldrar. Om du vill kan du också planera råutfodringen själv. Särskilt om hunden är allergisk kan det vara den bästa lösningen. Det finns olika slags färskfoder och råfoders-alternativ, läs noga på förpackningen om det är ett helfoder eller ett kompletteringsfoder. Om det är ett helfoder innehåller maten allt din hund behöver (men du kan självklart variera mellan olika sorter), om det är ett kompletteringsfoder så behöver du själv se till att kosten blir balanserad. När man planerar utfodring med färskfoder bör man beakta följande saker (tänk på att valpar har andra näringsbehov än en fullvuxen hund, så vid egenkomponerad råutfodring behöver man läsa på ännu mer):

 • Kostens huvudingrediens bör alltid vara benfritt kött. Energimängden varierar i olika proteinkällor och vid valet av kött bör hundens energiförbrukning och näringstillstånd beaktas.

 • Ben ges som kalciumkälla 1–1,5 gånger per hundens vikt i kg dagligen. Det betyder att en hund som väger 10 kg dagligen behöver cirka 10-15 gram ben. Kalciumhalten i olika produkter varierar. Tänk på att det inte är bra att ge för mycket ben!

 • Hunden behöver lever varje vecka för att få i sig bland annat A-vitamin. En hund som väger 10 kg kan få ca 70-110 gram lever per vecka. Om hunden inte tycker om smaken eller konsistensen av lever så kan du prova att servera den fryst eller hacka den i små, små bitar och blanda tillsammans med den andra maten.

 • För att hundens mage ska fungera bra och avföringen vara av jämn kvalitet är det bra att ge hunden lite fibrer dagligen, till exempel grönsakspuré eller psylliumhusk. Den senare behöver du blötlägga innan du serverar till hunden eftersom att den sväller rätt mycket i kontakt med vätska. Om du har tillgång till att ge päls exempelvis kaninöron med päls eller liknande så är även det en bra fiberkälla för din hund.

 • Ibland kan köttet ersättas med olika sorters fisk. Fisken kan också ges hel om hunden går med på att äta den. Om du fiskar egen fisk, eller köper från fiskbilen, frys ner fisken i några veckor innan du serverar den för att undvika att den bär med sig några parasiter.

 • Hunden kan också få ägg. Ägg är en bra del att ta med i kosten eftersom att de innehåller de flesta aminosyror som hunden behöver. Du kan servera äggen råa, med eller utan skal. Skalet innehåller kalcium och ägghinnan är rik på kollagen, kondroitin och glukosamin som hjälper till att stärka lederna. Tänk på att ägg innehåller en hel del kalorier, så glöm inte att räkna med dessa till dagens fodergiva.

Näringstillskott

Behovet av näringstillskott beror på vad hunden äter. Man behöver alltså känna till hundens näringsbehov och kunna räkna ut ungefär vad den får i maten.

 • Zink, D-vitamin och mangan är de näringstillskott som oftast behövs.

 • Kalcium måste ges om hunden inte äter ben.

 • A-vitamin behövs om hunden inte gillar lever.

 • E-vitamintillskott är till nytta för många arbets- och sporthundar samt hundar som äter fet mat.

 • Jod kan tillsättas enkelt i maten i form av en liten mängd havsalger.

 • Omega-3-fettsyror kan gärna ges kontinuerligt som en del av hundens kost.

Om hundens kost är begränsad på grund av till exempel allergi kan det behövas andra näringstillskott. I vårt sortiment hittar du också näringstillskott som främjar led-, mun- och tandhälsan. Läs mer om våra mångsidiga näringstillskott här >>

Hela råa ben som komplement till färskfoder

Många hundar njuter av att gnaga på råa ben och det ger både stimulans och lugn. Hundar bör alltid vänjas försiktigt vid ben och det är viktigt att tänka på att ben gör avföringen hårdare. För att undvika problem ska man noga övervaka att hunden inte äter alltför mycket ben på en gång. Som kalciumkälla i maten passar produkter som innehåller malet ben bäst. Även dem rekommenderar vi att ge i måttliga mängder. Onödigt mycket ben är inte till någon nytta för hunden. Om du ger ben som kalciumkälla är det meningen att hunden ska äta upp hela benet och du behöver då välja mjukare ben så som revben, hals, vingar och liknande, inte märgben vilket är ett bärande ben och därmed väldigt hårt. En hund som är van att kunna äta upp ett helt köttigt ben ska inte ges märgben eftersom att de med största sannolikhet kommer försöka gnaga i sig märgbenet och då är risken för tandskador stor. För vissa hundindivider passar det inte med ben i någon som helst form i maten. Då behöver de kalcium i form av näringstillskott, Avital Calcium är ett bra kosttillskott med kalcium. Om hunden har en benägenhet att glufsa i sig är det viktigt att den äter ben bara under övervakning! Hundägaren måste vara medveten om riskerna med benätande. Kom ihåg att ägaren ansvarar för utfodringen när det gäller alla produkter!

50/50-utfodring med färskfoder och helfoder

I många hushåll utfodras hundarna enligt den så kallade 50/50-modellen. Det betyder att hälften av kosten består av torrt eller vått helfoder och hälften av färskfoder. Då får hunden de behövliga skyddsnäringsämnena i helfodret, men får samtidigt nytta av färskfodrets naturlighet.

Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?