Kundvagn

Kundvagnen är tom.
#Goda råd för din hund#Kost

Kombinerad kost för hundar

En kombinerad kost för hundar innebär oftast att man kombinerar torrfoder och färskfoder i sin hunds dagliga kost, men en kombinerad kost fungerar även med torrfoder och våtfoder. Men hur går det egentligen till när man serverar sin hund en kombinerad kost, och vilka är fördelarna? Det går vi in på här!

Vad innebär en kombinerad kost för hundar?

En kombinerad kost för hundar innebär oftast att man kombinerar torrfoder och färskfoder i sin hunds dagliga kost, men en kombinerad kost fungerar även med torrfoder och våtfoder.

Kombinerad kost: färskfoder och torrfoder

Ibland kan en kost som bara består utav råfoder kännas krånglig eftersom det kräver lite mer förberedelser från matte eller husse. Då kan en kombinerad kost med färskfoder och torrfoder vara ett alternativ. Antingen kan man ha torrfoder som bas och låta ca 10% av dagsgivan bestå av något färskfoder, antingen ett komplett och balanserat färskfoder eller att man varierar mellan olika kompletteringsfoder. Alternativt att halva hundens kost består utav färskfoder och den andra halvan består utav ett komplett torrfoder. För denna utfodringsmodell passar ett färskfoder som redan är balanserat, exempelvis Smaak färskfoder. Torrfodret och färskfodret bör då serveras vid varsin måltid, detta för att underlätta för hundens matsmältning.

Fördelar med en kombinerad kost av färskfoder och torrfoder

  • En kombinerad kost av färskfoder och torrfoder gör det enklare för dig som ägare att få med färskfoder i hundens kost

  • Ett torrfoder av hög kvalité innehåller alla näringsämnen som din kompis behöver

Kombinerad kost: våtfoder och torrfoder

En kombinerad kost för hundar kan även bestå av hälften torrfoder och hälften våtfoder. Ett torrfoder av hög kvalité innehåller alla näringsämnen som din kompis behöver. Många torrfoder innehåller dessutom näringsämnen som främjar ledhälsan, matsmältningen eller huden.

Fördelar med en kombinerad kost av våtfoder och torrfoder

  • Högklassigt våtfoder har vanligen hög kötthalt och passar därför utmärkt för hundar, som har en köttätares matsmältning

  • Köttrikt våtfoder är ett mer kalorisnålt alternativ och passar även kräsnare vovvar och hundar som behöver tänka på midjemåttet

  • Under sommaren är våtfoder bra att ge till din hund för att den ska få i sig extra vätska genom maten också

Visste du att…

Våtfoder är ett bra alternativ att ge till din vovve när ni är ute och reser, det är smidigare att utfodra och bära med sig.

5 snabba om kombinerad kost för hundar

  • En kombinerad kost för hundar innebär oftast att man kombinerar torrfoder och färskfoder...
  • ... men en kombinerad kost fungerar även med torrfoder och våtfoder
  • En kombinerad kost av torrfoder och färskfoder kan göra utfodring med färskfoder lite enklare för dig som ägare
  • En kombinerad kost av torrfoder och våtfoder brukar passa lite mer kräsna hundar
  • För valpar kräver en kombinerad kost en del kalkylering för att vara säker på att valpen får i sig tillräckligt med kalcium och andra viktiga näringsämnen

Kombinerad kost för valpar

En valp kan också utfodras med en kombinerad kost, antingen med färskfoder och torrfoder eller våtfoder och torrfoder. Att ha torrfoder som en del utav valpens kost är bra då torrfoderpellets kan användas som belöning vid valpträning eller serveras i en aktiveringsleksak. Det kan vara bra att ha i åtanke att en kombinerad kost kräver en del kalkylering för den växande valpen. För att vara säker på att valpen får i sig tillräckligt med kalcium och andra viktiga näringsämnen kan det vara bra att komplettera med kosttillskott.

Nosa på alla våra kosttillskott här »

Helfoder eller kompletterande foder

Enligt lagen måste det på foderförpackningar anges om fodret är ett helfoder eller ett kompletterande foder. Helfoder fyller som sådana hundens dagliga behov, medan kompletterande foder inte innehåller alla näringsämnen hunden behöver och därför måste serveras i kombination med till exempel torrfoder eller andra kompletta foder alternativt om man vet VAD det är som saknas - att man kan servera det på annat sätt. Smaak RAW Complementary-serien tillexempel är råfoder som bara består av en proteinkälla (undantaget Nöt-gris), utan andra tillsatser. Det är perfekt om du vill lägga till lite extra gott i matskålen med torrfoder eller som ingredienser i en balanserad råfodersdiet (BARF), men då måste foderplanen innehålla andra proteinkällor också och man behöver ta hänsyn till om det kompletterande fodret är med eller utan inälvor och ben.

Läs mer om färskfoder till hund här »

Byta foder till hund

Att lägga till våtfoder, färskfoder eller torrfoder till din hunds kost går ofta smidigt om det nya fodret adderas stegvis. 

Så byter du foder till din hund »

Exempel på torrfoder, våtfoder och färskfoder

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?