Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Avmaskning hund

Om du misstänker att din hund har mask behöver du avmaska den. Det betyder att du behandlar den typ av mask som har bosatt sig i din hund. Det finns mycket frågor om avmaskning av hund, som hur man vet att hunden behöver avmaskning, hur ofta man ska avmaska sin hund och vilket avmaskningsmedel som ska användas. För att göra allt lite enklare för dig berättar vi här mer om avmaskning av hund och svarar på de vanligaste frågorna.

Hur smittas en hund av mask?

Hundar kan smittas av mask genom att de äter något som redan är infekterat av masken, som vilda smådjur som exempelvis möss, råttor eller fåglar. Har du mer än en hund hemma kan de även smitta varandra genom att de osynliga äggen sprids via hundarnas bäddar eller filtar.

Valpar kan bli smittade redan när de ligger i sin mammas mage, men även via mjölken de diar under sina första veckor i livet. Därför avmaskas små valpar regelbundet.

Spolmask hos hund

Det finns två arter av spolmask - hundspolmasken Toxocara canis och spolmasken Toxascaris leonina. Hundspolmasken är, precis som namnet antyder, vanligast hos hund och kan orsaka problem hos framför allt valpar.

Bandmask hos hund

En hund kan smittas av bandmask genom att äta ett smådjur (t.ex. gnagare, grodor eller fåglar) som är infekterat av bandmaskens larver. Bandmask smittar inte mellan hundar, utan endast om hunden äter ett annat djur som är smittat.

5 tecken på att din hund har mask

Det finns många olika symtom på inre parasiter hos hundar. De vanligaste är:

  • Diarré och kräkningar
  • Illamående
  • Avmagring och svullen mage
  • Hosta
  • Glanslös päls

Ibland kan ljusa masksegment synas i avföringen. Masksmitta kräver omedelbar behandling.

Besök en veterinär om du misstänker att din hund har mask

För att vara säker på att du din hund behöver avmaskning rekommenderas det idag att du besöker en veterinär som tar ett avföringsprov, eller att du köper ett kit på apoteket för att själv ta ett prov på hudens avföring och skickar in till Vidilab eller Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA). I många fall analyseras det inskickade avföringsprovet redan samma dag som det når labbet, och sedan skickas provresultatet till dig redan nästa dag via mejl eller post. En nackdel med det färdiga testkitet är att analysen inte inkluderar kontroll av bandmask, så om du oroar dig för just bandmask bör du rådgöra med din veterinär.

Visste du att vi har veterinärkliniker i anslutning till en del av våra butiker? Hitta din Arken Zoo Veterinärklinik här »

Avmaskningsmedel för hundar

När du ska avmaska din hund behöver du ett avmaskningsmedel, och det finns ett par olika alternativ att välja mellan. På apoteket kan du köpa receptfria avmaskningsmedel eller hämta ett avmaskningsmedel på recept. Vissa tabletter och pasta ska bara ges en gång, medan andra behöver ges flera gånger. Om din hund inte vill äta medicinen kan du testa ett receptbelagt spot-on-preparat som droppas på hundens hud. Rådfråga din veterinär eller personalen på apoteket för att hitta metoden som passar din hund bäst.

Att tänka på när du väljer avmaskningsmedel till din hund

  • Vissa läkemedel ges som en engångsdos medan andra ska tas flera dagar i rad. Storlek och pris varierar mellan olika preparat.

  • Ge rätt mängd avmaskningsmedel. Hur du ska dosera avmaskningsmedlet står angivet i produktbeskrivningen och dosen baseras ofta på hur mycket hunden väger. Det är viktigt att du fullföljer hela behandlingen och inte avslutar en tredagars kur efter kanske två dagar.

  • Har du en valp som ska avmaskas flera gånger i rad rekommenderar vi att du använder samma läkemedel vid samtliga avmaskningar för bästa resultat.

Hur ofta ska jag avmaska min hund?

Är din hund vuxen bör du endast avmaska den om du vet att hunden har mask eller om symptomen är så starka att du absolut misstänker att hunden har mask.

Avmaskning - valp

Ansvarstagande uppfödare ser till att avmaska både tiken och valparna innan köparna tar hem dem. I valpens nya hem fortsätter avmaskningsprogrammet. Avmaskning som görs i god tid innan vaccinering (1–2 veckor) garanterar att eventuella inre parasiter elimineras och vaccinet får den önskade effekten. Du som ägare ska göra en andra avmaskning när valpen är cirka 10–11 veckor. Efter det rekommenderas avmaskning av hundvalpen vid behov, det vill säga vid tecken på mask. Det går även att göra avföringsprov hos veterinär eller beställa hem ett kit från apoteket om du skulle misstänka mask eller inre parasiter. Med avmaskning enbart efter resultat från avföringsprov försöker man minska onödiga kurer och undvika att parasiterna eventuellt blir resistenta mot läkemedlen.

Avmaskning i samband med resa

Om du ska resa med din hund utanför Sverige behöver du kolla upp vilka regler som gäller i landet du ska resa till. Det är ett vanligt krav att hunden behöver avmaskning hos veterinär för att hunden ska släppas in i landet. Kom ihåg att det är du som reser med hunden som har ansvar för att alla villkor är uppfyllda.

Läs mer om att resa med hund »

Behöver du hjälp?