Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Att tänka på när du hämtar hem din valp

De flesta uppfödare låter valparna flytta till sina nya hem vid 8 veckors ålder. Detta är förstås en enorm förändring för hundvalpen, som behöver tid att anpassa sig i lugn och ro. Så, vad ska du tänka på när du hämtar hem din valp? Vi berättar här!

Ha gott om tid hos uppfödaren när du ska hämta din valp

Se till att ha gott om tid när du ska hämta valpen hos uppfödaren – köpet tar en stund. Du och uppfödaren fyller i en köpehandling, du får med dig ena delen av köpehandlingen tillsammans med din hunds registreringsbevis. Du ska även få med dig ett besiktningsprotokoll från valpens veterinärbesiktning. Det kan hända att ditt försäkringsbolag vill se det intyget senare.

Om du hämtar hem din valp i bil

Om vägen är lång och du tar pauser, lämna inte valpen ensam i bilen. Många rastplatser och bensinmackar är hundvänliga och du kan ta med valpen in. Om du är osäker på om du får ta med din lilla hundkompis, förklara situationen för personalen och fråga om lov. Om du vill vara förberedd kan du ringa på förhand och fråga.

Du kan försöka få valpen att kissa under pausen. Men det kan hända att den är så snurrig av allt nytt att den glömmer att kissa… Kom ihåg att koppla valpen innan du tar ut den ur bilen. Små valpar springer förvånansvärt fort om de blir rädda, och har du otur kan din nya vän förvinna eller skada sig.

Läs mer om hund i bil »

4 saker att tänka på om du hämtar hem din valp i bil

 • Valpen kan må illa i bilen. Om vägen är lång, ta små pauser och erbjud valpen vatten.
 • Ta med dig en kompis eller familjemedlem som antingen kan köra bilen eller se till att valpen har det bra under resan.
 • Om du reser ensam med valpen är det tryggast för den att åka i en transportbur.
 • Det kan vara smart att lägga en handduk och ett fuktabsorberande kissunderlägg i transportburen eller baksätet.

När du precis kommit hem med din valp

Varje valp har sin egen personlighet: Vissa är snabba i vändningarna, andra behöver mer tid att tänka igenom saker och ting. Personligheten och valpens tidiga erfarenheter påverkar dess beteende i det nya hemmet. Oavsett om din valp är ett litet yrväder eller mer blyg och försiktig, så ge den tid, förståelse och kärlek. Ni som är valpens nya familj är viktigast i världen för den, nu och i framtiden.

 • Låt valpen bekanta sig med den nya miljön och familjemedlemmarna i sin egen takt.

 • Rulla undan mattorna, lägg ut kissunderlägg på golvet, erbjud valpen vatten och mat.

 • Sov första natten nära valpen, så att den kan se, lukta och höra dig.

 • Lyft inte upp valpen i din säng. Då riskerar du att den faller.

 • Håll alltid valpen kopplad när ni går ut de första dagarna.

 • Bjud inte hem gäster de första dagarna när allt är nytt för din hundvalp.

 • Tillbringa tid tillsammans med valpen. Du är den allra viktigaste människan för din hund.

Låt valpen sova mycket när den precis kommit hem

En del valpar sover mer än vanligt medan de vänjer sig vid ett nytt hem – ge den lilla ro att sova. Dessutom kan hundvalpens aptit vara dålig de första 1-7 dagarna, det är normalt och ingenting du behöver vara orolig för så länge du ser till att den får i sig någon näring.

Att tänka på när valpen kommer hem till dig
Här berättar vi mer om vad som är bra att tänka på när du precis hämtat hem din nya valp!
Behöver du hjälp?