Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Aktivera valp

Att nosa och söka efter mat är arttypiskt beteende för hundar och det börjar redan när de är valpar. Alla valpar behöver aktivering för att må bra, och det betyder både fysisk och mental aktivering. Dessutom bygger du en starkare relation med din valp genom aktivering. Här delar vi med oss av våra bästa tips på hur du aktiverar din valp, både med motion och hjärngymnastik!

Vad är det för skillnad på aktivering och lek?

Under en aktiveringsövning måste valpen använda hjärnan lite extra jämfört med när den leker. Lek ska bara vara en rolig stund för valpen, och det ska självklart aktiveringen också vara, men under aktiveringen ska valpen behöva tänka till för att lyckas och därefter få sin belöning. Ett exempel på en aktiveringsövning är att gömma godis som valpen får leta efter.

Tips på aktiveringsövningar för valpar

Aktiveringsövning för valpar: Lådleken

Att använda nosen gör valpen minst lika trött som när det använder kroppen. Vill du aktivera din valp på ett roligt sätt inomhus? Då tipsar vi om lådleken! Den här typen av aktivitet ger utmärkt stimulans och lär valpen att koncentrera sig.

  • Välj ut 4–5 askar eller små papplådor som passar valpens storlek. Det ska till en början vara enkelt för valpen att plocka ut godis ur lådorna.

  • Placera lådorna nära varandra och lägg en godbit eller hundmat i varje låda.

  • Släpp in din valp i rummet. Hundar är av naturen nyfikna och valpen styr antagligen direkt mot lådorna.

  • Låt valpen nosa och äta godbiten ur varje låda.

  • Upprepa leken, men placera lådorna på olika ställen i rummet.

När leken blir för enkel för din valp kan du öka utmaningen genom att vända någon låda upp och ned och gömma en godbit under den. Du kan också lämna någon låda utan godbit eller placera lådor på oväntade ställen. Men gör inte leken alltför svår så att valpen tappar intresset. När valpen vet hur leken går till kan du kombinera den med ett kommando. Varje gång du släpper in valpen i rummet för att söka, säg “sök”.

Aktiveringsövningar för valpar: Leta mat

Planera för att låta din energiska hundvalp få utlopp för sitt aktivitetsbehov. Om du inte aktiverar din valp hittar den förmodligen på fuffens för sig själv. Det är naturligt för hundar att arbeta för sin mat och det här arttypiska beteendet kan du utnyttja när du ska aktivera hunden. Moderna aktiveringsleksaker och tankespel låter din hund söka och leta fram sin mat på spännande sätt (som inte innebär något merjobb för dig). Istället för att servera i matskål kan du testa följande:

Kong

En Kong-leksak kan du fylla med våt- eller råfoder och frysa in. När maten så småningom börjar smälta kan hunden koncentrera sig på att slicka den en lång stund. Det lugnar valpen.

Dog Maze

Till den här aktiveringsleksaken passar all mat. Även denna kan du lägga i frysen en stund för att ge den energiska valpen en extra utmaning.

Fler tips på hur du aktiverar din hund både inomhus och utomhus »

Hur mycket ska jag aktivera min valp?

En hund behöver sysselsätta både kroppen och hjärnan varje dag för att må bra, och hur mycket det är beror på din hunds ålder, personlighet och ras. En valp som är nybörjare på livet kan inte ta in hur mycket nya intryck och ny information som helst och behöver dessutom sova 12-18 timmar varje dag. Vårt tips är att du aktiverar din valp lite varje dag, och håller koll på när det är trött och behöver vila. Ibland förstår dock inte valpen själv att den behöver vila, och då är det du som ägare som måste sänka tempot och visa valpen att det är dags för en vilopaus.

Tips på aktiveringsleksaker för valpar

Valpguiden

I vår valpguide håller vi dig i tassen från den dagen valpen flyttar hem till dig tills den är en vuxen hund. Här hittar du all information som nyblivna valpägare ställer sig, som hur man får valpen rumsren och hur man ensamtränar en valp.

Behöver du hjälp?