På grund av högt tryck kan det förekomma förseningar hos våra fraktbolag. Tisdag 6/12 stänger vår kundtjänst kl. 14.00!
Valpguide

Valpguide

Åka bil med valp

En lugn hund är trevlig att ha med på resa, till skillnad från en ylande, skällande och oroligt flåsande jycke. I bilen ska hunden av säkerhetsskäl alltid vara fastspänd med säkerhetsbälte eller i bur. En lös hund i bilen (även en valp) är en säkerhetsrisk även för människorna i bilen. En plötslig inbromsning kan skjuta iväg också det minsta sällskapsdjur som en projektil och orsaka allvarlig skada. Redan en knyck eller brant kurva kan fälla valpen från sätet, vilket kan vara ödesdigert för valpens ben och ryggrad.

Innan ni börjar öva bilåkning är det bra om valpen får bekanta sig med säkerhetsselen eller buren hemma, i en välbekant miljö.

Övning 1: Världens trevligaste bil

Börja öva i en parkerad bil. Första målet är att valpen gärna tassar in i bilen och håller sig lugn en stund. Bilen ska betyda en skön plats.

Så här gör du:

 • Stå en stund utanför bilen med valpen och öppna sedan dörren, så att valpen ser in i bilen.
 • Låt valpen titta in i bilen och själv bli intresserad av den. Den mörka kupén kan först kännas lite spännande.
 • Lyft in valpen i bilen och ge den flera godbitar direkt ur handen eller på bilsätet.
 • Fäst sedan hunden med selen vid bilbältet eller styr in den i buren och belöna ordentligt.
 • Stäng burdörren för en stund (eller låt hunden vara fast i bältet) och ge den godbitar. Öppna sedan burdörren och lyft ut valpen ur bilen.

Om valpen genast börjar tränga sig ut ur buren eller dra i bilbältet, vänta tills den är lugn och tyst ett ögonblick och befria den sedan. Då lär du valpen att den bara får komma ut ur buren (och bilen) om den är lugn. Försök att vara förutseende och sluta helst övningen innan valpen får fnatt.

Ett par minuter av lugn tillvaro och godisätande i bilen räcker. Efter det släpper du ut valpen för att nosa. Upprepa övningen efter en stund, sammanlagt 4 gånger. Gör samma sak de två följande dagarna och du kommer snart att märka att din bil blivit en riktigt trevlig plats – en plats dit valpen springer så fort den får möjlighet.

Övning 2: Då startar vi

Kom ihåg att valpen tycker bilens gungande är spännande och den kan bli lite orolig. Om möjligt, be en kompis eller familjemedlem att köra bilen så jämnt som möjligt medan du koncentrerar dig på valpen.

 • Om valpen eller dess bur är fäst i baksätet, sitt bredvid den.
 • Valpen gungar ofta till när bilen startar. Det bör finnas ett underlägg i buren som ger bra grepp för tassarna.
 • Om hunden reser i säkerhetssele kan du i början stöda den med händerna, så att den inte faller. Beröm den lilla resenären!
 • Åk ett par minuters lugn tur med din chaufför. Lyft sedan ut valpen för en 5 minuters paus utanför bilen.

Gör gärna samma härliga lilla resa dagen efter. Ni kan till exempel köra till er närmsta Arken Zoo-butik, där får valpen garanterat kärleksfullt kli bakom örat och nospussar av personalen.

Övning 3: Ensam i baksätet

Om valpen mår bra under bilturen och inte är särskilt rastlös, kan du testa att sätta dig i förarsätet när bilen står parkerad.

 • När valpen håller sig lugn på sin egen plats i baksätet, räck den ett par godbitar eller beröm den ordentligt.
 • Därefter kan du köra i jämn takt en liten stund. Om hunden är lugn, stanna bilen och beröm den och släpp ut den en stund för att nosa på vägkanten.
 • Efter en liten paus, lyft in valpen i bilen, belöna med godis och kör den korta vägen hem.

Om valpen börjar gny kan du köra till sidan av vägen och stanna, men uppmärksamma valpen först när den tystnat. Då lär du din valp att den endast får din uppmärksamhet genom att vara lugn – även i bilen.

Krocktestade hundburar

Körsträckan förlängs

När valpen lugnt klarar av att åka en kort sväng ensam i baksätet, kan du stegvis förlänga körsträckan. Innan du tar en tur runt hela landet, observera följande:

 • Kom ihåg att valpens balans ännu inte är fullt utvecklad. Undvik skarpa och snabba svängar. Att balansera långa stunder är tungt för valpen och den kan dessutom bli åksjuk.
 • Var noga med att släppa ut hunden först när den varit lugn en liten stund. Annars kanske den ylande vovven lär sig att det lönar sig att ställa till upplopp i baksätet.

Ta hunden med dig så ofta som möjligt när du åker någonstans med bil. Målet för resan behöver inte alltid vara superintressant för hunden – ta gärna med den även på vanliga ärenden.

VARNING

Hunden får aldrig lämnas i bilen vid varmt väder. Temperaturen i bilen kan snabbt bli farligt hög, trots att fönster är öppna och bilen står i skugga.

Så här hett blir det i bilen:

 • 18 plusgrader i skuggan = 38 plusgrader i bilen.
 • 22 plusgrader i solen = 85 plusgrader i bilen.

Varje år räddas djur ur heta fordon, men ibland kommer hjälpen för sent. Fatta alltså ett principbeslut och lämna aldrig ditt sällskapsdjur ensamt i en varm bil. Ta din hundkompis med dig på ärendena eller lämna den hemma då det är varmt.