Lek med kattungen

Kattungar är kända för att leka – nästan alltid och med allt som påminner det minsta om en leksak. Genom leken lär sig kattungen viktiga förmågor som den behöver som vuxen.

Katten är ett litet rovdjur och behöver få utlopp för beteendemönster som är typiska för rovdjur för att må bra både fysiskt och psykiskt. Det kanske viktigaste är jaktbeteendet, som också leken har att göra med.

Små tassar är skapta för att leka

Leken imiterar en riktig jaktsituation. När katten lurpassar på en leksak börjar hjärnan producera välbefinnandehormon, precis som i en riktig jaktsituation. I leken får katten utlopp för en del av sitt naturliga jaktbeteende vilket har en avsevärd verkan på välbefinnandet.

Katter jagar, alltså leker, eftersom de tycker det är oemotståndligt trevligt. Även om katters jaktförmåga varierar mycket i dag har deras behov av att jaga inte minskat. Behovet kvarstår hela kattens liv, fast äldre katter kanske blir lite mer selektiva i fråga om sina leksaker.

Alla katter vill ha action

Katter i alla åldrar njuter oftast av att kasta sig in i vild lek. Vissa individer behöver dock lite mer uppmuntran än andra. Leken har flera positiva effekter på hälsan:

  • Lek och aktivering gör katten på gott humör och lindrar stress, som orsakas av ett alltför passivt liv.
  • Lek utvecklar också koncentrationsförmågan och förmågan att handla i olika situationer.
  • Under lek aktiveras flera områden i hjärnan samtidigt, det stärker förbindelser mellan dessa områden.

När du leker mycket med din katt blir ni båda mindre stressade och stärker er relation. Den snabbaste vägen till kattens hjärta går via leken!

Hur ska jag leka med min katt?

Kattens intresse väcks lättast av ljud och rörelse. När du fått katten att lägga märke till en leksak, rör den längs golvet med knyckiga rörelser. Tänk på hur en mus rör sig och försök imitera rörelsen med leksaken.

Kattens känsla av välbehag är störst om den ibland får ”döda” sitt byte. Då river den leksaken med tänderna och sparkar den våldsamt med bakbenen. Då är det bäst att du håller fingrarna långt borta!

Varje katt utvecklar med åren en egen lekstil. En individ aktiveras av små prasslande möss medan en annan får fnatt av en fjädervippa. Katter har också sociala lekar, som de leker med andra katter. Oberoende av lekstilen är kattens lek otroligt underhållande att se på.

Visste du?

  • Det är bra att avsluta dagen med lek. En vild jaktlek eller en stunds aktivering före läggdags gör den lille missen lagom sömnig så att den inte vaknar mitt i natten.