Lämna kattungen ensam

Katter är mer sällskapliga än vad många tror och den egna människans närvaro är viktig för dem.

Ofta talar man om separationsångest som ett hundproblem, men det förekommer även hos katter.

Ett tecken på separationsångest är att kattungen verkar orolig när du är på väg någonstans. Den kan jama mycket och ställa till oreda eller ge utlopp för sin ångest genom att klösa på saker medan du är borta.

Lämna något roligt där hemma

Kattungar, särskilt lite äldre ungar, kan hitta på allt möjligt att syssla med på egen hand - även sådant som ägaren inte är så förtjust i. Ett bra sätt att undvika rackartyg är att lämna något roligt framme som det är okej att katten sysselsätter sig med när du är borta - till exempel aktiveringsleksaker, ur vilka katten kan jaga godis och mat.

Hur länge kan katten vara ensam hemma?

I djurskyddslagen fastslås att ett djurs kondition, hälsa och välbefinnande måste kontrolleras minst en gång varje dag och vid behov oftare. Om du planerar till exempel en weekend-resa utan katten måste du alltså ordna så att någon dagligen kommer och kontrollerar hur katten mår och ger den mat, byter vatten och städar kattlådan.

En kattunge bör inte lämnas ensam i mer än några minuter i början, sen ökar du gradvis på ensamtiden långsamt. Utöver att den skulle sakna dig förskräckligt kan den också i sin tristess hitta på allt möjligt olovligt rackartyg. En nyfiken kattunge råkar också lätt ut för olyckor, så det är bra att någon regelbundet kontrollerar hur den mår när du är borta.