Kattungens pälsvård

Kort päls är lättskött

En korthårig katts pälsvård är rätt enkel: pälsen håller sig i gott skick utan att du behöver göra särskilt mycket. Katter ägnar en stor del av sin vakna tid åt att sköta sin päls. De råkar ju faktiskt ha en effektiv karda i munnen som är toppen att putsa pälsen med.

Det är ändå bra att borsta även korthåriga katter regelbundet, eftersom:

  • Borstandet innebär en trevlig gemenskap för katten och dig, och stärker tilliten mellan er.
  • Borstning minskar mängden hår som katten sväljer och förebygger därför problem med hårbollar.
  • Regelbunden borstning minskar också i viss mån mängden lösa hårstrån i bostaden.

För korthåriga katter passar t.ex. Furminator, som avlägsnar massor av lösa hår på ett kick. En gummikarda samlar också effektivt upp lösa hår. Den masserar dessutom katten och många katter tycker om att buffa sig mot den.

Lång päls kräver vård varje vecka

Att vårda pälsen på en långhårig katt är betydligt mer krävande än på en korthårig. Långhåriga katter kan se härliga ut, men kom ihåg att en lång päls håller sig vacker och ren tack vare omsorgsfull vård. Det bästa sättet att undvika tovor är att förebygga dem, nämligen med ordentlig borstning minst en gång i veckan, helst varje dag.

Ibland uppstår tovor trots regelbunden borstning, men de är betydligt lättare att reda ut medan de ännu är små. Om katten har stora filtade tovor i pälsen är enda sättet att bli av med dem att klippa bort dem med sax eller trimmer. Då måste du vara ytterst försiktig så att du inte klipper i kattens hud av misstag.

Behöver jag tvätta min katt?

Oftast inte. Korthåriga katter behöver egentligen bara tvättas om de smutsat ner sig ordentligt. Långhåriga katter kan gärna tvättas då och då, eftersom en ren päls inte tovar sig lika lätt som en smutsig. Utställningskatter tvättas vanligen före utställning.

Välj schampo som passar din katts pälskvalitet. Du kan alltid be om råd hos butiker med trim, som även tar emot kattkunder.

När du tvättar din katt är det viktigt att försäkra dig om att schampo och eventuellt balsam är avsett för sällskapsdjur och att du sköljer ur pälsen noggrant. Använd inte så kallat leave in-balsam som sitter kvar i pälsen, då får katten i sig balsam när den tvättar sig.