Kattungens mun och tänder

Gör kontroll av mun och tänder till en vardaglig procedur för kattungen. Då lägger ni en god grund för den fortsatta tandvården.

Öva undersökning av mun och tänder

  • När din kattunge är lite sömnig, lyft dess mungipa ett kort ögonblick och belöna med en godbit. Se till att katten håller sig lugn.
  • Upprepa övningen i två dagar, 3-4 gånger på vardera sidan av munnen.
  • När det går bra att lyfta mungipan, ägna ett par dagar åt att känna en liten stund på ungens tänder och tandkött. Belöna med godbitar.
  • Upprepa övningen 3 gånger på båda sidorna av munnen och lämna övningen där. Se till att ungens sinnesstämning är lugn när du börjar öva.

Om kattungen försöker bita dig i handen, vänta tills den lugnat sig innan du börjar övningen från början. Låt aldrig kattungen leka med dina händer.

Ta övningen vidare

När kattungen vant sig vid att du vidrör dess mun och tänder kan du be en annan familjemedlem göra övningen. Börja då om igen med att endast lyfta mungipan. Kom ihåg att se till att undersökning av mun och tänder alltid ska vara trevligt för kattungen – ta det försiktigt och var inte våldsam!

Även minitigrar har nytta av tandborstning

Våra sällskapsdjurs tänder behöver lika regelbunden skötsel som våra egna. Det kanske låter underligt att du ska borta tänderna på din katt, men daglig tandborstning är det bästa sättet att undvika plack, tandsten, tandköttsinflammation och andra smärtsamma munsjukdomar.

Det är bäst att börja sköta tänderna hemma när de ännu är i gott skick. Börja därför öva redan när katten är liten. Du borstar kattens tänder med en mjuk tandborste och en enzymatisk tandkräm för sällskapsdjur.

Tips! Upprätthåll din katts tand- och munhälsa enkelt genom att tillsätta Avital Avident Oral-pulver i dricksvattnet.