Kattungen tappar tänder

Även kattungars tänder behöver arbeta. Om du ger kattungen något som är tillåtet att tugga på är det större chans att dina sladdar och saker får vara ifred.

Hej då mjölktänder

Precis som hos hundvalpar byts kattungens mjölktänder mot permanenta tänder vid cirka 4–5 månaders ålder. Under tiden tänderna byts ut kan kattungens behov av att tugga på saker öka.

Var uppmärksam på när tänderna byts ut, de är väldigt små och det är lätt att katten sväljer dem eller att du dammsuger upp dem utan att märka det. Om du har koll på när mjölktänderna håller på att lossna kan du hjälpa till om det skulle behövas, men oftast lossnar de av sig själva. Medan tänderna byts ut kan ungen ha upp till åtta synliga hörntänder samtidigt. Det kan se lite konstigt ut men det är helt normalt.

Vad kan man ge kattungen att tugga på?

Hjärta är en seg muskel, som är bra för kattens käkar och tänder att tugga på. Om din katt inte gillar det rått kan det kokas.

Det är bra att låta kattungen prova på många olika smaker och konsistenser. Då kan även en av naturen kräsen kisse utvecklas till en fördomsfri gourmand.