Kattungen klöser

Katter markerar sitt revir genom att klösa. Klösandet lämnar ofta synliga spår. Katten har dessutom luktkörtlar under tassarna, som lämnar en luktmarkering åt andra katter där den klöst.

Att använda klorna är ett naturligt, inbyggt beteende hos katten. Därför klöser varje katt – och det ska den också göra. Katten klöser gärna på lodräta ytor, men även mattor kan få sig en släng av klorna.

Hur lär jag katten att klösa där den får?

  • Visa katten det rätta klösstället och uppmuntra den att klösa t.ex. genom att “klösa” själv. Katten kan också lockas att stiga upp mot klösträdet eller så kan du försiktigt lyfta kattens tassar mot trädet, vilket kan locka den att börja klösa.
  • Kattmynta kan inspirera katten att klösa sitt klösträd. Spraya kattmyntaspray på trädet eller strö torkad kattmynta på plattformarna.
  • Ofta kan katten även lockas med en vippa att klättra längs trädet och på så sätt förstärks kattens intresse för det rätta stället.
  • Ju mer katten klöser på ett visst ställe, desto mer förstärks beteendet och den klöser då ofta på samma ställe igen.
  • Katten kan belönas t.ex. med en godbit när den klöser på rätt ställe. Då upplever den att det lönar sig att klösa just där. Om klösträdet har plattformar kan du placera godis på dem.

Ju fler tillåtna klösställen (alltså klösträd och klösstolpar) katten har, desto mindre klöser den antagligen på möblerna.

Visste du att...

  • Kattens klor växer både i längd och i tjocklek. När klon förnyas lossnar det yttersta lagret regelbundet, så att en ny vass klo kan växa fram. Därför kan kattens klor ibland se annorlunda ut när det gamla, yttersta lagret snart ska lossna. En orsak till att katten klöser är att det lösgör dessa gamla lager från klorna. Den vässar alltså inte direkt klorna, även om det kan verka så eftersom en ny, vass spets kommer fram under det gamla lagret.