Kattungen hoppar upp på bordet

När du tränar med din katt är det bra att komma ihåg att katten inte förstår människornas regler och därför inte heller bryter mot dem med avsikt. I huvudsak är det mest givande att göra ett annat beteende mer lönsamt för katten än att hoppa upp på borden.

Hur lär jag katten bordsskick?

Var och en definierar naturligtvis själv hur mycket katten ska få delta i till exempel matlagning och familjens måltider. Katter gillar att klättra och trivs ovanför golvnivå - att vara uppe på borden är alltså väldigt naturligt för dem. Kattägare kan lika gärna vänja sig vid tanken på att katten troligtvis tassar på borden när ingen ser på. Allt som inte får råka i kattens klor måste alltså hållas borta från borden.

  • Bästa sättet att garantera måltidsro för människorna är att i köket eller matrummet reservera ett eget ställe åt katten. Det kan vara till exempel en stol eller något flyttbart underlag som ett färggrant lock till ett plastkärl. Om katten inte hänvisats till en tydlig egen plats har den säkert svårt att förstå varför den inte får gå på matbordet.
  • Visa den egna platsen för katten genom att alltid belöna den när den stannar där. Du kan använda en klicker för att visa varför katten får belöning. I början måste belöningen, oftast godis, komma tillräckligt tätt. Men så småningom kan du förlänga belöningsintervallet. När katten självmant börjar söka sig till underlaget kan du kombinera beteendet med ett kommando, till exempel ”din plats”.

En investering i lugna måltider

Även om tanken på att lära katten sin egen plats känns jobbig, är det en bra investering med tanke på framtiden. Katten är klok och lär sig snabbt var den får godis och kel. En otränad katt däremot kommer att bjuda dig på matbordsrally resten av livet. Att straffa eller förbjuda katten att göra det som är naturligt för den lär inte katten vad den ska göra i stället. Bannor, skrämseltaktik och straff skadar dessutom kattens tillit till dig.