Kattungen har dålig aptit

Ibland verkar kattungens aptit försvinna. När ungen inte äter är det lätt att bli orolig och undra om den är frisk. Det här är viktigt att uppmärksamma:

  • Om kattungen har dålig aptit, kontrollera först dess mun. Kolla att tänderna sitter stadigt och att tandköttet är fint, jämnt till färgen och inte svullet eller rött.
  • Kolla också hur magen fungerar – är avföringens konsistens normal (inte lös eller för hård), har ungen andningsbesvär eller hörs det konstiga ljud från magen?

Allt i sin ordning, men maten smakar inte?

Om katten har normalt näringstillstånd och är frisk, kan orsaken helt enkelt vara att den får sina matportioner alltför tätt eller alltför stora portioner. Kattungen är då inte hungrig och tar bara en titt i skålen – finns där något extra gott den här gången eller bara ”tråkig” vardagsmat?

Katter har också ryktet om sig att vara kräsna, men ett smaskigt våtfoder i rätt smak och konsistens kan få även den kräsnaste missen att hugga in.

Vad kan du göra om katten inte äter?

Om kattungen inte har aptit, servera maten mer sällan. Ofta matas katter för ofta eller har alltid mat som står framme. Brist på mattider och “fri utfodring” tar sig ofta uttryck i aptitlöshet eller kräsenhet. När kattungen har tydliga mattider är aptiten oftast god och katten blir inte lika lätt kräsen.

Om kattungen har så dålig aptit att den inte äter alls bör du åka till veterinären för kontroll.