Kattungen äter växter

Katten är en köttätare, så varför i all världen vill den gnaga på hemmets krukväxter? I dag anser man att en orsak till denna vana är den folsyra växterna innehåller. Man menar att den är ett viktigt komplement till den gnagardiet som katter har i naturen. Men den teorin är enbart en gissning, sanningen vet väl bara katterna själva.

Få bukt med hårbollar

Att äta växter kan också vara kattens naturliga sätt att rengöra matsmältningskanalen från hår. Hårbollar kan uppstå när katten slickar sin päls och sväljer lösa hårstrån. Hårstråna smälter inte i magen utan fastnar i varandra och bildar en tät klump, alltså en hårboll. Långhåriga katter får förståeligt nog lättare problem med hårbollar än vad korthåriga katter får.

I lindriga fall orsakar hårbollar aptitlöshet och kräkningar, men om bollen är stor eller det finns flera av dem i magen kan det leda till livsfarligt tarmstopp. En nedslagen katt utan aptit och som verkar ha ont i magen ska alltid tas till veterinär.

Växten kan också vara en trevlig leksak!

Katten kan också helt enkelt tycka det är kul att tugga på växter. Blad som vajar lockande kan påminna om leksaker, som man bara måste nafsa efter. Den klipska katten kan också ha märkt att genom att tugga på växter får den sin ägares odelade uppmärksamhet åtminstone för en stund.

Straffa inte katten – avled uppmärksamheten

Även om katten är ett rovdjur är den också ett bytesdjur för större rovdjur. Att straffa katten eller till exempel skrämma den med en sprayflaska orsakar stress och försämrar dess relation till människan. Ett positivt avbrott däremot väcker positiva känslor och positiv interaktion med katten ökar dess initiativförmåga. När den märker att ett beteende följs av något positivt (godbitar, ägarens uppmärksamhet osv.) fortsätter den förmodligen så även i fortsättningen.

Hur skyddar jag mina växter mot kattens tänder?

  • Avbryt det oönskade beteendet positivt: Lär katten ett ord som betyder att den ska få något gott. Det kan vara t.ex. “kss-kss”. Säg ordet och belöna katten. Upprepa övningen flera gånger. Snart börjar katten vända sig till dig när den hör ordet. Du kan använda ordet när du märker att din katt gör något den inte får. Kom ihåg att alltid belöna den med godis och/eller gosande!
  • Styr ett oönskat beteende mot ett önskat. Odla eget kattgräs åt katten, som den får gnaga på och som samtidigt hjälper den att förebygga problem med hårbollar.
  • Det säkraste sättet att skydda växterna, även då du inte kan vaka över ditt lilla rovdjur, är att placera dem utom räckhåll för katten, till exempel i en ampel.