Kattungen är vild på natten

Kattungen är och får vara vild på dagen, men när den får fnatt på natten är det kanske inte så roligt för dig. Ungen kan springa som en galning runt bostaden, jama högt, hoppa i sängen, jaga tår, klösa på dörrar eller möbler och föra oljud genom att välta saker. Med de här metoderna är katterna mästare på att få sina ägare att till exempel stiga upp mitt i natten och fylla på matskålen.

Hur förebygger jag eller får slut på stojet?

Bästa sättet att få slut på det störande beteendet är att ignorera det fullständigt. Låtsas alltså att du sover trots att du tydligt hör hur möblerna i rummet bredvid får sig en omgång. Du får helt enkelt flytta allt som katten inte får röra utom räckhåll för den eller förhindra att katten kommer åt förbjudna saker.

Det största felet du kan göra är att vissa nätter ge katten uppmärksamhet i tron att nattsuddandet slutar med det, medan du andra nätter inte gör något. Det förstärker beteendet eftersom även en belöning då och då upprätthåller beteendet. I vissa fall kan en osäker belöning till och med förstärka kattens beteende mer än en belöning den får varje gång.

Aktivering minskar nattstojande

Kattungen kan gärna tröttas ut med lek på kvällen före läggdags. Det ska förstås finnas flera lekstunder under dagen, men på kvällen är det bra att ha en lång och intensiv jaktlek, där katten riktigt får utlopp för sin energi. Kattens matning kan också planeras så att ungen får en rejäl, köttig måltid på kvällen efter lekstunden.

Efter jaktleken kan du också servera torrfoder ur en aktiveringsleksak, så att katten får använda huvudet. Hjärngymnastik tröttar ofta den lilla kissen ännu effektivare än fysisk motion.

Här kommer fler tips på hur du får katten att sova på natten:

  • Ignorera alla ljud. Det bästa sättet att bli av med ett störande beteende är att ignorera det helt. I praktiken betyder det att låtsas att sova, även om du tydligt kan höra hur vardagsrumssoffan blir våldsamt behandlad.
  • Flytta på dina saker. Allt som katten inte får röra måste helt enkelt flyttas ur kattens närhet, eller så måste det område som är tillgängligt för katten begränsas.
  • Aktivera katten. Läs mer ovan.
  • Planera måltiderna. Du kan planera din katts måltider så att den lilla tigern får en måltid efter lekstunden på kvällen, vilket gör leken ännu mer attraktiv.
  • Hjärngympa. Många katter njuter av att arbeta med pussel och aktiveringsleksaker, vilket gör det möjligt för dem att belönas med godis efter leken eller inuti en aktiveringsleksak. Hjärngympa tröttar ut våra kattvänner mer än fysisk aktivitet.
  • Låt katten gå ut en stund. Katter som får springa ute i koppel eller fritt blir väldigt stimulerade utav allt som händer runt omkring dem. Inne i huset eller lägenheten kan det efter ett tag bli lite långtråkigt. Om katten får smyga runt i buskar och speja på fåglar så blir de trötta både fysiskt och psykiskt. Det kan göra att det blir lugnare på nätterna där hemma.