Avmaska kattungen

Vanligast är att uppfödaren har avmaskat både kattmamman och ungarna flera gånger innan du hämtar hem din kattunge vid 12 veckors ålder. Om uppfödaren inte gjort det så är det bra att avmaska katten 1-2 veckor innan vaccinationerna.

Kattens parasiter och varifrån de kommer

En katt kan ha många olika parasiter. De vanligaste är den spagettiliknande spolmasken och den platta bandmasken. Urdjur, som giardia, är osynliga för människoögat men kan orsaka bland annat brist på aptit, diarré, hårlossning och hosta hos katten.

Spolmask kan katten få var som helst utomhus. Spolmaskäggen är nämligen mikroskopiskt små och märks eller syns därför inte. Spolmasken är besvärlig eftersom den kan ligga latent i kattens kropp i åratal och sedan aktiveras till exempel under dräktighet.

För en kattunge kan inre parasiter vara livsfarliga. Risken för att en vuxen innekatt ska få parasiter är liten. Men det händer att vi människor ovetande tar hem parasiter eller deras ägg till exempel på våra skor. För att undvika onödig parasitbehandling kan veterinären ta avföringsprov på katten för att bedöma om den behöver behandling.

Vissa råa sötvattenfiskar kan vara en källa till parasitsmitta. Därför rekommenderar man inte rå och otillagad insjöfisk till katt. Havsfisk är i regel okej och efter nedfrysning eller ordentlig upphettning kan du servera även insjöfisk.

Hur ofta ska katten avmaskas?

Detta är en fråga som många ägare ställer sig och svaret beror mycket på hur kattens omgivning ser ut. Förr råddes kattägare att avmaska sina djur regelbundet men detta rekommenderas inte längre. Avmaskar du din katt regelbundet utan att veta om djuret lider av exempelvis spolmask, som är den vanligaste inälvsparasiten i Sverige, kan maskarna bli resistenta mot avmaskningsmedlet. Visar det sig sedan i framtiden att din katt faktiskt har drabbats av spolmask, bandmask eller dvärgbandmask kommer inte avmaskningsmedlet att bita på parasiterna.