Filtrera

Kattlådor

Kattlådor finns i alla storlekar och utformningar. För den mest hygieniska användningen är det klokt att köpa en låda med lock och lucka. För katter som inte tycker om den modellen får du använda en öppen kattlåda. Här hos oss på Arken Zoo kan du välja mellan ett brett sortiment av kattlådor. Vi säljer även produkten Litter Kwitter för dig som vill lära katten att använda toalettstolen.

Att välja rätt kattlåda är inte alltid det lättaste; då det finns flera saker som påverkar valet. Och ibland är det så att vad som passar husse och matte bäst, vad gäller exempelvis spill av kattsand, helt enkelt inte passar katten. Då kan det vara på sin plats att kompromissa, eller ännu hellre låta katten få som den vill. Även om höga kanter vanligtvis är att föredra, så kan det göra det svårt för kattungar att ta sig upp i kattlådan, vilket gör det svårt att få den rumsren.


Hushåll med flera katter

Dessutom gäller det att hålla sig med ett tillräckligt antal katter. Har man bara en katt kan det vara nog med en. Men i allmänhet ska man ha lika många kattlådor som man har katter, plus en. Det betyder inte att de alla ska ha varsin privat låda, utan är snarare ett exempel på att det kan vara svårt för en katt att hitta en kattlåda som är tillräckligt tom, om de är för få sett till hur många katterna är. Även om katter är extremt renliga djur, och helst inte utför sina behov utanför kattlådan, så kommer de till sist inte att ha något val. 

Placering av kattlåda

Placeringen av kattlådan är också viktigt. Det är inte helt ovanligt att folk placerar alla kattsaker på samma plats – matskålar och kattlåda bredvid varandra. Om man tänker efter lite, så är detta givetvis en dålig idé, ungefär som att placera en toalett vid matbordet. Dessutom kommer ju alltid viss kattsand att slinka över kanten, hur hög den är, och om då en matskål står bredvid... Kom också ihåg att en kattlåda helst ska vara rejält stor. Det är lite individuellt från katt till katt, men vanligtvis är katten mycket noga med att gräva ner avföring riktigt djupt; det är inte omöjligt att en katt kommer att fortsätta försöka gräva ner genom lådbottnen om hon inte tycker hon kommit djupt nog.

19 artiklar

per sida

Rutnät  Lista 

Minskande ordning

19 artiklar

per sida

Rutnät  Lista 

Minskande ordning

Back to top