Kundvagn

Kundvagnen är tom.
#Goda råd för din hund#Hälsa#Säsong#Sommar#Hundsjukdomar

Vattensvans hos hund

Vattensvans, eller inflammation i muskulaturen runt svansroten, är ett smärtsamt tillstånd för hund där svansen hänger som förlamad rakt ner från ryggslutet. Vattensvans är vanligt hos hundar som simmar mycket, särskilt i kallt vatten, och det är vanligt att se hos apporterande jakthundsraser. Här berättar vi mer om vattensvans hos hund, och vad du ska göra om din hund blir drabbad.

Så vet du att din hund har vattensvans

Vattensvans kan vara väldigt smärtsamt för hunden och visar sig genom att svansen hänger som förlamad ner över ryggslutet. Området är oftast känsligt och det gör ont på hunden när du rör vid svansroten. Vissa hundar med vattensvans undviker att sitta ner eller göra andra saker som gör att svansen påverkas.

Symtom på vattensvans hos hund

  • Svansen hänger som förlamad
  • Svansen sträcker sig ut horisontellt ut, flera centimeter från svansroten och hänger sedan rakt ned
  • Håret vid svansroten står uppåt
  • Hunden vill inte vifta på svansen
  • Hunden undviker att sitta ner och tikar kan ha svårt att huka sig ner för att kissa
  • Området kring svansen är svullet eller känsligt för beröring

Vanligaste symtomet på vattensvans hos hund

Det vanligaste symtomet på vattensvans är en slapp och hängande svans, som ofta sträcker sig horisontellt flera centimeter från svansroten (se bilden nedan). Placeringen av coccygeus-muskeln vid basen av svansen är också markerad.

Hur får hundar vattensvans?

Exakt hur vattensvans uppkommer är fortfarande oklart, men faktorer som gör hunden mer mottaglig för vattensvans är långvarig burtransport, kraftig motion och exponering för ett kallt och vått klimat. Tillståndet kallas vattensvans eftersom många ivriga simmare upplever obehag när de simmat mycket i kallt vatten.

Så behandlas vattensvans hos hund

De flesta hundägare med hundar som drabbats av vattensvans söker inte veterinärvård, men om du är osäker på tillståndet eller om symtomen inte går över inom några dagar kan en veterinärundersökning krävas för att utesluta andra möjliga tillstånd. Mindre än hälften av de drabbade hundarna får ett återfall. Vattensvans är självläkande, men det är bra att ge hunden mycket vila och hålla svansen varm och torr. Antiinflammatorisk medicin används ibland för att minska smärta och inflammation vid vattensvans hos hund.

Hundens apotek

Här hittar du produkterna som är bra att ha hemma i vovvens medicinskåp, som fästingmedel, vitaminer, kostillskott och lugnande produkter.

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?