Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Vandring med hund

Funderar du på att vandra med din hund? Här berättar vi mer om vad du behöver tänka på under vandringen med hunden, som vad som är bra att packa med till hunden, vilka risker som finns i naturen och hur du kan lägga upp vandringen så att hunden orkar hela vägen. Läs mer om vandring med hund här!

Hur långt är det rimligt att gå?

Innan ni ger er ut på långvandring kan det vara smart att börja med kortare promenader – ni behöver inte riva av hela Kungsleden direkt. En promenad i terräng kräver mer av både dig och hunden än en stadspromenad. Om ni är vana att promenera på plan mark så kom ihåg att det går betydligt långsammare att ta sig fram i terräng.

  • 5–15 km brukar vara lagom för en dagstur

  • Ta hänsyn till din hunds ålder och skick när du väljer rutt

  • En tur på 10 km i krävande terräng med pauser tar ungefär en halv dag

  • Kom ihåg att dricka vatten, beundra naturen och vila emellanåt

Packning till hunden

  • Ryggsäck. Din vovve kan hjälpa till att bära lite lättare packning, som exempelvis sin egen mat.
     

    Kolla in olika hundväskor här »

  • Hundskor. Vid långa vandringar, speciellt i stenig och grusig terräng eller i frostig snö och på is bör du se till att tassarna mår bra. Kom ihåg att träna vovven att gå i skorna innan.

Tips på hundskor

  • Tassvård. Ta pauser under längre vandringar och kolla hundens klor, trampdynor och mellan tårna. Om du hittar rodnader, sten eller något som inte ser bra ut så se till att tassarna är rena och torra och sätt en sko på varje fot. På kvällen kan det vara skönt att smörja med lite tassalva.

  • Proviant. Se till att ta med samma mat som din vovve är van vid hemma om ni är borta en längre stund. Du kan även ta med lite snacks för att fylla på energidepåerna.

  • Vatten. Kom ihåg att ta med vatten till både dig och din hund! Är din hund dålig på att dricka? Testa att smaksätta med energidryck, det brukar få de mest kräsna hundar att dricka mer.

  • Första hjälpen-väska. Om en olycka skulle vara framme är det bra att vara redo med förband, sårtvätt, plastspruta, fästingborttagare, pincett och annat som kan hjälpa vid eventuell skada.

Tips på produkter att ha i vovvens första hjälpen-väska

Vad blir det för mat?

För längre vandringar, öka den dagliga matransonen något eftersom ni rör på er mer än vanligt. Fryst färskfoder håller ett par dagar inpackat i tidningspapper. De flesta våtfoder klarar sig utmärkt i rumstemperatur så länge de är oöppnade. Det går även att blöta upp torrfoder med lite vatten för att göra det lite smaskigare. Packa även ner ett tuggben eller två till din vän, det uppskattas.

Psst! När ni går längre turer kan du packa ner lite Avital Flora i första hjälpen-väskan. Det hjälper om tarmarna blir irriterade.

Håll er varma

När temperaturen börjar krypa under 10 grader eller när det blåser ordentligt är det inte bara smart, utan nödvändigt, att packa varma kläder till både dig och hunden. Ta även med sittunderlag så att ni håller er varma om baken när ni stannar för paus. Vissa arktiska raser gillar kyla och tål när det biter i kinderna, men många hundar fryser precis som vi människor. Vinden kyler lätt musklerna så en vindtät jacka är att föredra.

Tips på varma hundkläder

Vett och etikett på vandringen

Längs vandringsleder finns det ofta skärmskydd och stugor där det passar bra att stanna för paus. Tänk på att människor har första tjing. De flesta vandrare accepterar husdjur, men vi måste komma ihåg att vissa är rädda eller kanske allergiska. Visa hänsyn och flytta dig om du behöver.

Risker i naturen

För det mesta är det lugnt och fridfullt i vår svenska natur. Men det är alltid bra att vara förberedd om olyckan skulle vara framme.

  • Ha närmaste jour-veterinärs nummer till hands.

  • Ha hunden i koppel om den har för vana att springa ifrån dig. Med flexikoppel

     har du kontroll över hunden samtidigt som den känner sig fri i den långa linan.

  • Värmeslag eller ormbett kan ske när ni är ute på tur se till att vara redo om oturen skulle vara framme.

Naturreservat och nationalparker – koppel eller inte?

Nationalparker och naturreservat har ofta ljuvliga promenadstråk, men håll koll på reglerna! I vissa nationalparker gäller absolut kopplingstvång, i andra nationalparker är det helt förbjudet att ha hund. Hos Naturvårdsverket kan du läsa vad som gäller dit du tänkt åka. I de flesta naturreservat gäller kopplingstvång, oftast sitter en informationsskylt vid entrén som talar om vad som gäller. Vill du ha koll innan du åker? Hör av dig till aktuell länsstyrelse eller kommun.

Tälta med hund

Sugna på att tälta? Se till att ni har ett vattentätt tält. På campingplatser och mindre utsatta miljöer kan det räcka med vattenpelare 1500–2000, medan vattenpelare 3000 är att rekommendera om ni ska tälta på fjället. I och med att andra vandrare kan vara hundrädda eller allergiker är det bra om ni inte är beroende av skärmskydd och stugor. Många hundar trivs i tält, där slipper de mygg och får lite värme. Välj själv om ni vill sova tillsammans eller om du låter hunden sova i förtältet. Se bara till att den håller sig lagom varm.

Äventyret väntar!

Att vandra tillsammans med sin bästa vän är en upplevelse utöver det vanliga. I naturen kommer ni att fördjupa er relation och komma närmare varandra. Ha en härlig tur!

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?