Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Ta hand om akvarieväxter

Att ha levande växter i akvariet är inte bara vackert utan bidrar också till en hälsosam miljö för dina fiskar. En grön och frodig undervattensträdgård resulterar också ofta i bra vattenvärden och mindre skötsel. Växterna mår bra av att du tar hand om dem på rätt sätt. Det är inte svårt, nedan följer ett par enkla tips för att få fina växter i ditt akvarium.

Rätt ljus för dina akvarieväxter

Växter lever av fotosyntesen och behöver därför ljus för att överleva. Se till att du alltid har en fräsch ljuskälla som är avsett för akvariebruk. Skillnaden på vanliga ljusrör och akvarieljusrör är ganska stor, kontorsbelysning har lågt PUR-värde (det värde som anger hur "användbart" ljuset är för fotosyntesen). Du ska se till att ha ljus med högt PUR-värde, detta avgör hur bra tillväxt på växterna du får. PUR-värdet minskar efter en tids användande, för de flesta ljusrör och lampor rekommenderas ett byte 1 gång per år. 

Ljusmängd

Mängden ljus spelar stor roll för både dina akvarieväxter och ditt akvarium. Det är ofta för lite eller för dåligt ljus som är källan till alger, likväl som för mycket ljus inte heller är bra. Ett billigt och bra sätt för att öka ljusmängden är att komplettera sin nuvarande ljuskälla med reflektorer. Reflektorer fungerar som en spegel och reflekterar ner det ljus som annars strålar uppåt och åt sidorna. Du ökar effektiviteten i belysningen med upp till 100% genom att använda reflektorer.

Belysningstid

De flesta akvarium behöver en belysningstid mellan 8 och 12 timmar per dygn (6-8 timmar under vår och sommar). Koppla en timer till kontakten så är du säker på att du får exakt samma belysningstid varje dag. En timme per dag mer eller mindre kan göra markant skillnad. Prova dig fram.

Växtgödning

Akvarieväxterna behöver förutom ljus för fotosyntesen också näringsämnen. Man brukar kalla dessa för gödning och de kan delas upp i två grupper, mikro- och makrogödning. Makroämnen finns redan i akvariet och kommer från t.ex. fiskavföring och överbliven mat. Mikrogödning däremot produceras inte av fiskarna och kommer bara i mycket små mängder med vattnet vid vattenbyte. Dessa behöver därför kompletteras. Enklaste sättet är att tillsätta flytande gödning direkt i vattnet. Toppgödning som detta kallas tillsätts oftast en gång i veckan. Rekommenderad dos står på förpackningen men kan ökas vid större växtmassa och minskas vid mindre, det viktigaste är att det tillsätts regelbundet för att hålla jämna nivåer. Bottengödning är ett annat alternativ som ger dig en jämn tillförsel av spårämnen via rötterna på växterna. Det köper du i substratform eller som kulor som stoppas under bottenmaterialet. Var inte rädd för att överdosera, det är ofta näringbegränsningar som gynnar algtillväxten, inte överflöde.

Ansa akvarieväxterna

Det är bra att ansa växterna regelbundet. Stängelväxter (t.ex. Hygrophilia och Rotala) kan du bara kapa rätt av och plantera ner både toppar och bottenskott om så önskas. De kommer snart att få nya fina toppar. Akvarieväxter där alla blad sitter ihop vid roten (t.ex. Echinodorus och Cryptocoryne) måste du kapa av hela bladet eftersom resten av bladet ändå dör. Alla dåliga och skadade blad ska plockas bort omgående då dessa tar näring och energi från de nya friska bladen. Var inte rädd för att plocka bort för mycket, ju mer du ansar desto kraftigare och tätare växter får du, precis som när du klipper häck eller buske i trädgården.

Lycka till med ditt akvarium och dina växter!Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?