Kundvagn

Kundvagnen är tom.
#Goda råd för din hund#Kost#Säsong#Sommar

Sommarmat som hundar får äta och inte får äta

En sjudande grill och färgglada bär hör sommaren till, och medan du mumsar på all god sommarmat så kanske din hund känner sig lite utanför. Här berättar vi mer om mat som hundar får äta, och inte får äta, med tema sommar!

Sommarmat som hundar inte får äta

 • Majskolvar
 • Revbensspjäll/grillat kött med ben
 • Gul lök, vitlök och andra lökväxter
 • Välkryddad mat
 • Choklad

Sommarmat som hundar får äta

 • Vattenmelon utan kärnor eller skal
 • Sallad
 • Bär
 • De flesta grönsaker
 • De flesta frukter utan kärnor och skal
 • Okryddat benfritt kött

Precis som med all mat så är det inte bra för hunden att få för mycket av det goda. Så ge endast mat för människor som godis, för att säkerställa en bra daglig näringsbalans för din hund.

Det här ska hundar inte äta och varför

Därför hundar inte äta majskolvar

Hundar ska inte äta majskolvar eftersom det finns risk att de sätter majskolven i halsen. Om hunden lyckas svälja majskolven kan den orsaka allvarlig tarmblockering i magen.

Därför hundar inte äta revbensspjäll/tillagat kött med ben

Tillagade ben är ömtåliga och kan gå sönder i småbitar, som vid förtäring kan orsaka allvarliga inre skärsår eller tarmblockeringar.

Därför ska hundar inte äta gul lök, vitlök och andra lökväxter

Lökförgiftning syns på hunden genom att den drabbas av hemolytisk anemi. Tecken på akut hemolytisk anemi kan synas efter flera dagar och symtomen innefattar svaghet, blekhet, ikterus och kollaps.

Därför ska hundar inte äta välkryddad mat

Välkryddad mat innehåller ofta stora mängder salt, vilket kan leda till elektrolytrubbningar och saltförgiftning hos hunden. Symtomen på detta kan vara att hunden dricker stora mängder vatten, depression, svaghet, ataxi (ryckiga rörelser), muskelryckningar, gastroenterit och krampliknande tillstånd.

Därför ska hundar inte äta choklad

Choklad innehåller metylxantinerna teobromin och koffein, som är giftigt för djur. Om din hund får i sig choklad kan det leda till kräkningar, rastlöshet, agitation (rastlöshet), hypertermi (ökad kroppstemperatur), takykardi (hjärtrusning) och, i allvarliga fall, kramper.

Kontakta alltid en veterinär om din hund har fått i sig något den inte ska

Om din hund har ätit något den inte ska eller visar symtom som de ovan, rekommenderar vi att du kontaktar en veterinär och får hunden undersökt.

Tips på smaskig mat som hundar får äta!

Här tipsar vi om smaskigt torrfoder, våtfoder och färskfoder som våra kunder uppskattar!

Arken Zoo Veterinärkliniker

Visste du att vi har veterinärkliniker i anslutning till en del av våra butiker? Här hittar du alltid engagerad personal som hjälper dig och ditt husdjur med allt från vaccinationer till mer avancerade operationer.

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?