Så tar du hand om ditt marsvin

Skötselråd - marsvin

Att få hem sitt första marsvin är ofta något man gått och drömt om länge. Marsvin är bedårande söta, mycket aktiva och sociala djur och en källa till stor glädje. Här har vi samlat skötselråd som är viktiga att tänka på för att marsvinet ska må så bra som möjligt under hela livet och för att ni ska få en fantastisk relation och tid tillsammans.
Fem snabba fakta om marsvinet (Cavia porcellus):

 • Sydamerikansk gnagare som brukar bli 4-6 år gammal
 • Socialt djur som trivs bäst i par eller grupp
 • Grovfoderätare som behöver äta mycket högkvalitativt hö
 • Behöver ha dagligt tillskott av C-vitamin
 • Brukar tycka om att småprata och mysa

Vad ska jag tänka på innan jag skaffar marsvinet?


Först och främst behöver man fundera på om man är redo för ansvaret att ta hand om ett marsvin? Ett marsvin kan leva upp till sex år och under denna tid ska marsvinet ha daglig omvårdnad och tillsyn, buren ska städas minst en gång i veckan och man behöver fixa passning om man ska åka bort. Även om man själv är sjuk och trött så behöver marsvinet tas om hand och om det blir sjukt så måste man åka till veterinären och man får vara beredd på att lägga ut för de kostnaderna. Om man skulle bli allergisk eller kanske i värsta fall inse att man tröttnat på sitt marsvin så behöver man se till att den kan få komma till ett kärleksfullt nytt hem. Även om det är barnen som vill ha ett marsvin så är det alltid en vuxens ansvar att se till att marsvinet mår bra. Allt detta behöver man tänka på innan man skaffar ett marsvin, för att det ska bli så bra som möjligt både för dig och för den lilla lurviga kompisen.

Marsvin är flockdjur och ska inte leva ensamt


Marsvinet är ett mycket socialt djur som ska bo i par eller i grupp. Ett ensamt marsvin kan vara mycket stressat, även om vi inte kan se det för blotta ögat. Så var beredd på att du måste ha minst två marsvin. Det här är så viktigt att det till och med är lagstadgat!

Förbered marsvinets bur och införskaffa foder och tillbehör


Innan du får hem ditt marsvin ska du ha förberett platsen för där marsvinet ska bo. Placera marsvinsburen på en dragfri plats utan för mycket spring och stoj utanför. Så, vad behöver du ha köpt hem i väntan på ditt nya marsvin? Du behöver först och främst en stor marsvinsbur. Till buren behöver du en bolåda eller ett hyllplan, bomaterial som halm tex, bottenströ som tex spån eller halm, hö, pellets, drickflaska och gnagmaterial. Utöver det är det bra att köpa till höhäck och höboll, tunnel, klosax, utebur, rasthage och sele/koppel för att nämna några och sedan pälsverktyg om du skaffat ett långhårigt marsvin. Hos din Arken Zoo-butik får du råd och tips om vad du behöver till din nya vän.

Ett mysigt och trivsamt hem för marsvinet

 • Bo och sova: Till sitt marsvin behöver man en bra bur oavsett om man ska ha den inom- eller utomhus. Buren ska skydda marsvinet från att rymma men även från att tex rovdjur ska kunna ta sig in. Vilken storlek på buren marsvinet minst ska ha reglereras av Jordbruksverkets föreskrift L80. Tänk på att detta är minimimått och en så stor bur som möjligt är önskvärt. *Längre ned i texten hittar du länken till föreskriften L80 och minimimåtten. Sedan ska marsvinet ha tillgång till en hylla eller en bolåda med tillräckligt utrymme för att kunna sitta på/under eller i denna och även bomaterial till sin bolåda som tex halm.
 • Man behöver även ha ett bra strömedel som kan vara spån, halm eller alspån. Marsvinet tycker om gömställen där den kan känna sig trygg. Lägg gärna in flera hus och tunnlar med flera in- och utgångar så att marsvinet själv kan välja och inte känner sig trängd. Den behöver ha roliga saker att hitta på i sin bur som tex något att hoppa upp på, klättra upp på eller krypa under.
 • Lugn och ro: Tänk på att ta det lugnt och försiktigt med marsvinet den första tiden. Att flytta till ett nytt hem är oftast väldigt stressande för ett litet djur och den behöver lugn och ro och lära sig hitta till maten och vattnet till exempel. Vänta med att låta vännerna komma och titta på din nya vän tills ni båda vant er vid varandra. Låt marsvinet få undersöka dig och upptäcka att du inte är farlig.

Vad ska marsvinet äta

 • Hö och gräs: Marsvinet är en strikt växtätare (herbivor), en grovtarmsjäsare (precis som hästen) och i det vilda lever dem på grässlätter och savanner i Sydamerika och äter mestadels gräsarter av olika slag. Därför ska dess foderstat ska bestå till minst 80-90 % av högkvalitativt hö eller gräs. Den behöver ha fri tillgång (ad lib) till detta och den behöver äta större delen av dygnet. Om du har flera marsvin som hålls tillsammans så ska alla marsvin kunna äta samtidigt och gärna från en eller flera höhäckar. Vi har tex ekologiskt hö från Smily!
 • Bladgrönt: Sedan ska marsvinet få helst tre olika sorters bladgrönt varje dag som man varierar. Mängderna man ger ska vara små och foderbyten ska ske långsamt. Exempel på bladgrönt som är både bra och gott för ditt marsvin är blad och grenar från fruktträd, gräs, maskrosor, sallader av det grövre, mörkare slaget, färska örter samt små mängder av broccoli, spenat, kål, brysselkål och mangold.
 • Pellets: Pellets består av fullvärdig näring som innehåller allt ditt marsvin behöver. Alla pelletsbitar ser ut och smakar likadant och därför kan ditt marsvin inte selektera ut det allra godaste. Rekommendation är att ge 1 matsked pellets per 2 kg marvin om man tycker att den behöver det, tex på vintern eller vid dräktighet/laktation. Vi säljer bla. pellets från Brit Animals och Versele-Laga.
 • C-vitamin: detta är ett vitamin som marsvinet behöver få i sig varje dag då den inte kan tillverka det själv. Antingen ska den få det genom tillräcklig mängd genom fodret eller som tillskott.
 • Godis: Speciellt marsvinsgodis ger man som belöning eller för att aktivera marsvinet och ska ges någon gång då och då. Marsvinet tycker oftast att det är väldigt gott med godis och vill äta mycket av det, men precis som vi människor, så mår den bäst av att bara få någon bit lite då och då.
 • Vatten: Marsvinet ska alltid ha tillgång till rent och friskt vatten. Har man flera marsvin så rekommenderar vi att dem har flera drickflaskor så att alla kan få dricka sig otörstiga samtidigt om dem behöver.

Ett jobb för tänderna


Marsvinets tänder växer ständigt. Det behöver dem göra för annars hade marsvinet slitit ned sina tänder helt när den ätit av det fiberrika gräset. När vi har marsvin hemma så behöver vi tänka på att ge marsvinet foder som hjälper till att slipa ned deras tänder lika bra. Grovt hö, fruktgrenar och gnagarpinnar fungerar bra att ge. Om tänderna blir för långa gör det väldigt ont på marsvinet och den kan sluta äta och då behöver man åka till en veterinär för att få hjälp med att slipa ned dem.  

Hur ska marsvinet skötas om varje dag?


Varje dag ska marsvinet kollas igenom så att den är frisk och inte skadat sig på något sätt. Undersök pälsen, öron, ögon, klor och tänder och känn igenom ditt marsvin så att sår, svullnader eller liknande kan upptäckas i tid. Marsvinets tänder och klor växer hela tiden och då behöver man kolla till dem ofta. Ett marsvin med för långa tänder får snabbt problem med att äta och en mängd följdproblem kan då uppstå. Klipp klorna om dem börjar bli för långa. Har du ett marsvin med lång päls så behöver den pälsvård dagligen.

Städa buren dagligen från avföring, gamla grönsaker, fuktigt hö och bottenmaterial och fyll på med nytt bottenmaterial om det behövs. Varje dag ska den få påfyllt med nytt högkvalitativt hö och drickflaskan ska diskas ur och fyllas på med färskt vatten. Fyll på drickflaskan så att den blir full, då kan du lätt se hur mycket ditt marsvin druckit på en dag och om den helt plötsligt skulle börja dricka mycket mer eller mindre en dag.

Du hanterar ditt marsvin genom att lyfta upp den med en hand under frambenen och den andra handen stadigt under dess bakdel. På så sätt ger du stöd åt kroppen så att inte ryggen tar skada. Håll den sedan nära kroppen så att den har ett ordentligt stöd.

Att aktivera ett marsvin


Det är viktigt att tänka på att ditt marsvin behöver sysselsättning, dels i sin bur men även utanför. Marsvinet hittar gärna på saker med dig - att gå på promenad, bli borstad eller mysa, all form av aktivitet gör att bandet mellan dig och din kanin blir starkare samtidigt som ni har det roligt och mysigt tillsammans.

Leta mat
I det vilda spenderar marsvinet en stor del av dygnet åt att leta mat (födosöka) och när vi håller marsvin som sällskapsdjur så behöver vi hjälpa till att tillgodose detta ”leta-mat-behov”. Tex kan du använda dig av höbollar och höhäckar som förlänger ditt marsvins ättid. Låt ditt marsvin arbeta för grönsaker och godis till exempel! Använd fantasin och både du och din lilla vän kommer ha jätteskoj

Umgås
Marsvinet är ett socialt djur som lever i små familjer i det vilda och de räknas även som ett bytesdjur. Därför ska man hålla marsvin tillsammans i par eller i grupp. Ett marsvin som hålls ensam är ofta väldigt stressad även om det kan vara svårt för oss att se. Marsvin tycker om att få vara nära och de har ett rikt språk, så bli inte förvånad när marsvinet börjar småprata, pipa och kurra när du är i närheten! Umgås mycket med ditt marsvin, gosa och borsta den så stärker ni relationen till varandra.

Berikning
Att berika till sitt marsvin är mycket viktigt och oftast mycket uppskattat. Låt ditt marsvin få ha olika gömställen såsom tunnlar eller hus tillexempel och en platå eller hylla att sitta uppe på och spana. Göm grönsaker i toarullar eller under hö eller häng upp grönsaker i taket så att ditt marsvin får sträcka på sig för att komma åt det goda. Bara fantasin sätter stopp - tänk bara på att inte ge marsvinet något giftigt eller något den kan skada sig på! 

Om marsvinet blir sjukt eller börjar bete sig annorlunda


Upptäcker du att ditt marsvin börjar bete sig annorlunda, slutar äta eller liknande så är det viktigt att ta kontakt med en veterinär snabbt. Marsvinet, som är ett bytesdjur i det vilda, vill helst inte visa när den inte mår bra och bli ett lätt byte, därför är det viktigt att vara uppmärksam på avvikande beteende för att snabbt kunna ge den rätt vård om den är sjuk eller skadad. Ju mer tid du spenderar med ditt marsvin ju bättre lär du känna den och kan upptäcka sjukdomar i tid.

Allra bäst är att föra journal över marsvinet, dess skötsel och hälsotillstånd. På så sätt kan man snabbt upptäcka små förändringar om den skulle bli sjuk och se till så att den får rätt vård.

Lagar och mått


*Det är Jordbruksverket som är ansvarig myndighet för djurskyddslagstiftningen i Sverige och på deras hemsida finner du den detaljerade föreskrift som gäller när man håller marsvin som sällskapsdjur (L80). Det är varje marsvinsägares skyldighet att följa de lagar, förordningar och föreskrifter som finns till för att våra härliga marsvin ska må bra. Där finner du även måttangivelser på burstorlek och mycket annat som är bra att veta! www.sjv.se samt http://www.jordbruksverket.se/download/18.1634dca615036416d891a056/1444025871136/2015-034.pdf

Kom in till oss för fler råd och tips!

Denna artikel är framtagen av Arken Zoos etolog.

 

Back to top