Skötselråd: Marsvin

Skötselråd - marsvinDu har nu skaffat dig en marsvinskompis som du kommer att ha glädje av i flera år. Det är viktigt att ni får en bra start tillsammans för att ni ska bli så goda vänner som möjligt.

Första dagen hemma med ditt nya marsvin

När du kommer hem med ditt marsvin gör du i ordning buren så att marsvinet känner sig välkommet. Börja med att lägga spån i botten på buren (inget tidningspapper under, trycksvärtan är giftig för marsvinet). Fyll på pellets i skålen, hö i höhäcken och vatten med B- och C-vitaminer i vattenflaskan. Häng upp saltsten och gnagarsten. Låt sedan ditt marsvin få komma in i sitt nya hem. De första två dygnen ska marsvinet vara i fred så mycket som möjligt. Kontrollera att det hittar maten och vattnet.

Marsvinet mår bra av att ha ett hus att gömma sig i. I början är det bra om du bara har huset i buren på natten, och när du inte är hemma. Annars kan det bli svårt för er att lära känna varandra eftersom marsvinet gärna stannar i huset. Efter två dygn kan ni börja bekanta er med varandra. Prata lugnt med din vän och sträck fram handen så att marsvinet får lukta på dig. Bjud gärna på någon godbit. Låt marsvinet vara kvar i buren några dagar till innan du börjar lyfta upp det.

Marsvinsfoder och vatten

Marsvin är vegetarianer och behöver ha fri tillgång till hö. Pellets är ett kraftfoder som marsvinet också ska ha fri tillgång till de första sex månaderna. Därefter brukar det vara lagom med ca ½ dl per dag. När ditt marsvin har blivit lite äldre kan du komplettera med den lyxblandning du hittar hos oss.

C-vitamintillskott är livsviktigt för ditt marsvin. Det lättaste är att ge C-vitaminer i form av droppar i dricksvattnet. Glöm inte att byta vatten varje dag. Ditt marsvin mår bra av att få en liten bit grönsak varje dag. Prova dig fram till vad just din kompis gillar. Morot, vitkål, paprika eller persilja brukar vara populärt. Gurka och sallad ska inte ges som grönsak eftersom vatteninnehållet är högt och näringsvärdet därmed lågt.

Bekanta dig med vårt breda sortiment av marsvinsfoder!

Skötsel

Buren behöver städas ca 2-3 gånger i veckan, beroende på burens storlek. Korthåriga marsvin brukar inte behöva någon hjälp med pälsvården, men man kan ändå borsta dem om man vill. Marsvin brukar tycka det är skönt att bli borstade. Långhåriga marsvin behöver däremot  kammas ofta för att inte få tovor i pälsen. Klorna behöver klippas ca var sjätte vecka. Det är lämpligt att samtidigt kontrollera tändernas längd. Vill du inte klippa klorna själv, kan du få det gjort hos våra butiker. Ring och boka en tid.

Lagar och regler

Jordbruksverket har en bra hemsida där man kan läsa på om vad lagen säger om hur du ska sköta ditt marsvin. Det viktigaste att veta är att den bur du har måste vara minst 40 x 75cm i botten samt minst 25cm hög. I lagen står det också att marsvin bör vara tillsammans med minst ett marsvin av samma kön. Vi rekommenderar alltid att man har minst två marsvin eftersom marsvin är grupplevande djur av naturen. För att läsa mer om lagen, klicka här.

Sysselsättning

Det är viktigt att tänka på att ditt marsvin behöver sysselsättning. Varje dag bör du släppa ut ditt marsvin på golvet så att det får tillfälle att röra på sig. Det är inte säkert att det blir så mycket rörelse till en början, men ge inte upp. Ju säkrare ditt marsvin blir, ju mer kommer det att springa runt. Lämna aldrig marsvinet utan uppsikt. Annars är sysselsättning för ett marsvin mest att gnaga. Se alltid till att marsvinet har olika saker att gnaga på i buren, förutom gnagarstenen. Exempel på bra gnagarsysselsättning är fröstänger, torkade majskolvar och gnagarkakor. Det finns mycket smådjursgodis att välja på hos oss. Du lär dig snart vad som är din marsvinskompis favoritsysselsättning.

Här hittar du marsvinsfoder, marsvinsburar, hö till buren, marsvinsleksaker och övriga nödvändigheter för ditt marsvin!

Lycka till!

Back to top