Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Skötselråd tamråtta

Råttor, dessa fantastiska små djur! Råttan (Rattus norvegicus) är otroligt intelligent och det är inte konstigt att den har blivit en framgångsrik art. För att din råtta ska må bra hela livet och för att ni ska ha en fin tid tillsammans, så är det viktigt att du ger din råtta rätt sorts omvårdnad och tillgodoser dess naturliga behov. Här ger vi våra bästa tips på hur du tar hand om en råtta!

Lite fakta om råttor

 • Vetenskapligt namn: Rattus norvegicus
 • Utbredningsområde: Härstammar förmodligen från Centralasien
 • Livslängd: ca 2–3 år
 • Storlek: Upp till ca 28 cm
 • Råttor är allätare, så kallade omnivorer
 • Råttor vill gärna bo i par eller i grupp
 • Råttor är grynings- och skymningsaktiva

Vad ska jag tänka på innan jag köper en råtta?

Råttor kräver både tid och ansvar

Först och främst: är du redo för att ta hand om en liten råtta? En råtta lever i ca 2–3 år och under denna tid behöver den daglig omvårdnad och tillsyn. Råttornas bur ska städas minst en gång i veckan och du behöver en råttvakt om du åker bort. Du kommer även behöva ta hand om dina råttor när du själv är sjuk eller trött. Om din råtta blir sjuk måste du ta den till veterinären och vara beredd på veterinärkostnader. Om du skulle bli allergisk eller i värsta fall tröttna på din råtta behöver du se till att den får ett nytt tryggt hem. Även om det är barnen som vill ha en råtta så är det alltid en vuxens ansvar att se till att djuret mår bra. Allt detta behöver du tänka på innan du köper en råtta, för att det ska bli så bra som möjligt både för dig och din råtta.

Råttor vill inte bo ensamma, utan i grupp

Det är mycket viktigt att råttor bor tillsammans med artfränder i par eller i grupp. En ensam råtta kan bli mycket stressad, även om vi inte kan se det med blotta ögat. Så var beredd på att du måste ha minst två råttor om du funderar på att skaffa en råtta som husdjur. Det här är så viktigt att det till och med är lagstadgat!

Ta det lugnt med dina råttor den första tiden

Tänk på att ta det lugnt och försiktigt med dina råttor den första tiden. Att flytta till ett nytt hem är oftast väldigt stressande för en liten råtta och den behöver lugn och ro och lära sig hitta till mat, vatten och gömställen. Vänta med att låta vännerna komma och titta på dina nya råttor tills ni alla vant er vid varandra. Låt råttorna få undersöka dig och upptäcka att du inte är farlig.

Tips och råd om råttburar

Planera var råttburen ska stå

Innan du kommer hem med dina råttor är det viktigt att se till att råttburen och alla tillbehör har ställts i ordning. Det är väldigt stressande för en liten råtta att transporteras och byta miljö och om du kan göra detta så smidigt som möjligt så är det bra. Tänk på att välja ett bra ställe att ha råttburen på - undvik drag, att det är för varmt/kallt eller för stimmigt. Råttor är grynings- och skymningsaktiva men är även vakna på natten när vi människor vill ha lugn och ro. Därför kan det vara en bra idé att ställa råttburen en bit bort från sängen, så att råttorna inte stör din sömn.

Så stor ska en råttbur vara

Det är Jordbruksverket som är ansvarig myndighet för djurskyddslagstiftningen i Sverige och på deras hemsida finner du den detaljerade föreskrift som gäller när man håller råttor som sällskapsdjur (L80). Det är varje djurägares skyldighet att följa de lagar, förordningar och föreskrifter som finns till för att våra husdjur ska må bra. Där finner du även måttangivelser på burstorlek för en råttbur och mycket annat som är bra att veta.

Läs mer på Jordbruksverkets hemsida »

Inredning till råttburen

Till råttor behöver man en bra bur som ser till att råttorna inte kan rymma, men som även hindrar andra djur från att ta sig in, exempelvis katter och hundar. Vilken storlek råttburen minst ska ha reglereras av Jordbruksverkets föreskrift L80. Tänk på att detta är minimimått och en så stor bur som möjligt är önskvärt.

I botten på råttburen ska det ligga strö som exempelvis spån, halm eller alspån. Dina råttor ska även ha en bolåda med bomaterial i så de har en plats där de kan mysa och sova gott. Andra saker som ska finnas i en råttbur är matskålar, vattenflaskor och leksaker.

Inköpslista till råttor

 • Faktabok om råttor
 • Stor bur eller inhägnad
 • Transportbur
 • Hus/bolåda
 • Toalåda
 • Strö/sand till toalådan
 • Matskål av keramik
 • Vattenflaska/vattenflaskor
 • Rengöringsmedel till burbotten
 • Dammfritt bottenströ
 • Pellets
 • Klosax
 • Borste för pälsvård
 • Gnagleksaker av trä och kartong
 • Aktivering: tunnel, hyllplan, aktiveringsboll med mera

Vad äter råttor?

Visste du att råttor är allätare (omnivorer)? I det vilda äter råttor mestadels vegetabilier som frön, nötter, spannmål, frukt och grönsaker men även mindre djur som exempelvis maskar och insekter.

 • Pellets. Pellets innehåller allt en råtta behöver. Det som är så bra med pellets är att alla bitar ser ut och smakar likadant och därför kan inte råttan selektera ut det allra godaste bitarna som brukar vara de fetaste eller de med mest socker i.

 • Grönsaker, frukt, kokt kött, ost och ägg. Utöver pellets kan du ge dina råttor små mängder av de flesta grönsaker, frukt, kokt kött, ost och ägg. Att ge råttor mjölmask då och då brukar också uppskattas mycket. Du kan även ge små mängder med magra fröer, då kan råttorna skala, öppna och trixa med dessa vilket ger råttorna stimulans.

 • Fröstänger, pinnar och grenar. Råttor har framtänder som växer hela livet. De behöver därför ha tillgång till gnagmaterial som kan vara speciellt avsedda fröstänger eller pinnar och grenar från exempelvis fruktträd.

 • Rent och friskt vatten. Råttor ska alltid ha tillgång till rent och friskt vatten. Har du flera råttor så rekommenderar vi att dem har flera dricksflaskor tillgängliga, så att alla råttorna kan få dricka sig otörstiga samtidigt om de behöver.

Så tar du hand om en råtta

Undersök dina råttor varje dag

Kolla igenom dina råttor varje dag för att se så att de är friska och inte har skadat sig på något sätt. Undersök päls, öron, ögon, klor och tänder och känn igenom kroppen så att sår, svullnader eller liknande kan upptäckas i tid. Framtänder och klor växer hela tiden så dem behöver du kika på varje dag. En råtta med för långa tänder får snabbt problem med att äta och en mängd följdproblem kan då uppstå.

Städa råttburen

Städa råttburen dagligen från avföring, gamla grönsaker, fuktigt hö och bottenmaterial och fyll på med nytt bottenmaterial om det behövs. Varje dag ska råttorna få påfyllt med nya pellets och dricksflaskan ska diskas ur och fyllas på med färskt vatten. Fyll på dricksflaskan så att den blir full - då kan du lätt se hur mycket dina råttor druckit på en dag och om de helt plötsligt skulle börja dricka mycket mer eller mindre en dag.

Så får du din råtta tam

Råttor är bytesdjur och därför är det klokt av dem att vara försiktiga och rädda om sig. Du behöver visa att du inte är farlig utan tvärtom – att din lilla råtta kan vara trygg hos dig och att du tar hand om den. Det är allra lättast att tämja råttan när den är liten och när den fått vänja sig vid sitt nya hem i några dagar.

 • När råttan är vaken och springer runt i sitt nya hem kan du försiktigt öppna burgallret och sticka in handen och lägga den med handflatan upp på burgolvet. Ha gärna något smaskigt i handen som råttan tycker om, exempelvis lite grönsaker, frukt eller frön. Detta gör din råtta nyfiken och förhoppningsvis kommer den närma sig din hand.

 • Sitt helt stilla och låt råttan komma fram, lukta på din hand och se om den vågar sträcka sig fram för att plocka någon godsak. Hastiga rörelser gör ofta råttor rädda, så försök vara helt stilla.

 • Öva på detta några gånger om dagen. Efterhand kommer din råtta att känna sig mer och mer trygg tills den till och med vågar gå upp i din hand.

 • När din råtta är trygg med att sitta i din hand kan du börja stryka den försiktigt över ryggen när den äter. Då vänjer den sig vid din beröring samtidigt som den nöjt tuggar på något gott.

 • Snart kan du försiktigt börja kupa din hand runt råttan och till sist lyfta upp den.

Tänk på att sitta ned på golvet när du hanterar din råtta, eftersom råttan lätt kan ta ett skutt och trilla ner på golvet och skada sig.

Om dina råttor blir sjuka eller börjar bete sig annorlunda

Upptäcker du att dina råttor börjar bete sig annorlunda, slutar äta eller liknande så är det viktigt att ta kontakt med en veterinär snabbt. Råttor, som är bytesdjur i det vilda, vill helst inte visa när de inte mår bra för att inte bli ett lätt byte. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på avvikande beteenden för att snabbt kunna ge råttorna rätt vård om de är sjuka eller skadade. Ju mer tid du spenderar med dina råttor, desto bättre lär du känna dem och kan upptäcka sjukdomar i tid.

Vanliga sjukdomar för råttor

Vanliga sjukdomar för råttor är tumörer, cystor och inflammationer i luftvägarna. Råttor har bakom sina ögonglober en körtel som utsöndrar ett rödaktigt sekret som heter porfyrin och när råttan inte mår bra på grund av sjukdom eller stress så ökar produktionen av porfyrin och det kan se ut som att råttan gråter röda tårar. Det här är ett tecken på att råttan behöver vård, samt att du behöver se över och förbättra miljön som råttan lever i.

Ett tips är att föra journal över råttan, dess skötsel och hälsotillstånd. På så sätt kan du snabbt upptäcka små förändringar om råttan skulle bli sjuk. Våra veterinärer på Arken Zoo Veterinärkliniker runtom i landet hjälper dig om dina råttor blir sjuka.

Hjälp - min råtta biter på burgallret, vandrar fram och tillbaka eller klättrar frenetiskt på burväggen eller taket!

Råttor är starkt motiverade till att röra på sig och om de inte får göra det så kommer de hitta på andra saker som hjälper dem att få utlopp för detta beteende. Se till att dina råttor får utlopp för sina naturliga instinkter som att gräva gångar, springa omkring och undersöka nya roliga saker. Om du har ett rum eller en inhägnad plats i huset som är ”råttsäkrad” så kan dina råttor få komma ut och springa där. Ge dina råttor meningsfulla saker att göra och du ska se att de kommer att bli mer harmoniska och balanserade.

Lycka till med dina råttor och kom in till oss på Arken Zoo för fler råd och tips!

Tips på produkter för råttor

Behöver du hjälp?