Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Så borstar du tänderna på din katt

Precis som för oss människor är det viktigt för katter att ha friska rena tänder för att hålla tandsten och andra munsjukdomar borta. Det absolut mest effektiva sättet för att motverka tandproblem och dålig munhälsa är att borsta tänderna på sin katt. Här visar vi hur du gör!

Varför behöver katter borsta tänderna?

Det absolut mest effektiva sättet för att motverka tandproblem och dålig munhälsa är att borsta tänderna på sin katt. Tandborstning tar bort bakterier och plack vilket minskar uppkomsten av tandsten och tandsjukdomar. Det allra bästa är att introducera tandborstning i tidig ålder då katten är ung och nyfiken på det mesta i livet. Men i många fall så är det inte så, utan katten har några år på nacken och det är inte försent att börja senare i livet heller. Tandborstning är bra oavsett när i livet man börjar.

Hur ofta ska man borsta tänderna på sin katt?

Plack, som består av bakterier och matrester, bildas hela tiden i kattens mun. Därför rekommenderas det att du borstar tänderna på din katt regelbundet - helst dagligen. Försök göra tandborstningen till en rutin, exempelvis att du alltid borstar tänderna på din katt vid samma tidpunkt, så blir det enklare att komma ihåg.

När ska jag börja borsta tänderna på min katt?

Eftersom det tar tid för en katt att vänja sig vid att borsta tänderna är ett tips att vänja katten vid tandborsten tidigt, redan när den är en liten kattunge. Börja med att vänja kattungen med att du klappar den kring munnen. Sedan kan du börja testa att putsa kattens tänder med fingret. Längre ner på sidan berättar vi mer om hur du vänjer din katt vid tandborstningen.

Tandborstning katt

Så borstar du tänderna på din katt - steg för steg

Ingen katt är den andra lik, därför är det viktigt att du borstar tänderna på din katt på kattens villkor. En del katter kan vara skygga och kanske inte alls accepterar att ens vara i ditt knä. Du som kattägare känner din katt bäst och vet vilken nivå ni ska lägga er på. Kom ihåg att aldrig vara stressad när du ska borsta tänderna på din katt.

  1. Välj ett tillfälle när katten är lugn och avslappnad

  2. Börja med att klappa och kela med katten runt munnen och se hur katten beter sig. En del kan vara helt orädda och tycka det är skönt, andra kan fräsa och då är det viktigt att ge katten utrymme. Försök istället att välja dina tillfällen noga när du försöker närma dig munnen, exempelvis när ni ligger och gosar. Ge gärna godis så att katten kopplar upplevelsen till något positivt.

  3. När katten accepterar att du rör den runt munnen kan du testa att putsa tänderna med fingret eller nageln, se bara till att du putsar löst så inte katten upplever obehag. Om du känner att din katt kan vara något oberäknelig kan du istället testa med en tops för att ha händerna på ett litet avstånd från munnen. Gnugga försiktigt upp och ner på framtänderna, det är de som är lättast att komma åt. Om katten accepterar detta kan du sedan gå vidare och testa med en tandborste och tandkräm är framtagen för just katter. Vissa tandborstar har en trekants form som kommer åt mer effektivt och gör det enklare att borsta både insidan och utsidan av tanden. Det finns flera tandkrämer med god köttsmak som kan uppskattas mer än mintsmak, testa er fram efter er favorit. Använd aldrig tandkräm avsedd för människor eftersom att de kan innehålla ämnen katten inte tål.

    Se våra tandborstar och tandkrämer här »

  4. Försök borsta tänderna längst bak om det går. Det är lite trixigare men det är bra att borsta alla tänder om det går. Lyft försiktigt bort kindhuden för att komma åt tänderna längst bak. Det är viktigt att du inte borstar för hårt utan låter tandborsten lätt glida över tänderna och tandköttet. Att försiktigt borsta tandköttet är bra för att motverka uppkomsten av tandsten och plack. Glöm inte att kela och berömma din katt som är duktig och låter dig ta hand på tänderna.

Om du inte kan borsta tänderna på din katt - besök veterinären

Många katter accepterar inte att man håller på med främmande saker i munnen och då får man finna sig i det. Man ska inte tvinga och hålla fast katten för att kunna borsta tänderna på den. Istället så rekommenderar vi då att du tar din katt till veterinären för tandputs med jämna mellanrum. Detta kan till exempel göras i samband med ett redan inplanerat veterinärbesök. Hör med din veterinär vad som gäller. Veterinärer är vana vid att handskas med katter och på en veterinärklinik kan de ta bort tandsten på katten under sövning om katten ändå ska sövas av en annan anledning. Det kan också vara en bra idé att låta en veterinär ta en titt på din katts tänder, gärna en gång om året men även oftare om problem eller symptom skulle uppstå.

Så förhindrar du uppkomsten av plack och tandsten hos katt

För att förhindra uppkomsten av plack och tandsten kan du också använda Avital Avident Oral Pulver i kattens dricksvatten. Detta pulvret ersätter inte tandborstning utan ska ses som ett komplement eller för de katter som inte accepterar tandborstning så är det något som kan hjälpa till viss del.

Det kan ta tid att lära sin katt att acceptera tandborstning

Om själva tandborsten är det som irriterar din katt så kan du fortsätta med att använda en tops, fingret eller en fingertuta (en mjuk frottétuta som sätts på fingret) och gnida på tänderna. Det är bättre än att inte göra någonting alls. Kom ihåg att låta tandborstningen ta tid och gör det med din katt när ni båda är lugna och inte trötta eller stressade. Vårt tips är att varje kväll ha en kvällsrutin tillsammans med din katt där tandborstning ingår.

Tips på produkter för kattens tänder

Arken Zoo Veterinärkliniker

Visste du att vi har veterinärkliniker i anslutning till en del av våra butiker? Här hittar du alltid engagerad personal som hjälper dig och ditt husdjur med allt från vaccinationer till mer avancerade operationer.

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?