Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Så får du din kanin rumsren

Fler och fler kaninägare låter sina kaniner springa fritt i hemmet. Men det finns två problem som då ofta dyker upp - kiss och bajs. Hur får man egentligen sin kanin rumsren? Faktum är att en kanin är enkel att få rumsren. Det är naturligt för kaniner att välja ett eller ett par ställen som sin toalett, och detta kan du som ägare använda till din fördel när du övar på att få din kanin rumsren. Här berättar vi mer om hur du får din kanin rumsren!

Så väljer du rätt toalett till din kanin

Toalettlådor till katter fungerar vanligtvis precis lika bra för kaniner, men om din kanin är en stor ras så kan det vara en bra idé att köpa en större plastlåda som exempelvis en förvaringslåda.

Vad för sorts material ska jag ha i botten på toalettlådan till min kanin?

I botten på din kanins toalett bör du lägga ett material som är absorberande, dammfritt och ofarligt för kaninen att smaka på om det skulle råka göra det. Vi rekommenderar papperspellets eller träpellets och att du sedan strör ett lager kutterspån över. Detta för att kutterspån är mjukare för din kanins tassar och det är även mjukt och skönt för kaninen att ligga och sova på, något som kaniner faktiskt gärna gör i sin toalettlåda! Du bör aldrig använda lerbaserat bottenmaterial avsett för katter i din kanins toalettlåda. Lerbaserat strö är uttorkande och hårt för din kanins tassar, och det kan vara dammigt och orsaka andningssvårigheter för kaninen. Det är även väldigt farligt för din kanin om den skulle få för sig att äta det.

Så får du din kanin rumsren

Det första du ska göra när du tränar din kanin på att bli rumsren är att begränsa utrymmet för kaninen, exempelvis med ett galler eller att du sätter kaninen i en valphage. Ställ in kaninens toalettlåda i ett hörn där du märker att din kanin gillar att kissa och bajsa. Ibland börjar kaninen använda sin toalett direkt, och andra gånger så byter den hörn - det beror helt på din kanin. Om din kanin byter hörn kan du antingen även byta plats på toaletten eller ställa in en toalett till. Så fort du upptäcker kaninpluttar på golvet så lägger du dem i kaninens toalett. Då förstår kaninen på lukten var det är meningen att den ska gå på toa någonstans.

När din kanin har börjat använda toaletten konsekvent kan du börja utöka området som kaninen får röra sig i. Om din kanin inte använder toaletten kan du sätta den i sin toalett ungefär var 10:e minut, förutsatt att din kanin är bekväm med att bli lyft. Om du ser att din kanin kissar eller bajsar i sin toalett - ge den en belöning direkt. Du kan behöva flytta toaletten eller lägga till en extra när du ökar området där kaninen får springa runt.

Straffa aldrig din kanin när den övar på att bli rumsren

Du ska aldrig någonsin straffa din kanin om den kissar eller bajsar utanför sin toalett. Detta lär endast kaninen att människor är farliga, inte att den har gjort fel. Om du upptäcker att kaninen tänker kissa eller bajsa utanför sin låda så tar du försiktigt upp din kanin och sätter ner den i sin toalett. Eventuella fläckar på golv och mattor kan du tvätta bort med djurvänliga rengöringsprodukter, så att lukten inte gör så att kaninen vill kissa eller bajsa på samma ställe på golvet igen.

Överväg att kastrera din kanin

Om din kanin inte är kastrerad är det mer sannolikt att den kommer börja markera sitt revir. Detta är inte samma sak som att kaninen kissar. Om du har gjort din kanin rumsren och den helt plötsligt börjar kissa utanför sin toalett så innebär det högst troligen att din kanin har hamnat i puberten och vill markera sitt revir. Att kastrera sin kanin när den är ca 5-6 månader har många fördelar, både för kaninens hälsa men även för att få kaninen rumsren.

5 tips när du övar på att få din kanin rumsren

  • Börja med att ge kaninen ett begränsat utrymme att röra sig på
  • Sätt kaninens toalettlåda i ett hörn där kaninen brukar kissa och bajsa
  • Använd papperspellets eller träpellets i botten på toalettlådan och strö ett lager kutterspån över
  • Om kaninen byter toaletthörn kan du sätta in en extra toalettlåda i det hörnet
  • Straffa aldrig din kanin om den kissar eller bajsar utanför lådan, utan lägg istället kaninpluttarna i toalettlådan och städa bort fläcken med djurvänliga rengöringsprodukter

Tips på produkter när du tränar på att få din kanin rumsren

Allt för kaniner

Här hittar du allt för kaniner, som mat, leksaker, godis och inredning till buren och övriga kanintillbehör.

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?