Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Så får du valpen rumsren

En ny bästa kompis, en hårig liten vän, en ny familjemedlem – det är så mysigt med en liten valp! Vad som däremot inte är så mysigt är att sätta foten i en oönskad pöl av kiss, eller ännu värre: en liten hög… Därför är det förstås viktigt att få sin valp rumsren så fort som möjligt. Det enda du behöver är tid, tålamod och dedikation – och det är det ju värt! Här ger vi våra bästa tips och råd om hur du får din valp rumsren.

När blir valpen rumsren?

Visste du att valpar ibland kissar upp till 12 gånger om dagen? Och att det tar ungefär åtta till tio månader för en valp att bli helt rumsren? Det är dessutom du som ägare som har ansvar över att din valp blir rumsren, det är inget den lär sig av sig själv. Ju mer ihärdig och disciplinerad du är som tränare, dessutom snabbare kommer det går för dig att få din valp rumsren. Kom ihåg att det inte finns några genvägar som gör din valp rumsren snabbt, utan den är konsekvent träning med valpen som gäller.

Så får du din valp rumsren
Vi visar hur du lär din valp att inte kissa inne!

5 saker att tänka på när du tränar på att få din valp rumsren

  • Bli inte arg och skrik på din valp om den kissar eller bajsar inne. Valpen förstår inte ännu att det är fel och blir stressad av din ilska. Det kan lätt påverka träningen negativt.
  • Tryck absolut inte ner din valps nos i dess exkrementer. Denna teknik är inte det minsta effektiv och är djurplågeri och inget annat. Sannolikheten är snarare att er relation blir sämre, då valpen kan bli rädd för dig.
  • Bli inte orolig eller panikslagen om träningen tar lite längre tid än du trott, alla valpar är olika – för vissa går det snabbt och för andra lite långsammare.
  • Valpen behöver ofta kissa direkt efter lek, och även direkt efter att den vaknat.
  • Valpen behöver bajsa ungefär 15-20 minuter efter att den ätit.

Rutiner är viktiga när du tränar du tränar på att få din valp rumsren

Var konsekvent när du tränar valpen och rasta den alltid på samma plats. När ni gått till platsen ett par gånger kommer valpen förstå vad det är som är på gång. Det bästa är om platsen är lugn och nära er bostad, då är risken för att valpen blir distraherad mindre. Om det finns för mycket distraktioner kan den bli nyfiken och glömma varför ni är där. 

Lär valpen att förstå när den ska kissa

På rastplatsen bör valpen vara lös och få god tid på sig. Du som tränare bör ha en neutral inställning och ett stilla kroppsspråk – sitt ner eller stå väldigt stilla. När valpen kissat eller bajsat ger du den uppmärksamhet och beröm, därefter går ni tillbaka till bostaden. Efter hand kan du även börja lägga på ett ”kommando” när valpen kissar tex. Säg då ”kissa” och valpen kommer snart förstå att ordet ”kissa” betyder att det är dags att gå ut och göra sina behov.

Hur vet jag när valpen ska kissa?

Valpar behöver ofta kissa direkt efter lek och direkt efter att den vaknat. Valpar brukar även behöva bajsa ungefär 15-20 minuter efter att de har ätit. Så fort din valp slår upp ögonen efter tuppluren tar du den i famnen och bär ut den till rastplatsen. Det är väldigt ovanligt att en valp kissar i famnen, den vill kunna röra på sig och vara självständig när den uträttar sina behov. Under natten gör du rätt i att ställa klockan med ett par timmars mellanrum för att rasta valpen. Om du är dedikerad till träningen även nattetid påverkar det slutresultatet positivt och snart har du förmodligen en valp som sover hela natten igenom.

Så gör du om valpen kissar inomhus under träningen

Självklart går det inte undvika missöden helt och hållet. Din valp kommer att råka kissa eller bajsa inomhus under tiden ni tränar den på att bli rumsren. Bestraffa aldrig valpen om den råkar kissa inomhus, utan städa bara upp ordentligt utan att skälla. Ett tips är att rengöra med en neutraliserande spray som tar bort lukten så att valpen inte blir frestad att kissa på samma ställe igen. Simple Solution erbjuder en serie produkter som är utmärkta när olyckan är framme. Är du rädd om dina golv kan du köpa en valpmatta eller kissmatta för hundar som fungerar som ett absorberande skydd. Du kan då lägga kissmattan på golvet, i soffan eller på andra ställen som du är orolig att hunden ska kissa. Lyckas du få syn på valpen precis när den ska kissa eller bajsa inomhus så plockar du bara upp den och tar ut den till rastplatsen där det får göra klart sina behov.

Valp kissar ofta

En valp behöver kissa och bajsa ofta och det är helt normalt. Valpen kan kissa så mycket som 12 gånger per dag! Tycker du att din valp dricker och kissar mycket mer än vanligt rekommenderar vi att du kontaktar din veterinär som får kontrollera att valpen mår bra och att det inte finns några bakomliggande sjukdomar som gör att valpen dricker och kissar mycket.

Hur tränar jag min valp att bli rumsren på natten?

På natten kan du sätta din valp i en valplekhage eftersom valpar oftast inte vill kissa och bajsa där de sover. Dock kan inte valpar hålla sig så länge, så i början är det bästa att sätta en larm och rasta valpen på natten så att den inte råkar göra sina behov på sin sovplats ändå.

Håll rutinerna så kommer valpen bli rumsren till sist

Som vi nämnde tidigare kan de ta allt mellan åtta till tio månader för en valp att bli rumsren, så få inte panik om träningen inte fungerar på en gång. Var konsekvent och håll rutinerna, så kommer din valp till slut att förstå.

Rumsren hund börjar kissa inne

Vissa hanhundar kan börja kissa inomhus igen när de börjar bli könsmogna och det finns tikar i närheten som löper. Dock kan det även handla om att hunden har en urinvägsinfektion eller något annat problem. Om din rumsrena hund plötsligt börjar kissa inomhus igen rekommenderar vi att du kontaktar din veterinär som får kika på hunden och se om allt står rätt till.

5 kom ihåg när du ska få din valp rumsren

  • Rasta din valp så fort den vaknat, ätit eller druckit. Valpar behöver rastas många gånger per dag, gärna varannan timme.
  • Var beredd på att rastningen kan ta ett tag. Valpar är lättdistraherade och behöver en stund för att komma till ro med att kissa och bajsa.
  • När valpen har gjort sina behov – ge massvis av beröm och en liten godisbit.
  • Var konsekvent i din träning och träna på samma rastplast.
  • Straffa aldrig valpen när olyckor sker!

Tips på produkter när du tränar valpen att vara rumsren

Behöver du hjälp?