Kundvagn

Kundvagnen är tom.
#Goda råd för din katt#Aktivera din katt

Promenad med katt

Att promenera med sin katt är en möjlighet till lite kvalitetstid med katten, samtidigt som katten aktiveras och får utlopp för sina naturliga instinkter genom att upptäcka naturen. Med en säker sele och varsam vägledning kan katter njuta av världens utomhus, utan att behöva utsättas för de faror som annars kan drabba utekatter. Här berättar vi mer om promenader med katt!

Därför ska du promenera med din katt

Att promenera med sin katt erbjuder flera fördelar, både för dig och din katt. Promenader utomhus ger katten lite extra fysisk aktivering och den får möjlighet att utforska nya omgivningar, vilket stimulerar kattens sinnen och ger den utlopp för sina naturliga instinkter. Din katt får stilla sin naturliga nyfikenhet, samtidigt som den lär sig hantera nya situationer och miljöer. Att promenera med sin katt stärker dessutom bandet mellan dig och din katt, då ni får njuta av en härlig stund tillsammans ute i naturen.

Det här behöver du för att promenera med din katt

Har du bestämt dig för att ta med din katt på en promenad? Vad härligt! Det första du behöver är en sele som passar din katt, samt ett koppel. Använd inte halsband till din katt utan välj en sele som sitter bekvämt och som inte stramar åt. Du kan även ta med dig lite kattgodis ut på promenaden för att uppmuntra katten om den är lite osäker i början.

Tips på selar och koppel till katter

Börja promenera med sin katt

I början kan katten vilja backa ur sin sele när den är ovan. Därför är det viktigt att bara ha på selen under korta stunder och belöna katten mycket. Öva med selen på en liten stund varje dag under 1–2 veckors tid. I slutet av träningen kan du börja vänja katten med att vara kopplad till ett koppel.

När din katt vant sig vid selen och kopplet kan ni börja gå runt i koppel tillsammans inomhus hemma. Viktigt här med positiv energi och beröm samt att inte tvinga katten göra något den inte vill göra. Ha i åtanke att det inte är en hund du ska lära att gå i koppel som kommer att gå fot med dig – katten kommer att vilja välja vilken väg ni ska gå. Därefter är ni redo för att ta steget ut i naturen.

Så vänjer du din katt vid koppel

Det kommer att vara många nya intryck för katten så välj en lugn plats i trädgården eller i en del av en park där ni kan vara ensamma. Om katten blir rädd av att vara utomhus ta in den igen och prova vid ett annat tillfälle. Annars var ute en kort stund och utöka successivt tills nästa promenad.

Positiv förstärkning är nyckeln till att vänja din katt vid koppel. Belöna din fyrbenta vän varje gång hen beter sig bra, när hen låter dig sätta på selen medan du tränar hemma, när hen går i koppel tillsammans med dig etc. Att belöna varje gång katten gör som du önskar kommer att uppmuntra den till att vilja gå ut på promenad igen. Ni kommer att få många fina stunder medan ni tillsammans utforskar det nya området.

Läs mer om hur du vänjer din katt vid sele och koppel »

Fördelar med att promenera med sin katt

  • Ger katten extra fysisk aktivering
  • Låter katten utforska nya omgivningar och stimulera sina sinnen
  • Katten får lära sig hantera nya situationer och miljöer
  • Stillar kattens nyfikenhet
  • Låter dig umgås med din katt och stärker ert band
Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?