Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Nosework

Visste du att hundar har 10 000 – 100 000 gånger så bra luktsinne som oss människor? Varför inte använda detta fantastiska sinne till något roligt och produktivt? När du jobbar med luktsinnet ihop med din hund får hunden möjlighet att nosa av hjärtats lust, och vända sitt dagliga sökande efter information till en stimulerande lek. Denna typ av utmaning bygger också självförtroende och kan hjälpa även den blygaste hund att blomstra. Här berättar vi mer om den spännande hundsporten nosework!

Vad är nosework?

Att jobba med hundens luktsinne kallas för nosarbete vilket har utvecklats till hundsporten nosework, och i denna träningsform är hunden stjärnan. Föraren måste lita på hundens luktsinne och signaler för att lista ut var måldoften är. Nosework är skapat utifrån sökarbetet som professionella specialsökshundar utför, som exempelvis narkotika- eller sprängämneshundar inom polis och tullverket, men nu använder man i stället ofarliga dofter när man tränar, vanligtvis olika hydrolater. När du och din hund väl bemästrat grunderna i nosework kan ni utmana er själva och börja hitta saker som du som ägare också kan njuta av – kantareller till exempel!

Hur fungerar nosework?

Under nosework ska hunden söka efter specifika dofter, oftast hydrolater som eukalyptus, lagerblad och lavendel. Doftkällorna kan vara gömda i olika miljöer, både inomhus och utomhus, i allt från burkar och lådor till möbler och fordon. Hunden markerar sedan att den hittat doften genom att skälla, nosa intensivt, frysmarkera (sitta/stå/ligga och titta på doftkällan) eller lägga tassen på källan. Du som förare styr hunden genom sökningen med hjälp av kommandon och kroppsspråk, men hunden ska självständigt arbeta för att hitta doftkällan.

Nosework-tävling

Visste du att du och din hund kan tävla i nosework? Nosework är en populär hundsport och nosework-tävlingar anordnas i hela landet. Det finns fyra olika tävlingsklasser i Nose Work, NW1, NW2, NW3 och Elit, och fyra olika moment i varje klass; behållarsök, inomhussök, utomhussök och fordonssök. Samtliga sökmoment genomförs på tid. Alla nosework-tävlingar innehåller fyra sökmoment, och en nosework-tävling kan antingen bestå av ett sök av varje sort eller fyra sök av samma sort. Inför varje ny doft som hunden ska söka efter genomförs ett så kallat doftprov.

Vad krävs för att en hund ska få börja tävla i nosework?

En hund måste genomföra ett doftprov för varje doft för att få tävla i nosework. För att göra dessa prover måste hunden vara tio månader eller äldre. För att tävla måste hunden vara ett år eller äldre. Kontakta din lokala kennelklubb för mer information om hur ni börjar tävla i nosework.

Vad är ett doftprov inom nosework?

Innan en hund får lov att tävla i nosework behöver den ha ett godkänt doftprov för aktuell klass. Ett godkänt doftprov säkerställer att hunden vet vilken doft den ska söka efter under en nosework-tävling. Ett doftprov går till som så att hunden får tillgång till 12 doftbehållare där en av dem innehåller måldoften i form av hydrolat. Hunden behöver därefter identifiera rätt behållare inom tre minuter. Ett godkänt doftprov gäller hela hundens liv och för alla förare som vill tävla med hunden.

Olika nosework-klasser

Varje nosework-klass har sina egna krav och utmaningar, vilket gör att hundar av alla raser, åldrar och aktivitetsnivåer kan delta och utvecklas i sporten.

Nosework klass 1

Klass 1 är den lägsta klassen inom nosework och här introduceras hunden till doften eukalyptus, och söker efter den i enkla miljöer.

Nosework klass 2

Under klass 2 ska hunden kunna identifiera eukalyptus i något svårare miljöer än under klass 1. Även doften lagerblad introduceras.

Nosework klass 3

Här introduceras den tredje doften lavendel, och miljöerna blir alltmer komplexa. Hunden får exempelvis söka i stora rum, på fordon eller utomhus i terräng.

Nosework elite

Den högsta klassen i nosework kräver att hunden behärskar alla tre dofter perfekt och kan söka dem under mycket komplexa förhållanden. Doftkällorna kan vara mycket små och gömda på oväntade platser.

Så börjar du och din hund träna nosework

Något som är så härligt med nosework är att du egentligen kan träna det hemma i ditt eget kök eller vardagsrum utan några svåra eller dyra hjälpmedel. Det du vill komma åt är att hunden börjar använda sin nos och söka efter det du har gömt, vare sig det är hydrolater, godis eller något helt annat.

Börja med godis

Om du är nybörjare och bara vill testa lite nosework på hemmaplan kan du börja med att låta din hund söka efter godis som du gömt på exempelvis köks- eller vardagsrumsgolvet. Du behöver inte säga något till din hund eller göra något, utan bara låten hunden hitta godisbitarna på egen hand.

Göm godisbitarna på lite svårare ställen

När du märker att din hund börjar bli bra på att hitta godisbitar på golvet kan du börja göra det lite svårare för hunden, exempelvis genom att lägga godiset på olika höjder eller gömma dem. Snart kommer du märka att hunden förstår vad den ska göra och blir motiverad till att klara av utmaningen.

Introducera en doft

När du känner att din hund har koll på hur man söker med nosen kan du börja introducera en specifik doft som du vill att din hund ska leta efter. Många som vill börja träna nosework börjar med doften, eller hydrolaten, eukalyptus som används under klass 1 för de som tränar nosework med instruktör. Placera hydrolaten tillsammans med godisbiten, så att när hunden hittar godiset så känner den även en stark doft av eukalyptus. Snart kommer din hund lära sig att doften av eukalyptus betyder godis!

Gå en nosework-kurs

Om både du och din hund tycker att nosework är kul och gärna vill fortsätta med träningen rekommenderar vi att ni går en spännande nosework-kurs tillsammans. Då lär ni er både grund och fortsättning tillsammans med en erfaren nosework-instruktör. Du vet väl att vi erbjuder kurser i flera av våra butiker? Prata med personalen i din butik eller besök din lokala butikssida för att få mer information.

Nosework för nybörjare

Som nosework-nybörjare kan du antingen köpa hem nosework-startkit eller göra egna för att komma i gång med träningen på hemmaplan. Själva nosework-utrustningen är egentligen inte det viktiga, utan vad du än kan placera en doft i utan att den syns, duger till en början. I takt med att ni utvecklas och blir bättre kan du använda ”riktig” nosework-utrustning för att göra det lite svårare för din hund.

Vad är nosework-klubben?

Svenska Nosework Klubben är namnet på den förening som har huvudmannaskapet av hundsporten nosework, och klubben är en verksamhetsklubb inom Svenska Kennelklubben (SKK).

Det här behöver du för att träna nosework

Vad du behöver för att träna nosework beror på vilken nivå du väljer att sätta träningen på. Om du bara kör nosework för skojs skull hemma kan det räcka med några smaskiga godisbitar. Vill du gå på nosework-kurs eller vara med på en nosework-tävling kan det vara bra att ha dessa produkter till hands:

  • Behållare i olika storlekar
  • Hydrolater
  • Förvaringsburkar för hydrolaterna
  • Pincett
  • Bomullsrondeller, bomullstops eller något annat som suger åt sig doft

Köp nosework-kit hos Arken Zoo

Visste du att det finns en hel del tillbehör till nosework-träningen? Allt från hydrolater och behållare till hydrolatburkar och tops. Därför erbjuder vi på Arken Zoo smarta nosework-kit som gör att du både enkelt och snabbt kommer i gång med träningen. Nosa på våra nosework-kit här!

Tips på fler produkter för nosework

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?