Kundvagn

Kundvagnen är tom.
#Goda råd för din katt#Aktivera din katt

Lådor - varför älskar katter dem?

Alla kattägare är förmodligen bekanta med fenomenet: när det finns en tom låda i närheten kommer en katt garanterat att ockupera den. Men varför gillar egentligen katter kartonger och lådor? Vi berättar mer här!

Därför gillar katter kartonger och lådor

Har du varit med om scenariot där du köpt en superbekväm säng till din katt som passar inredningen – och så väljer katten en kartong du ska slänga, framför den nya investeringen du gjort?

Kartonger ger katter säkerhet och trygghet

Katter tenderar att vara förtjusta i kartonger och lådor helt enkelt för att de känner sig trygga med att sova på en plats som har kanter runt sig, så att de inte behöver oroa sig för att ramla över kanten eller att någon oupptäckt smyger sig på dem. Kartonger ger en skyddande miljö där katter kan känna sig säkra och undangömda. I naturen är små utrymmen en plats där katter kan vila och känna sig skyddade från eventuella faror.

Kartonger ger katter isolering och värme

Katter är naturligt försiktiga och självbevarande djur. I naturen är små, skyddande utrymmen ett sätt för dem att undvika potentiella faror och rovdjur. Kartonger ger en känsla av trygghet och avskildhet, vilket gör dem till attraktiva platser för katter att koppla av och vila. Den begränsade öppningen på kartongen ger en säker plats där katter kan känna sig skyddade från överraskningar och undvika konfrontationer.

Kartonger främjar katters jakt- och lekinstinkt

Katter är naturliga jägare och deras instinkt att jaga och leka är djupt rotat. Kartonger erbjuder en idealisk miljö för att utöva dessa instinkter. Katter kan smyga runt i kartongen, hoppa in och ut ur den, och till och med klösa på kartongens kanter som om de jagar ett byte. Denna lekfulla interaktion med kartongen efterliknar kattens naturliga jaktbeteende och ger dem möjlighet att utöva sina motoriska färdigheter.

Katter uppskattar texturen på kartonger

Kartonger har en yta som kittlar kattens sinnen. Kattungar utforskar världen genom att bita och tugga på olika föremål, och kartonger kan fungera som tuggvänliga leksaker.

Katter gillar att undersöka kartonger

Katter är nyfikna djur som ständigt undersöker sin omgivning. Kartonger representerar något nytt och intressant för katter att utforska. Den enkla närvaron av en kartong kan utlösa en katts utforskande beteende, och de kan roa sig med att klättra i, hoppa på och smyga runt i kartongen under långa perioder.

Så får du katten att sova i sin egen kattsäng eller kattbädd

Även om din katt föredrar att sova i en kartong, så kan du övertyga den om att ta en tupplur i sin egen kattsäng eller kattbädd.

  • Är sängen av rätt modell? Katter som föredrar lådor kommer förmodligen också att vilja ha sängar med tak eller sängar med höga kanter. I vår webbshop hittar du mysiga kattigools som är ett perfekt krypin för din misse.

  • Fundera över sängens placering. Eftersom katter älskar att vara på höga höjder kan en låda som ligger på bordet vara mer tilltalande än en säng som är placerad på golvet. Prova och placera kattens säng högt upp i en lugn miljö där katten kan få vara ifred. Många av våra klösträd kommer med små krypin och bäddar som är placerade på hög höjd. Det brukar vara en favoritplats för en tupplur hos många katter.

  • Gör kattsängen eller kattbädden mer attraktiv genom att använda kattmynta, något som många katter inte kan motstå. Hos oss hittar du kattmynta i sparyform som är perfekt att spraya på din misses nya säng eller kattigloo.

  • Om du inte kan övertyga din katt att sova i sin säng med hjälp av dessa tips, var inte orolig! Katter är ofta skeptiska till nya saker, så en ny säng kan tyckas underlig för det domesticerade rovdjuret. Den nya sängen blir desto mer tilltalande när den börjar lukta som den välbekanta omgivningen.

Katter är envisa - ibland får man helt enkelt ge katten en kartong

Är din misse en bestämd madame eller herre? Har du testat alla möjliga sätt att få din misse att ignorera eventuella lådor som finns där hemma utan resultat? Ibland får man helt enkelt ge med sig och erbjuda katten en låda som man lagt en mysig filt i. Våra Arken Zoo-lådor, som vi levererar våra e-handels orders med, är ett perfekt alternativ till kattens krypin. Passa på att fota din pälskling i våra kartonger och tagga oss @arkenzoo eller #arkenzoo för att få chansen att synas på vår Instagram eller Facebook.

Tips på kattbäddar och kattsängar som påminner om kartonger

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?