Kundvagn

Kundvagnen är tom.
#Goda råd för din hund#Hälsa#Hundsjukdomar

Klåda hos hund

Klåda hos hund är en av de vanligaste orsakerna till veterinärbesök. Kliande, gnidande, att gnugga nosen och slicka och gnaga på tassarna är vanligtvis de första symtomen som visar sig när din hund lider av klåda. Faktiska utslag och håravfall kommer vanligtvis senare. Läs mer om klåda hos hund och hur du behandlar klåda här.

Så vet du att din hund har klåda

Du som hundägare lägger ofta märke till om din hund börjar klia sig eller slicka på tassarna mer än vanligt. Om din hund kliar sig flera gånger om dagen, inte upphör självmant med kliandet eller slickandet inom en kort stund eller avbryter lekar eller mysstunder för att plötsligt klia sig, så kan det vara så att den har problem med klåda.

När en hund får klåda är det ofta hundens öron och tassar som drabbas värst. Klåda hos hund kan därför synas genom att hunden tuggar på sina tassar eller får problem med öroninfektioner.

De 4 vanligaste anledningarna till klåda hos hund

 • Atopi
 • Foderallergi
 • Parasiter
 • Autoimmuna sjukdomar

Så kan du lindra klåda hos hund

 • Se till att din hund äter mat av hög kvalitet. Dålig kost orsakar vanligtvis hud- och pälsproblem som klåda. Kontrollera att fodret har tillräckligt med protein från kött och tillräckligt med fett och näringsämnen. Läs mer om hur du väljer den bästa maten till din hund här »

 • Om du misstänker att din hund lider av foderallergi kan du prova på eliminationsdieten i samrådan med din veterinär.

 • Omega 3-fettsyror är bra för hundens välmående. Bra fettsyror kommer att lugna infektioner, minska mjäll och stödja ledarnas välbefinnande. I vårt sortiment kan du hitta högkvalitativa omegatillskott från Avital i form av både olja och pulver.

 • Håll hud och päls ren. Talg, smuts och dött hår kommer att täppa till porerna, vilket kan leda till klåda. Noggrann borstning och tvätt avlägsnar också allergener från huden, och vårdande schampo hjälper mot klådan och förhindrar att bakterier och jäst växer.

 • Visste du att hundar kan få klåda av stress? Ta därför bort de största stressfaktorerna i din hunds liv, då stress förvärrar hudproblemen. Lugna promenader, nosarbete och annan genomtänkt mental aktivering är de bästa botemedlen mot stress. Att slicka och tugga är också lugnande, så sprid ut lite våtfoder eller färskfoder på en slickmatta eller fyll en matleksak och låt hunden slicka rent den, eller ge hunden ett smaskigt tuggben. Om du misstänker att hunden reagerar på nötprotein så kan du välja älg- eller hjorttugg från RAUH!

När är klåda hos hund normalt?

Alla hundar kliar sig ibland. Speciellt nya valpägare tenderar att oroa sig utan någon anledning - inte alla småsår orsakas av hudproblem. Till exempel kan fällningsperioder, hormonella faktorer och insektsbett under sommaren orsaka klåda hos hundar.

Undersök hunden hos en veterinär

När du börjar undersöka vad som orsakar symtomen bör du boka in ett veterinärbesök först och främst: klåda är mycket störande och det försämrar din väns livskvalitet. Hudproblem tenderar också att bli värre om man försöker bota problemet hemma eftersom bakterier och svampinfektioner kan drabba skadad hud. Detta är en sekundär infektion som bör botas innan du kommer till botten med den faktiska orsaken till hudproblemet.

Du som hundägare bör kontakta veterinär om:

 • Hunden vaknar upp flera gånger om natten för att klia sig själv.

 • Huden rodnar och faller av.

 • Hunden får kala fläckar.

 • Hunden slickar sina tassar och du kan se rodnad.

 • Hunden kliar sig i öronen och skakar på huvudet flera gånger om dagen.

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?