Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Kattungens första jul

Har du en liten kattunge hemma i jul? För många är julen den perfekta tiden att skaffa katt, men kom ihåg att en kattunge aldrig ska vara en julklapp, utan något som du funderat länge på och är redo för. Här berättar vi mer om vad som är bra att tänka på när du har en kattunge hemma i juletider, som vilket julgodis du ska se upp med och vilket julpynt som kan vara farligt.

Mindre julstress ger en lugnare kattunge

Din kattunge har precis flyttat till sin nya familj, och det är en stor förändring i en liten kattunges liv. Låt kattungen vänja sig vid allt det nya i hemmet och försök att inte bjuda hem gäster de första dagarna. Om kattungen har flyttat in bara några dagar före jul kan det vara bäst om ni håller firandet lite mindre och gör hemmet så stressfritt som möjligt - perfekt ursäkt för att städa mindre och bara umgås med de närmaste! Vill du ha fler tips om vad som är bra att tänka på under de första dagarna med kattunge? Läs vår kattungeguide!

Till kattungeguiden »

Ett säkert julfirande för kattungar

Presentsnören, barnleksaker, julmat eller -godis, växter och blommor, tända ljus, glasprydnader - allt detta kan kattungen tycka är riktigt kul att leka med. Därför är det viktigt att du har koll på de vanligaste julfarorna för kattungar, så att du kan plocka undan allt som eventuellt kan vara farligt för den lilla, som till exempel choklad, russin, presentsnören och krossade julkulor.

Läs mer om julens faror för katter »

Julmiddagen kan vara farlig för kattungen

Mums vad gott med julmiddag! Men visste du att mycket på julbordet kan vara farligt för kattungar? Vanligtvis är de flesta medvetna om att människomat inte är bra för djuren, men påminn gärna gästerna att inte mata kattungen, oavsett hur svårt det kan vara att motstå två stora kattögon.

Tips: Var förberedd med hälsotillskott som är lämpligt för kattungar, såsom Avital Kaopekt och Avital Flora.

Julklappstips till kattungar

Den bästa presenten du kan ge till din kattunge är naturligtvis kärlek och uppmärksamhet, men många katter älskar ju också att klösa upp paket och mysa i lådor. Kom bara ihåg att plocka bort alla presentsnören, pappersbitar och barnleksaker så att kattungen inte sväljer något som inte hör hemma i magen.

Presentidéer till kattungar

 • Hälsosam mat är en gåva som påverkar din väns välmående, även på lång sikt.
 • Aktiveringsleksaker: kattungar älskar att arbeta för maten. Börja med enklare aktiveringsleksaker och byt till svårare allt eftersom din vän växer.
 • Något att tugga på, som leksaker eller godis som är lämpligt för kattungar.
 • Ett klösträd för att uppmuntra kattungen att klösa på trädet istället för soffan.
 • Egna leksaker som din kattunge kan leka med, så att den inte är lika angelägna om att stjäla dina saker. Kom också ihåg att hålla dina barns leksaker utom räckhåll.

Fira nyår med kattunge

Många djur är livrädda för fyrverkerier, så det finns en del saker du kan tänka på när du ska fira din första nyårsafton med kattungen:

 • Förbered dig genom att införskaffa lugnande produkter som passar kattungar (som Adaptil eller Feliway) utifall att

 • Aktiveringsleksaker eller några andra trevliga aktiviteter kan distrahera kattungen från ljudet av smällare.

 • Du bör helst inte ta med din kattunge utomhus alls mellan 27 december och 1 januari, på grund av risken för smällare och raketer

 • Lämna inte din kattunge ensam kring nyår, även om den verkar avslappnad

  Det kan vara så att din kattunge visar sig vara helt obrydd när det kommer till fyrverkerier, men det är bättre att ta det säkra före det osäkra och se till att din nya vän får en så lugn första nyårsafton som möjligt.

Tips på produkter till kattungen i jul

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?