Kattkastrering - varför?

KastreringEn del frågar sig om man måste kastrera sin katt och många avstår i tron att djur mår bäst om de får vara okastrerade. Om du inte har tänkt använda din katt i avel, finns det flera skäl att överväga kastration. Det finns även en hel del nackdelar med att ha en katt okastrerad, både för ägare och för katten.

Okastrerad honkatt

En hona som är okastrerad löper. Vissa honor löper sällan, andra löper ofta. I de fall där honan går utomhus, riskerar du att drabbas av oplanerade kattkullar. Många honor kan bli dräktiga redan vid sex månaders ålder, en ålder då honan varken mentalt eller fysiskt är mogen att bli mamma.


När katten löper

En katthona blöder inte som en tik (honhund) gör. Det beror på att honan inte får ägglossning vid löpet. Ägglossningen inträffar först vid parningen, vilket gör att honan kan få långa löpperioder om hon inte paras. När honan löper går hon hukad med svansen åt sidan och rullar runt på golvet eller marken medan hon högt ropar åt sig trånande hanar. Under denna period äter hon inte speciellt mycket. Honor som löper ofta, magrar av, blir rastlösa, tappar päls och mår inte speciellt bra. Vissa honor urinmarkerar under löpet.

P-piller

P-piller ökar kraftigt risken för elakartade juvertumörer och livmoderinflammation så det är ingen långsiktig lösning för en hona. Det är också onödigt att stoppa i din katt läkemedel under hela dess livstid om hon ändå inte ska gå i avel. P-piller kan alltså medföra en del biverkningar och är inte heller ett helt säkert preventivmedel. Din katt kan kräkas upp pillret eller spotta ut det när du inte ser. Om man räknar ut kostnaderna för p-piller för katten under dess livstid, så brukar det bli samma som för kastreringen ungefär.

Kastreringen honkatt

Många tror att katten bör ha fått en kull före kastreringen, men detta är en myt. Att kastrera en hona innebär att veterinären opererar bort äggstockar och livmoder. Oftast åker man till veterinären med sin hona på morgonen och får hämta henne på eftermiddagen. Ingreppet brukar ge några stygn på magen och en tratt på huvudet som hindrar henne från att slicka sitt sår. Honan är relativt pigg efter ett par dagar och stygnen kan tas bort efter tio dagar. Numera kan man också sy med en typ av stygn som försvinner av sig själva. Vissa veterinärer gör även så kallade titthålskastreringar där ingreppet är mindre. Honan sövs under kastreringen.

Okastrerad hankatt

En hankatt kan bli könsmogen redan vid sex månaders ålder. Då luktar urinen extra starkt och för dig som har innekatt är detta mycket tydligt. En okastrerad hankatt som går ute får ett stort revir som den utökar hela tiden. Han är mer stridslysten än en kastrat. Risken är att du får en katt som ofta råkar i slagsmål och som är borta under långa perioder. Slagsmålen brukar kunna ge bölder som oftast måste behandlas av veterinär. Hanen bidrar också till att fler oönskade katter föds i grannskapet. Du som har hankatten inne kan få besvär med urinmarkering, det vill säga att hankatten kissar in sitt revir inomhus. Han blir rastlös, kan matvägra och kallar på honor ofta och högt.

Kastreringen hankatt

Hankatten sövs vanligen vid kastrering. Vissa veterinärer ger lokalbedövning och lugnande medel och i de fallen är katten avslappnad och smärtfri men vid medvetande.
Pungen öppnas och testiklar och bitestiklar tas bort. Pungen sys inte ihop igen utan får läka ihop och hanen är oftast som vanligt en till två dagar efter ingreppet.
Att kastrera en hankatt kostar mindre än att kastrera en honkatt eftersom ingreppet är mindre.

De flesta veterinärer rekommenderar att katten bör vara minst 6 månader vid kastrering, gäller både hon- och hankatter, men det finns även veterinärer som utför ingreppet tidigare. Det viktigaste är att din katt är frisk och kan genomgå operationen.

Att tänka på efter kastrationen

När katten kommer hem från veterinären brukar den bli lite trött igen, trots att den verkade pigg när ni hämtade den. Detta är helt normalt och beror på att katten slappnar av när den kommer tillbaka till sin hemmiljö.

  • Observera att du inte bör låta din katt sova ut i sängen direkt efter kastrering, eftersom de lätt kissar på sig efter narkos.
  • Tänk på att en katt som fått lugnande eller har varit sövd har svårt att hålla värmen. Lägg din katt på ett varmt ställe och låt den hämta sig i lugn och ro.
  • Släpp inte ut katten på kvällen, de är fortfarande påverkade av medicinen de fått.
  • En kastrerad katt går lätt upp i vikt, eftersom den får lägre ämnesomsättning, rör sig mindre och blir hungrigare. Var därför vaksam på kattens vikt och justera mängden foder vid behov. Ibland kan det vara aktuellt att även byta till ett lättare foder. Fråga gärna din veterinär om råd.

Denna artikel är framtagen tillsammans med Vettris

Back to top