Kundvagn

Kundvagnen är tom.
#Goda råd för ditt smådjur#Kanin

Kaninhoppning

Att lära sin kanin hoppa behöver inte vara svårt och hoppträning är roligt både för kaninen och för husse och matte. Det är alltså ett mycket bra sätt att aktivera sin kanin.

Innan du börjar med kaninhoppning

Ett par saker är viktiga att tänka på innan du börjar träna hoppning med din kanin. Hoppträning kräver tålamod av dig som ägare. Det är inte alla kaniner som gillar att hoppa, tvinga inte din kanin om du märker att den inte tycker att det är roligt. Kaniner är individer och har som alla individer sina egenskaper och speciella förutsättningar. Utgå ifrån detta så kommer hoppträningen att bli jätterolig!

Kaniner måste vara minst 5 månaders för att börja tävla. Vi rekommenderar att du inte börjar hoppträna din kanin förrän den är cirka 4 månader. Då har kaninen blivit så pass stor att den klarar av den belastning som träningen innebär. Vill du läsa mer om tävlingar, besök Sveriges kaninhoppares riksförbund.

För att lyckas med hoppträningen måste du och din kanin trivas bra ihop. Därför är det viktigt att ni spenderar tid tillsammans och ju tidigare du gör din kanin tam desto bättre. Kaniner är som människor, de lär sig lättast när de är små. Kaninen ska tycka om att umgås med dig, då kommer den också tycka att det är roligt att hoppträna tillsammans med dig.

Sele och koppel

Kaninen måste kunna gå i sele för att du ska kunna hoppträna med den. Du kan börja lära din kanin gå i sele när den är 3 månader ungefär, men det är självklart bra om du börjar hanteringsträna den så fort den kommit hem och känner sig trygg. Första gångerna så ska du vänja kaninen att bara ha selen på, utan koppel. Gör detta därför inomhus eller i en hage. Se till att vaka över kaninen eftersom den kan fastna med selen i något föremål. Det är viktigt att du gör detta när kaninen är lugn och att du inte stressar upp kaninen, selen ska inte upplevas som något negativt för kaninen.

När kaninen vant sig vid selen kan du börja lära den gå i koppel. Du bör ha ett något längre koppel när du tränar hoppning med din kanin jämfört med ett vanligt kaninkoppel för promenader. Satsa därför på ett koppel runt 1,8-2m långt (standardlängd för hundkoppel). När du kopplar din kanin så är det viktigt att du inte drar i kopplet till en början. Låt kaninen bestämma vart ni ska gå de första gångerna. Behöver du leda kaninen i en annan riktning så gör det med händerna, dra inte i kopplet. Detta gör att kaninen kommer att tycka att selen och kopplet är roliga och inte något negativt. Tycker inte kaninen att träningen är roligt så kommer du aldrig att kunna hoppa med den hur mycket du än tränar.

Lära sig kommando

Efter att du vant kaninen vid sele och koppel är det dags att få kaninen att förstå kommandon, att börja lyda dig som ledare. Principen för kaninhoppning är densamma som när man tränar lydnad med hundar. Mycket beröm när kaninen gör rätt, se till att inte träna för länge så att du tröttar ut kaninen och var lugn och konsekvent i ditt agerande. Kaniner är läraktiga djur och det finns egentligen ingen gräns för vad du kan lära dem men för hoppträningen så finns det två baskommandon som kaninen behöver kunna.

Framåt. Detta kommando lär du kaninen genom en att putta mjukt med handen på kaninens rumpa samtidigt som du säger ”framåt”. Om kaninen rör sig framåt har du lyckats, du berömmer då kaninen med rösten och ger den en godsak. Ett annat sätt att lära kaninen framåt är att flytta den från den plats där den känner sig hemma till en plats där den oftast inte vistas. Säg ”framåt”, förhoppningsvis kommer den vilja flytta sig från den nya platsen och du passar då på att berömma. Ha tålamod som sagt!

Stanna. När kaninen börjar lära sig gå framåt kan du också lära den att stanna. Du säger ”stanna” samtidigt som du stramar åt kopplet försiktigt, du ska inte rycka och tvinga kaninen till att stanna, istället ska kaninen känna att det är motstånd i kopplet. När den förstår att den ska stanna så berömmer du kaninen.

Tänk på att inte trötta ut kaninen med för mycket träning åt gången. Det är mentalt krävande för kaninen att förstå dina kommandon så se till att den får leka fritt och vila sig mellan varven, annars riskerar du att kaninen inte vill träna eller att den blir förvirrad och inte förstår någonting. Max 5 minuter åt gången räcker, i alla fall i början när kaninen är ovan.

Hoppa

När din kanin lärt sig att gå framåt och stanna börjar den bli redo för kaninhoppning. Här är det viktigt att börja med mycket låga hinder till en början så att kaninen klarar hoppen. Kaninen måste tycka om att hoppa och det gör du enklast genom att inte ställa för höga krav. Vid första försöken bör hindret bara vara några centimeter högt. Låt kaninen bekanta sig med hindret innan du försöker få den att hoppa så att den känner sig lugn. Placera kaninen en bit framför hindret och få den att gå framåt. Om kaninen inte hoppar över hindret av sig själv kan du börja om och låta bommen (pinnen kaninen ska hoppa över) ligga på marken. Du kan också träna att kaninen går genom tomma hinderstöd, det vill säga helt utan någon bom på marken. Se till att lära kaninen att bara hoppa åt ett håll (framåt i banan) om du vill tävla i framtiden med din kanin. Öka höjden långsamt och bara när kaninen har blivit säker, träningen går mycket lättare om kaninen lyckas ofta, då tycker den att det är roligt att hoppa. Se till att berömma mycket och träna i korta pass med vila och lek däremellan.

Med tålamod och en kanin som tycker att hoppa är roligt kommer du att lyckas. 
Lycka till med kaninhoppningen!Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?