Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Fakta om kanin

Att få hem sin första kanin kan vara något man gått och drömt om länge. Kaniner är bedårande söta, mycket aktiva och sociala djur och en källa till stor glädje. Här berättar vi mer om kaninen och tar upp vad som är bra att tänka på innan du köper din kanin!

Lite fakta om kaniner

  • Vetenskapligt namn: Oryctolagus cuniculus domesticus.

  • Utbredningsområde: Den europeiska kaninen kommer ursprungligen från Europas sydvästra delar och de norra Atlasbergen i nordvästra Afrika.

  • Livslängd: 8–12 år.

  • Storlek: Kaniner kan väga allt från under ett kilo till 7 kg, beroende på ras.

  • När kaniner är glada kan de ibland göra ett hopp som kallas ”binky”. Då hoppar de upp i luften och vrider på huvudet och sparkar med benen.

  • Det känns kanske helt normalt att ge morot till sin kanin, men faktum är att morötter innehåller mycket socker och ska bara ges som godis ibland i små mängder. För mycket morötter kan ge din kanin problem med matsmältningen.

  • Kaniner är crepuskulära, vilket innebär att de är mest aktiva i gryning och skymning och vissa stunder på natten.

Vad ska jag tänka på innan jag skaffar kanin?

En kanin vill inte leva ensam

Kaninen är ett mycket socialt kolonidjur som inte är gjord för att leva ensam och som oftast mår bäst av att bo med en eller flera kompisar. De spenderar mycket tid i det vilda med att putsa varandra och vila tillsammans och de har ett rikt socialt språk. För att vara säker på att din kanin får ett lyckligt liv bör du ha minst två kaniner som husdjur.

En kanin är ett stort ansvar

En kanin lever förhoppningsvis i 12 år. Under tiden ni har tillsammans behöver kaninen daglig omvårdnad och tillsyn. Du måste städa kaninburen minst en gång i veckan, och om du ska åka bort behöver du en kaninvakt. Precis som med andra husdjur behöver dina kaniner omvårdnad även om du känner dig sjuk eller trött. Var även beredd på eventuella veterinärkostnader ifall kaninen skulle bli sjuk. Om du blir allergisk eller tröttnar behöver du se till att kaninen får ett nytt bra hem. I många fall är det barnen i familjen som vill ha en kanin, men kom ihåg att det alltid är du som vuxen som har som ansvar att se till att era kaniner mår bra.

Vad äter en kanin?

Kaniner äter, och ska främst äta, hö, men du kan även ge din kanin lite bladgrönt varje dag som grenar från fruktträd, gräs, maskrosor, kål, romansallad, broccoli, brysselkål, selleri, persilja och collard. Pellets är även ett bra komplement till din kanins kost eftersom det innehåller mycket näring.

Hur ska kaniner bo?

Reglerna för hur kaniner ska hållas har ändrats en del de senaste åren. Nu är det mer vanligt att man låter sin kanin få springa fritt inomhus eller att man bygger stora inhägnader utomhus, istället för att använda de traditionella gallerburarna.

Lagar och regler gällande kaninburar

Det är väldigt viktigt att din kaninbur är tillräckligt stor för dina kaniner. En kanin ska kunna stå upp på sina bakben utan att nudda taket, och de ska kunna göra minst tre skutt från ena sidan av buren till den andra. De ska även kunna ligga bekvämt med extra utrymme över längst den kortaste sidan av buren.

Det här är minimimåtten för en kaninbur just nu enligt svensk lagstiftning:

Om kaninen väger under 2 kg (en hermelinkanin väger ungefär 0.8-1,3 kg, en mini-lop väger ungefär 1,4-2 kg och en lejonhuvad kanin väger ungefär 1,3-1,7 kg) ska bottenytan vara minst 0,5 kvadratmeter, men om du har flera kaniner i buren ska varje kanin ha minst 0,3 kvadratmeter. Har du två kaniner som väger under 2 kg i buren måste bottenytan vara minst 0,6 kvadratmeter. Burens kortaste sida måste vara över 50 cm lång och buren måste vara minst 50 cm hög.

Det är Jordbruksverket som är ansvarig myndighet för djurskyddslagstiftningen i Sverige och på deras hemsida finner du den detaljerade föreskrift som gäller när man håller kaniner som sällskapsdjur (L80). Det är varje kaninägares skyldighet att hålla sig uppdaterad och följa de lagar, förordningar och föreskrifter som finns till för att våra härliga pälsklingar ska må bra. Där finner du även måttangivelser på burstorlek och mycket annat som är bra att veta! Läs mer på Jordbruksverkets hemsida »

Kaninraser

Här berättar vi mer om några av de mest populära kaninraserna! Vilken passar dig?

Lejonhuvad kanin

En lejonhuvad kanin är en kaninras som kännetecknas av sitt tofsiga huvud, som påminner om en lejonman. Lejonhuvade kaniner är populära som sällskapsdjur på grund av deras milda temperament och sociala natur. De kräver regelbunden borstning för att hålla tofsen i gott skick och förhindra tovor i pälsen.

Dvärgvädur

Dvärgvädur är en liten kaninras som vanligtvis väger mellan 1 och 1,5 kilo och är populära som sällskapsdjur på grund av deras små storlek, mjuka päls och vänliga temperament. De är också kända för att vara mycket intelligenta och kan lära sig en mängd olika tricks och beteenden med rätt träning

Lejonhuvad dvärgvädur

Precis som namnet antyder är den lejonhuvade dvärgväduren en korsning mellan en lejonhuvad kanin och en dvärgvädur. Denna söta kanin är känd för sitt mjuka, ulliga utseende, sin karaktäristiska lejonman och är dessutom lite mindre än andra dvärgkaninsraser. En av de mest anmärkningsvärda sakerna med lejonhuvade dvärgvädurar är deras personlighet - de är kända för att vara vänliga, sociala och lekfulla. Lejonhuvade dvärgvädurar behöver regelbunden borstning för att hålla sin mjuka päls i bra skick.

Hermelinkanin

Hermelinkaninen är en av världens minsta kaninraser och även en av Sveriges vanligaste tamkaninraser. Den kännetecknas av sina små korta öron och kompakta kropp. Hermelinen brukar ha en stor personlighet och är social och kontaktsökande - en härlig kelkanin!

Fransk vädur

En fransk vädur är en stor kaninras som kan väga upp till 6 kilo, men vissa även mer än det. Rasen är framförallt känd för sina stora hängande öron och att de finns i de flesta färger och teckningar.

Belgisk jätte

Belgisk jätte, eller belgisk jättekanin, är världens största kaninras och känd för sin imponerande storlek och mjuka päls. En belgisk jätte kan väga över 10 kilo och passar dig som vill ha en stor, mysig kaninkompis. Den är överlag en lugn kaninras som lätt blir tam, och många beskriver den som en bra följeslagare, nästan likt en hund. Ska du köpa en belgisk jätte måste du vara beredd på att ge kaninen mycket utrymme att röra sig på.

Inköpslista till kanin

  • Faktabok om kaniner
  • Stor bur eller inhägnad
  • Transportbur
  • Hus/bolåda
  • Toalåda
  • Matskål av keramik
  • Vattenflaska/vattenflaskor
  • Rengöringsmedel till burbotten
  • Dammfritt bottenströ
  • Halm
  • Eventuellt pellets
  • Klotång
  • Blodstillande pulver
  • Borste och karda
  • Gnagleksaker av trä och kartong
  • Aktivering: tunnel, hyllplan, aktiveringsboll med mera

Produkttips till dig som har, eller ska skaffa, kanin

Vanliga frågor om kaniner

Hur länge lever en kanin?

En kanin lever i ca 8–12 år, och blir förhoppningsvis ett husdjur du får leva ihop med i många år.

Hur länge är en kanin dräktig?

En kaninhona är dräktig i ungefär 31 dagar och en kull ligger i genomsnitt på fem kaninungar.

Hur vet jag att min kanin trivs?

Kaninen är ett mycket socialt kolonidjur som inte är gjord för att leva ensam och som oftast mår bäst av att bo med en eller flera kompisar. Så för att vara säker på att din kanin får ett lyckligt liv bör du ha minst två kaniner som husdjur. När kaniner är glada kan de ibland göra ett hopp som kallas ”binky”, då vrider de på huvudet och sparkar med benen i luften. Ibland kan de även helt plötsligt göra långa hopp och springa runt som galningar. Om du inte vet med dig att din kanin blivit skrämd av något, är det här ett tecken på att kaninen är glad och lycklig. Umgås mycket med din kanin, ge den utrymmet den behöver, bra mat och kompisar att bo med så har den alla förutsättningar för ett lyckligt liv.

Allt för kaniner

Här hittar du allt för kaniner, som mat, leksaker, godis och inredning till buren och övriga kanintillbehör.

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?