Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Julens faror för din katt

Julen är den ultimata tiden för att bara krypa upp i soffan och spinna hela dagen och umgås med de man tycker om. Och vi får inte glömma allt det andra som hör julen till, som att pynta, baka, tända ljus, laga julmat, baka julgodis, slå in paket och tända brasan – allt medan våra nyfikna katter tittar på och undrar vad som är på gång. Även fast ett riktigt julpyntat hem är helt fantastiskt, så är det tyvärr något som leder till att missarna lever farligt. Här berättar vi mer om de vanligaste julfarorna för katter - och hur du undviker dem. Hur du kattsäkrar julen, helt enkelt!

Vanliga julfaror för katter

 • Julgodis som choklad eller russin, vilket är giftigt för din katt
 • Även lök är giftigt för katter
 • Vissa julväxter som amaryllis, hyacint, julstjärna och liljor
 • Paketsnören och julgransglitter
 • Levande ljus och eld

Choklad kan vara farligt för din katt

Se till att hålla choklad långt borta från din nyfikna vän. Katter tål nämligen inte teobromin, ett ämne som kommer från kakaobönan och som finns i framför allt mörk choklad. Tillräckliga mängder kan orsaka skakningar, kramper och till och med hjärtflimmer som kan orsaka livshotande tillstånd. Om du misstänker att din katt fått i sig choklad – kontakta veterinär omgående!

Julväxter att se upp med om du har katt

 • Amaryllis

 • Hyacint

 • Julstjärna

 • Liljor

Lök är giftigt för katter

Många av våra delikatesser på julbordet innehåller lök, detta är giftigt för katter. Löken innehåller toxiner som kan skada de röda blodkropparna. Kontakta en veterinär om din vän fått i sig lök i någon form.

Russin (och vindruvor) skadar kattens njurar

Russin (och vindruvor), som vi ofta har framme, är giftiga för katters njurar. Man vet inte vilken dos som krävs eller vilket ämne som leder till allvarliga sjukdomar hos djuren. Vet man om att katten har ätit russin eller vindruvor bör man kontakta en veterinär direkt.

Ljus och eld kan bränna din katt

Levande ljus och brasor hör den mörka årstiden till. Det ger både värme och mys. Det tycker även våra katter som inte tänker på risken att bränna sig. En kattsvans eller morrhår sveper lätt in i en ljuslåga och tar eld – och glöd i öppna spisar ger brännskador under tassarna. Se till att hålla koll på din vän och lämna aldrig eld obevakad.

Paketsnören och julgransglitter kan fastna i kattens mage

Julgransglitter och paketsnören förekommer i nästan varje hem runt jul. Katter tror gärna att det är roliga leksaker att tugga på. Men när snören och glitter kommer ner i magen kan tarmarna få allvarliga skador. Varje år måste katter åka till veterinär på grund av detta och ibland är skadorna så stora att de inte går att rädda. Kan ni strunta i glitter och snören? Eller ha det på platser i hemmet som katten inte kommer åt.

Resor med katt över jul

Vi är många som ger oss ut på vägarna under jul- och nyårshelgerna. Släkt och vänner ska besökas och våra husdjur får gärna följa med. Se till att ha en bra transportbur till din vän och göra resan säker. 

Smällare och raketer kan skrämma din katt

Oljudet av smällare och raketer väcker både ångest och skräck hos vissa katter. Rädslan i sig är inget farligt, men det blir lätt påfrestande för er båda. I din Arken Zoo-butik kan du hitta lugnande hjälpmedel. Det finns även receptbelagda preparat som din veterinär kan skriva ut efter hälsoundersökning.

Julgranen - en fara för katter?

Julen står så grön och grann i stugan... men kan man verkligen ha en gran hemma när man har en katt? Absolut, men det finns ett par saker som är bra att tänka på gällande julgranar och katter.

Tänk på din katt när du väljer julgranspynt

Leksaker som dinglar framför nosen? Det är vad katten kan tro om ditt julgranspynt. Därför är det bra att tänka på vilket pynt du väljer till din julgran. Vi rekommenderar att använda julkulor som inte går sönder om de faller till marken, och att du inte hänger julkulor på de nedersta grenarna där katten når.

Skippa presentsnören och glitter

Presentsnören och glitter är en dröm för katter att leka med, men en mardröm om de hamnar i missens mage. Då kan kattens tarmar nämligen få allvarliga skador och har du riktigt otur kommer din katt inte gå att rädda. Vårt tips är därför att du struntar i presentsnören och glitter, eller åtminstone lägger det på en plats där katten inte kommer åt.

Håll koll på att katten inte dricker granvattnet

Har du en katt som är van vid att få dricka vatten från lite varstans i hemmet? Kom ihåg att inte tillsätta något i granvattnet som katten inte tål, som till exempel gödningsmedel.

5 saker att tänka på för att hålla din katt trygg i jul

 • Katter kan ta skada av choklad. Lägg alla chokladaskar någonstans där katten inte når.
 • Russin (vindruvor) är giftigt för katters njurar och kan leda till allvarliga sjukdomar.
 • Även lök är giftigt för katter och kan skada deras röda blodkroppar.
 • Använd julgranskulor som inte går sönder om de faller till marken och häng inga längst ner där katten når som bäst.
 • Paketsnören och julgransglitter kan hamna i kattens mage och ge allvarliga skador på tarmarna.

Tips på produkter som ger din katt en kul jul

Känns det som att det inte finns något som är kul för din katt i jul? Klart det gör! Här tipsar vi om produkter som gör julen riktigt festlig för din misse!

Har din katt ätit något olämpligt?

Om din katt har fått i sig något olämpligt så rekommenderar vi att du uppsöker en veterinär. Arken Zoo Veterinärkliniker erbjuder bäst vård för ditt husdjur. Vi finns på 12 orter runt om Sverige och erbjuder de allra flesta behandlingar du kan behöva.

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?