Kundvagn

Kundvagnen är tom.
#Goda råd för din hund#Säsong#Höst med hund

Hösttips för dig och din hund

Hösten kan verkligen vara magisk med långa, friska promenader, bus och lek och kanske lite svampplockning – men den kan också innebära en del faror för våra fyrbenta vänner. Naturen visar sig från sin vackrare sida men det finns några saker som både du och din hund bör tänka på för att skogspromenaden inte ska sluta med ett veterinärbesök.

Se upp i svampskogen

Även om svampplockning är en väldigt njutbar del av hösten för många så vet vi också att det finns ett antal giftiga svampar som vi bör hålla oss ifrån. Frågan är bara om hundarna vet om det? Det finns vissa svampar som är så giftiga att även de hundar som bara nosar eller slickar på dem kan drabbas. Om du misstänker att din hund ätit giftig svamp är det viktigt att ta den till veterinär så fort som möjligt. Symptomen kan se olika ut beroende på vilken svamp det är hunden varit i kontakt med, men diarré och kräkningar hör till de vanligaste. En del svampsorter är direkt dödliga och andra kan göra hunden mycket sjuk. Se till att hålla din vovve långt borta från dessa svenska giftsvampar::

 • Röd flugsvamp

 • Brun flugsvamp

 • Panterflugsvamp

 • Vit flugsvamp

 • Lömsk flugsvamp

 • Toppig giftspindling (även kallad spindelskivling)

 • Stenmurkla

Ta kontakt med en veterinär om du misstänker att din hund inte mår bra!

Reflexer – gör din hund synlig i mörkrett

Med höstens intåg går vi mot mörkare tider och det är därför extra viktigt att både du och din vän syns i trafiken när det börjat skymma. Utan reflex syns ni först på 25 meters håll, men med en bra reflex kan ni synas på 140 meters avstånd när den träffas av strålkastarljuset. Vi på Arken Zoo har en mängd smarta reflexprodukter för både dig och din hund. Här är några saker du ska tänka på när du väljer reflex:

 • Det praktiska går före det estetiska – den bör synas på långt håll hellre än se bra ut på nära håll.

 • Byt med jämna mellanrum – de flesta reflexer behöver bytas efter ungefär ett år för att inte slitas ut för mycket.

 • Jämför kvalitén – lys på en gammal reflex respektive en ny reflex på fyra meters avstånd och byt ut den som syns sämst.

 • Använd en lampalampor är en bra kombination med reflexer och syns även när det är totalt mörker.

 • Testa en väst – en hund med mycket päls syns bättre med hjälp av en reflexväst.

 • Använd reflex du också – fäst reflexband runt handlederna, sätt fast någon lampa i kläderna eller använd en reflexjacka så att både du och din hund syns på mörka gator.

Se upp för ekollonen!

Visste du att flera hundar varje år förgiftas av att ha ätit ekollon? Detta beror på att ekollon innehåller en stor mängd frätande tannin som orsakar skador på njurar och lever samt inflammation i mag- och tarmkanalens väggar. Du kan se på din hund att den blir trött och slutar äta om den råkat ut för ekollonförgiftning, samt att den kan få feber och förstoppning som inom 2–10 dygn övergår i en tjärliknande diarré. Det finns ingen medicin mot detta utan hunden behandlas understödjande mot magsmärtorna, förstoppningen och diarrén.

Så håll koll på vad din fyrbenta vän stoppar i sig under höstpromenaderna – men glöm inte att njuta av allt härligt som årstiden har att erbjuda!

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?