Håll hunden varm

Håll hunden varm

Hundkläder för hundväder! Hundkläder har gått från att vara ett omtvistat ämne till att bli mer och mer självklart hos flera hundägare. Alla hundar behöver inte kläder, men för raser med tunn eller ingen päls är det direkt nödvändigt när graderna börjar krypa neråt.

Varför hundtäcke?

Om du själv ska vistas utomhus under en längre tid förbereder du dig förmodligen noga inför utevistelsen: du ser till att ha lämpliga kläder och skor som skyddar mot väder och vind. Om du ska träna din hund i skog och mark under hårda väderförhållanden kan även din hund må bra av ett skyddande lager! Ett hundtäcke håller hunden varm och torr och skyddar från kalla vindar. Många av våra hundtäcken har dessutom reflexdetaljer som ser till att din hund syns i mörkret.

Värme skyddar hundens muskler

Att använda ett värmande täcke på din hund i samband med träningspass skyddar hundens muskler mot snabb nerkylning. Ett täcke är lätt att ta på efter att din hund ansträngt sig fysiskt. Det kan även vara bra att ha ett tunt täcke på hunden vid uppvärmning, för att sedan ta av det när det är dags att starta träningspasset. Välj ett hundtäcke med god passform som inte hindrar hunden från att röra sig, hoppa och busa! Vissa hundar kan det vara svårare att hitta ett passande hundtäcke till, till exempel raser som är breda över bringan. Pomppa har en speciellt utformad passform som sitter bra på de allra flesta hundraser.

Småhundar och hundar med tunn päls fryser mest

Olika hundar har olika lätt eller svårt att reglera värmen. En liten hund med tunnare päls fryser förstås mer än en större hund med tjock päls. Hur väl din hund tål kylan kan också bero på hundens ålder och fysik. Givetvis blir både du och hunden varmare ju mer ni rör er. Kom bara ihåg att precis som att du blir kall när ni stannar upp och vilar, blir hunden också det. Då kan det vara bra att ha med ett täcke eller en filt att svepa om.

Tecken på att hunden fryser:

  • Svansen mellan benen.
  • Öronen bakåt.
  • Skakar i kroppen.
  • Hackar tänder.
  • Hunden verkar inte sugen på att gå och håller sig nära dig.
  • Lyfter tassar och går på tre ben.

Håll hunden varm och torr

Även om det inte är kallt kan det ju regna. Och en blöt päls är varken kul för dig eller för hunden - särskilt inte när ni väl kommer in! En blöt päls som inte torkas ordentligt kan dessutom göra att hunden får svamp i huden. Förebygg problem genom att antingen ha en regnjacka, så att hunden håller sig torr hela promenaden, eller genom att vara förberedd med absorberande handdukar hemma. Varm och torr är ju betydligt skönare än kall och blöt. Är det riktigt ruskigt ute? Skydda hunden med en overall som skyddar hela vägen ner över benen. 

Skydda hundens tassar

Vissa hundar fryser om tassarna på vintern. Dessutom kan vägsalt irritera trampdynorna och göra att vissa hundar känner obehag. Tvätta och torka alltid hundens tassar ordentligt efter varje promenad. Och kontrollera trampdynorna. Om de verkar torra finns tassalva som lindrar. Salvan fungerar även förebyggande. Märker du att din hund inte vill gå på alla tassarna i snön så finns hundskor. Skorna kan behöva en liten invänjningsperiod, men med lite övning brukar det gå strålande.

Hundtäcke - Funktion eller fashion?

Nu för tiden finns moderna hundkläder som håller lika hög kvalitet som människors funktionskläder. Materialen andas, sitter bekvämt och står emot både kyla, vatten och smuts. Att plaggen dessutom är snygga är ju bara ett plus. Behöver din vovve uppdatera sin garderob? Spana in vårt utbud av hundkläder här.

Och du, kom ihåg att de allra flesta hundar kan leka och promenera obehindrat även på vintern. Var bara uppmärksam på din hunds signaler så får ni en härlig årstid tillsammans!

Det är inte tillåtet att lämna hunden ensam i bilen om det är fem minusgrader eller kallare ute. Lämna helst inte hunden alls, för även varmare grader kan snabbt kännas kallt om man måste sitta still i en bil.

  • Goda råd
  • Håll hunden varm
  •