Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Ge katten medicin

Dags att ge katten medicin? Bli inte nedslagen för att du hört skräckhistorier om hur jobbigt det är att ge sin katt medicin - det behöver inte bli en stressig strid. Här berättar vi mer om hur du ger din katt medicin, och hur du kan vänja din kattunge vid att bli hanterad, så att medicineringen inte blir så krånglig i framtiden.

Så ger du din katt medicin

Om din katt blivit sjuk kan det hända att du behöver ge den medicin. Medicin för katter är ofta receptbelagd och skrivs ut i samband med veterinärbesöket.

Ge katt medicin i form av tabletter

När du ska ge din katt medicin i form av tabletter är ett tips att blanda medicinen i kattens favoritmat. Du kan även blanda pillret i en liten mängd vatten och ge med spruta direkt i kattens mun. Kom ihåg att väga din katt innan du ger den medicin och dosera medicinen enligt anvisningarna från veterinären.

Ge katt medicin i flytande form

Om du ska ge din katt medicin i flytande form medföljer ofta en doseringsspruta. Det kanske enklaste sättet att ge sin katt medicin i flytande form är att droppa den på kattmaten. Ge gärna en mindre mängd mat tillsammans med medicinen så att du är säker på att katten fått i sig allt. Därefter kan du ge resten av maten till katten.

Om katten vägrar att äta mat med medicin på kan du behöva använda doseringssprutan. Kom ihåg att inte spruta medicinen rakt ner i kattens hals, eftersom det då finns risk att medicinen hamnar i kattens luftstrupe. Lyft istället på läppen bakom kattens hörntänder, för in sprutspetsen mellan tänderna och töm långsamt sprutans innehåll.

Om katten vägrar att ta sin medicin

Självklart är det alltid bäst om katten tar medicinen frivilligt men om den vägrar äta mat där du blandat i medicinen och ni inte hinner träna för att katten behöver medicin NU, be veterinären visa hur man ger piller snabbt och enkelt. Sen lägger ni upp en plan för hur ni kan träna på den här typen av hantering så det blir lättare nästa gång katten behöver få medicin.

Följ alltid bipacksedelns eller veterinärens anvisningar kring vilken mängd medicin katten skall få.

Arken Zoo Veterinärkliniker

Visste du att vi har veterinärkliniker i anslutning till en del av våra butiker? Här hittar du alltid engagerad personal som hjälper dig och ditt husdjur med allt från vaccinationer till mer avancerade operationer.

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?