Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Fotoskola för hund

De flesta hundägare är rörande överens om att våra fyrbenta vänner är det finaste vi har. Många söta, knasiga och fina saker de gör förevigar vi därför gärna på bild, men med varierande resultat. Här kommer några tips för hur du tar de bästa bilderna på din vän samt redigerar bilderna.

Tips vid fototillfället

När du ska fota din hund finns det några saker du kan tänka på för att dina bilder ska bli ännu bättre:

  • Kontakt och tillit är det viktigaste mellan dig och din vän, tänk på att hålla ögonkontakten. 

  • Låt hunden blir vän med kameran – locka vovven med godis som du lägger ovanpå kameran så att den upplever kameran som något positivt.

  • En bra grundkunskap för fotomodellen är att kunna stanna kvar. Det gör att du kan backa undan och huka dig ner så du kommer på hundens nivå, utan att hunden kommer springandes till dig på en gång

  • Ta några testbilder för att kontrollera ljuset och hur det ser ut där din hund är. Ljuset är viktigt att tänka på, dels när solen är stark och dels var den befinner sig i förhållande till dig och din hund.

  • Ta många pauser och sluta när hunden visar att den tröttnat.

  • Motivera med godis eller leksak - det ska vara kul att vara hundmodell!

Tips! För att få hunden att spetsa sina öron eller titta in i kameran kan du använda olika ljud för att fånga dess uppmärksamhet.

Ta massor av bilder. Det är lättare att ta bort bilder än att gå ut och fota nya.

Att redigera bilder och tips på efterbehandling av bilderna

När du hittat rätt miljö, kanske något tillbehör som en filt eller leksak och du har fyllt kameraminnet med bilder på din vän är det dags att sätta dig ned och redigera bilderna.

Viktigt! Spara originalbilden och arbeta alltid i en kopia när du redigerar. Du ska aldrig jobba i bakgrundslagret.

1. Redigeringsverktyg – vad är vad och vad gör de?

  • Exponering – visar ljusnivån i bilden. Bestäm hur starkt ljuset i bilden ska vara.

  • Skuggor – de mörkaste delarna av en bild. Här justerar du hur mycket ljusare dessa partier ska bli för att få fram fler detaljer i dessa områden.

  • Högdagrar – de ljusaste delarna av en bild. Här justerar du hur mycket mörkare dessa partier ska bli.

  • Temperatur – välj om bilden ska bli kallare eller varmare.

  • Kontrast – justera skillnaden mellan det mörka och ljusa i bilden. Vid mycket kontrast är det stor skillnad mellan de partier som är ljusa och de som är mörka i bilden.

  • Skärpa – justera tydlighet eller mjukhet.

2. Ta bort oönskade element i bilden

Linjer eller föremål i bakgrunden kan du ta bort med hjälp av lagningspensel eller kloningsverktyget.

3. Maskering

Använd maskeringsverktyget för att markera det område i bilden du vill redigera först – till exempel himlen, hundens kropp eller hundens ena öga.

4. Våga leka och testa dig fram!

Blir det inte bra har du alltid originalbilden kvar. När du lärt dig grunderna kan det vara kul att leka med olika funktionsmakron och filter för att hitta just din stil.

Och glöm inte – det viktigaste är att du och din hund har en rolig stund tillsammans när ni tar bilder i hemmet eller ute i naturen. Upptäck och testa dig fram så kommer du och din bästis snart att hitta vilken stil som passar bäst för just era bilder.

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?