Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Feromoner för katt

Varför stryker sig egentligen katter mot människor och saker? Katter har ett område i ansiktet som utsöndrar doftsignaler. Dessa doftsignaler kallas feromoner och avges från kattens kind. Alla som någon gång har träffat en katt känner säkert till att katter gärna stryker sin kind mot både människor och föremål i dess närhet. Detta beteende beror på att katten vill markera sitt territorium med feromoner, när katten känner lukten av feromonerna i sin omgivning känner den sig lugn och säker. Läs mer om kattens feromoner här!

Vad är feromoner hos katter?

Feromoner förekommer i varierande grad hos alla däggdjur. Det finns olika slags feromoner, dels "trygghetsferomoner" som utsöndras från kattens kinder när de gnuggar sig mot saker och andra djur och "harmoniferomoner" som utsöndras från katthonan när hon ger di till sina ungar. Feromoner utsöndras också när katthonor löper, så kallade "sexualferomoner". Dessa feromoner är mycket starka signaler och gör att handjuren känner sig sexuellt attraherade av katthonan. "Revirferomoner" är doftspår som katten lämnar efter sig när den klöser på ett träd eller möbel.

Syntetiska feromoner - lugnande till katt

Det finns syntetiska feromoner som verkar på samma sätt som de feromoner som katten naturligt avger från ansiktet, och som de katthonan utsöndrar när hon ger di till sina ungar. Dessa syntetiska feromoner fungerar på samma sätt som de naturliga, de gör att katten känner sig lugnare och mer avkopplad i den miljö den befinner sig i.

Hos oss kan du köpa feromonet Feliway. Produkten finns dels som spray, och dels som en eladapter som kontinuerligt utsöndrar feromonet under en 4-veckors period.

Då kan du använda Feliway-feromoner

  • När katten klöser på väggarna
  • När katten kissar på andra ställen än i kattlådan
  • När du ska resa med en stressad katt
  • När katten plötsligt måste byta miljö
  • Introduktion av en ny katt i hemmet
  • Veterinärbesök

Feromoner kan lösa många problem men det är viktigt att ta reda på den verkliga orsaken till varför din katt beter sig på ett visst sätt. Genom att ta reda på orsaken, göra rätt åtgärd och samtidigt använda Feliway så har du goda chanser att lösa problemet.

Tips på produkter från Feliway

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?