Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Djuren som outsmartar oss

Visst kan det kännas som att din katt vet att du behöver tröst när den hoppar upp i knät och spinner? Men är den empatisk eller bara självisk? Och visst är väl hundar smartare än kråkor? Eller? Det här vet vi om djurs medvetande.

Kråkor är smartare än man tror

När det gäller intelligens finns det ett djur som står i en klass för sig: människoapor i allmänhet och schimpanser i synnerhet. Med tanke på att de delar 98 procent av sitt DNA med oss människor är det kanske inte så konstigt. Desto mer överraskande är det att kråkfåglar är smartare än de flesta anar. Enligt en studie klarar de av att gömma upp emot 30 000 tallfrön över en yta på 520 kvadratkilometer och sedan hitta 90 procent av dem efter åtta månader, även om de är täckta av snö. En flock kråkor i Japan har lärt sig att lägga nötter på vägen för att bilarna ska knäcka dem. De sitter sedan snällt och väntar på grön gubbe så att de kan skörda nötterna. De flesta hundägare kan nog enas om att deras vovve inte skulle klara det. 

Hundar har kroppsuppfattning

Alla som blivit omfamnade av en överlycklig 35-kilos dobermannvalp kanske tvivlar. Men enligt den senaste forskningen är hundar i allra högsta grad medvetna om sin egen kropps inverkan på närmiljön. Forskare vid det ungerska universitetet Eötvös Loránd kunde konstatera att när hundar erbjöds en leksak som satt fast i samma filt som hunden satt på förstod de att de skulle flytta på sig. Genialt! 

Spegelklubben

Spegeltestet går ut på att låta ett djur se sig själv i en spegel, vänta ett tag och därefter måla en liten prick i ansiktet på djuret. När det sedan får se sig själv i spegeln, försöker vissa djur ta bort pricken. De inser med andra ord att de ser sig själva i spegeln och att det inte är ett annat djur av samma art. De arter som klarar spegeltestet galant är människoapor, delfiner, späckhuggare, asiatisk elefant, ovan nämnda kråkfåglar och – något överraskande – en viss sorts läppfisk. Hundar och katter då? Nope, inte ens i närheten.

Är din katt empatisk?

Kattfantaster hävdar med emfas att deras kissar tröstar dem när de är ledsna. Och det är klart att en spinnande katt i knät hjälper när man känner sig lite nere. Men känner de empati? Ja, det beror ju på vad man menar med empati. Om man menar att de känner medkänsla och vill bekräfta dig, så är svaret nej. Då känner de inte empati. Men om man med empati menar att de känner av att någonting inte stämmer med dig – då har de absolut empati, menar de flesta forskare.

Älskade lilla dumstrut

Vilket djur i hela världens djurrike har den föga smickrande titeln ”Älskade dumstrut”? Ja, det är klart att vi måste ta bort vissa kategorier av djur, som helt enkelt är för enkla för att vara med i tävlingen. Klart att en hamster är smartare än en bananfluga. Men om vi tittar på enbart däggdjur går nog priset ”Älskade dumstrut” till koalan. Söt - ja verkligen! Men enligt de flesta studier verkligen inte den stora tänkaren i djurvärlden. Sover 23 timmar om dygnet. Äter enbart eukalyptus, som är så näringsfattigt att de måste äta konstant under sin vakna tid. Koalor har setts försöka äta en eukalyptusmönstrad tapet, om och om igen, utan att dra några slutsatser. De ramlar ofta ned från träden där de sover, och har sedan svårt att hitta upp igen. Och de vägrar att äta eukalyptusblad från marken – sitter inte bladen på en gren så ratar de dem.

Publicerat i Arken Zoo Magasin - Livet med djur, nr. 1 2022

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?