Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Bitande valp - så kan ni bli kvitt ovanan

Min valp biter på allt och alla – vad ska jag göra? Det är naturligt för valpar att lära känna omgivningen genom att bita på saker och dessa småttingar är vana vid att sätt tänderna i sina syskon när de leker – och i dig som husse eller matte! Men går bitandet överstyr finns det några knep du kan ta till.

Att upprepa ett förbjudet beteende eller få en fysisk bestraffning är inte pedagogiskt för en ung hund. Att straffa en hetlevrad valp kan uppmuntra fortsatt dåligt beteende, samtidigt som blyga valpar kan bli livrädda. Ditt jobb som valpägare är att visa valpen tidigt att det är okej att tugga på vissa saker medan andra är förbjudna att bita på. Dessutom är det viktigt att lära de små busfröna hur man leker med människor på ett trevligt sätt.


Vänj valpen av med bitandet på rätt sätt

  • Om din valp biter dig, sluta leka och lämna platsen eller bli helt passiv. Detta visar den lilla pirayan att när den biter dig så tar leken slut.

  • Under vissa omständigheter kan du också ta bort armen (eller vilken av dina kroppsdelar den nu biter på) från valpens mun och istället erbjuda en tuggleksak.

  • Människors ben och roliga byxor kan ofta göra en valp uppspelt. Om valpen biter i ditt byxben, stå stilla. Om valpen vägrar att släppa taget, locka till dig vovvens uppmärksamhet med en tuggleksak.

  • Om valpen blir sjövild på natten och börjar att slita i allt, plocka upp den vilda valpen och placera den i en valphage för att lugna ner sig.

  • Ge valpen massor av intressanta och tillåtna saker som den faktiskt får bita på, som

    tuggleksaker till exempel.

  • Möbler kan ofta råka ut för bitmärken.  Om samma sak eller ställe alltid är målet för den lilla valpens attacker, testa att använda Chew Stopper-spray just där.

  • När du lämnar din valp ensam, isolera det tillgängliga området och se till att alla möjliga faror som elkablar flyttas utom räckhåll. Det gör du enkelt genom att använda exempelvis en hundgrind.

  • I de flesta fall slutar bitandet att vara ett problem när valptänderna ger plats för de permanenta tänderna.


Fördelen med bitandet: det är ett utmärkt tillfälle att träna valpen!

Bitande behöver inte betraktas som jordens undergång som bara skapar stress och irritation. Det kan också vara en möjlighet att lära valpen någonting nytt. När din lilla vän har lärt sig denna färdighet kan ni gå vidare till bitandelektioner. Precis innan valpen sätter tänderna i något, säg ”loss” eller ”släpp” med lugn röst, följt av "sitt". Om valpen lyder ska du ge den en smaskig belöning. Eftersom det önskvärda beteendet belönas flera gånger och blir lönsamt, väljer valpen oftare att fortsätta på det spåret.Behöver du hjälp?