Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Socialisera & miljöträna valpen

Att socialisera och miljöträna en valp innebär att du vänjer valpen vid mänskliga miljöer och regler. De tre första månaderna är de mest kritiska för socialisering - allt som valpen stöter på under den tiden kommer den tycka är normalt i framtiden. Här delar vi med oss av tips och råd om hur du socialiserar din valp och gör den till en trygg och stabil hund i nya situationer.

Det är lätt för oss människor att glömma bort att världen är en helt ny plats för en liten valp, som i princip bara har varit hemma med sin mamma och sina syskon. Allt från trappor, hissar och olika ytor till trafik, människor och djur är nya situationer för valpen, och den behöver socialiseras för att känna sig lugn och trygg med allt det nya.

Vad innebär det att socialisera och miljöträna en valp?

Att socialisera och miljöträna sin valp innebär att du vänjer valpen vid världen omkring oss och allt som händer där. Under socialiseringen och miljöträningen lägger du grunden för en harmonisk vuxen hund som fungerar bra i olika miljöer och med olika människor.

När ska man börja socialisera och miljöträna sin valp?

Valpens uppfödare har ett stort ansvar i att socialisera och miljöträna valpen, genom att låta valpen vara en del av vardagslivet och upptäcka allt som det innebär. När valpen är ca 5-6 veckor kan man börja öka kontakten med människor genom kel, lek och hantering. Både med hela valpkullen tillsammans och med valparna en och en så alla får lite egen tid under socialiseringen. När du får hem valpen brukar den vara ca 8-9 veckor, och då är det dags för dig att fortsätta med socialiseringen och miljöträningen. Anpassa miljöträningen efter din och valpens vardag och miljöer – bor ni i stan kan ni åka ut på landet och träna, och bor ni på landet är det bra träning att åka in till stan och upptäcka stadslivet.

10 sätt att socialisera & miljöträna din valp

  • Hälsa på hos vänner med din valp.En hund som bor i villa kan tycka att det är spännande med en ekande trappuppgång och hiss.

  • Spela upp fyrverkeriljud för valpen. Bara lite åt gången och till en början med rätt låg volym. När valpen vant sig vid ljuden kan du stegvis höja volymen. Var noga med att inte skrämma valpen.

  • Åk till den lokala hundklubben och låt valpen vänja sig vid den miljön. Om du planerar att utöva någon form av hundsport med din hund och tävla framöver får du vänta tills valpen är äldre med att besöka träningar och tävlingar.

  • Besök en allmän plats utomhus. Är det vinter, gå och se på skidåkare och besök en kälkbacke. Sommartid kan det vara spännande att besöka en fotbollsmatch eller park med ramper.

  • Ta valpen till en skog i närheten. Låt den nosa omkring och lyssna på skogens ljud.

  • Upptäck en stad. Om du bor på landet, ta valpen till en stad och se på vimlet där.

  • Upptäck landet. En stadsvalp kan till exempel få besöka ett stall. Låt din valp tryggt bekanta sig med andra djurarter som katter, hästar, kaniner, kor och får.

  • Gå till djurklinikens väntrum och väg valpen. Be personalen att belöna den med godis.

  • Åk tåg, buss, tunnelbana eller spårvagn med din valp. I kollektivtrafiken får valpen vänja sig vid folk, andra hundar och att transporteras.

  • Låt din valp träffa vuxna hundar. Gärna 3-4 olika vuxna hundar, som självklart är vänliga och vaccinerade.

Öva hantering för att socialisera valp

De flesta uppfödare är ansvarstagande och hanterar sina valpar från det att de föds. Fortsätt dessa övningar direkt när ni kommer hem – redan från första dagen.

Hur lyfter jag upp valpen i famnen?

Ta valpen i famnen milt, men med ett fast grepp. Låt den inte hänga i magen, utan håll ena handen bakom framtassarna. Med andra handen kan du stöda valpen under rumpan. Det här är ett stadigt och tryggt grepp. Hundvalpar har mycket energi och ofta blir de uttråkade i famnen fortare än kvickt. Försök att förutse sprattlandet och sätt ner valpen innan det börjar. Men vad ska du göra om valpen hinner börja busa/härja/sprattla/sparka?

  • Om valpen sprattlar, släpp den aldrig just då. Om du gör det så lär den sig att det lönar sig att streta emot och slingra sig.

  • Vänta tills valpen är stilla en stund och sätt ner den då. På så vis förstärker du valpens lust att hålla sig lugn.

  • Håll din sprattlande valp milt men stadigt, så att den inte faller. Det lönar sig inte att bråka. Behåll lugnet och bli aldrig arg på valpen. En hund behöver en matte och/eller husse som är konsekvent, mild och håller sig lugn i alla situationer – detta gäller genom hela livet.

4 tips för att göra valpen lugnare när du hanterar den

  • I början är det smart att öva hantering när valpen är sömnig. Klappa din valp med lugna, långa drag över hela kroppen. Rör milt vid öronen, känn på tassar, klor, trampdynor, svans och ansikte.
  • Om valpen börjar bita i din hand, dra inte undan handen utan använd den fria handen för att ge valpen en leksak.
  • När valpen släpper din hand, klappa den ännu en gång och släpp greppet. När valpen lugnat sig, fortsätt övningen.
  • Valpar lär sig genom sina handlingar snabbt vilket beteende som är lönsamt, förutsatt att ägaren (och hela familjen) alltid är konsekvent.

Socialisera valpen genom att låta den träffa andra hundar

Att låta din valp träffa andra hundar är ett perfekt sätt för valpen att socialisera sig. Då lär den sig tala hund flytande och läsa olika hundars kroppsspråk. Att förstå kroppsspråket hos hundar som ser olika ut kan i fortsättningen dessutom minska risken för beteendeproblem. Se dock till att din valp leker med hundar i sin egen storlek så att valpen inte riskerar att skada sig.

Kan en ovaccinerad valp träffa andra hundar?

Om en vuxen hund är vaccinerad och inte har smittsamma sjukdomar, som diarré eller hosta, kan din valp umgås med den, men vi rekommenderar att din valp är fullt vaccinerad innan den börjar umgås med andra hundar. För att vara på den säkra sidan.

Låt valpen träffa andra djur
Miljöträna din valp genom att låta den träffa andra djur!

Socialisera valpen genom att låta den träffa barn

I bästa fall får barn och valp en intensiv och glädjefylld relation där de litar på varandra och leker glatt. Men lämna aldrig barn och hundvalpar oövervakade. Det är inte alltid barnet förstår att en valp är skör, och valpen i sin tur kan råka bita barnet med sina vassa tänder, så som den skulle gjort om den lekte med sina hundsyskon. Vi vill ju inte att någon gör sig illa.

Barn och hundpromenader

Vuxna har lättare att hantera de överraskande situationer som kan uppstå utomhus. Självklart ska du ta med barnen på promenaden, då kan de lära sig hur man bäst tar hand om hunden. Ju äldre barnet och valpen blir kan man börja dela på ansvaret för vovven. Innan barnet är tillräckligt stor är det alltid en vuxens ansvar att gå ut med hundvalpen.

Läs mer om hundar och barn »

Så socialiserar & miljötränar du din valp
Vi ger tips på socalisering och miljöträning för valpar!

Valpguiden

I vår valpguide håller vi dig i tassen från den dagen valpen flyttar hem till dig tills den är en vuxen hund. Här hittar du all information som nyblivna valpägare ställer sig, som hur man får valpen rumsren och hur man ensamtränar en valp.

Behöver du hjälp?