Julens faror för hunden

Djursäkra julen!

Åh ljuva jul och härliga nyår. Dags att pynta, baka, tända ljus, laga julmat, baka julgodis, slå in paket och tända brasan. Det ultimata myset väntar. Våra husdjur tittar nyfiket på och undrar vad som är på gång. Kom ihåg att även små förändringar i hemmet kan göra att våra husdjur lever farligt. Se upp för de vanligaste jul- och nyårsfällorna:

Choklad

Hundar vill gärna äta choklad, men det betyder inte att de borde. De tål nämligen inte teobromin, ett ämne som kommer från kakaobönan, som finns i framför allt mörk choklad. Tillräckliga mängder kan orsaka skakningar, kramper och till och med hjärtflimmer som kan orsaka livshotande tillstånd. Fresta inte hunden, ställ bara fram choklad om du håller koll på den.

Växter med varning

  • Amaryllis
  • Hyacint
  • Julstjärna
  • Liljor

Lök

Många av våra delikatesser på julbordet innehåller lök, detta är giftigt för både katter och hundar. Löken innehåller toxiner som kan skada de röda blodkropparna. Kontakta en veterinär om ditt husdjur fått i sig lök i någon form.

Russin (och vindruvor)

Russin (och vindruvor), som vi ofta har framme, är giftiga för katter och hundars njurar. Man vet inte vilken dos som krävs eller vilket ämne som leder till allvarliga sjukdomar hos djuren. Vet man om att hunden eller katten har ätit russin eller vindruvor bör man kontakta en veterinär direkt.

Ljus och eld

Levande ljus och brasor hör den mörka årstiden till. Det ger både värme och mys. Det tycker även våra katter som inte tänker på risken att bränna sig. En kattsvans sveper lätt in i en ljuslåga och tar eld, likaså morrhår, och glöd i öppna spisar ger brännskador under tassarna. Se till att hålla koll, och lämna aldrig eld obevakad.

Paketsnören och julgransglitter

Julgransglitter och paketsnören förekommer i nästan varje hem runt jul. Hundar och katter tror gärna att det är roliga leksaker att tugga på. Men när snören och glitter kommer ner i magen kan tarmarna får allvarliga skador. Varje år måste både hundar och katter åka till veterinär på grund av detta, ibland är skadorna så stora att djuret inte går att rädda. Kan ni strunta i glitter och snören? Eller ha det på platser i hemmet som husdjuret inte kommer 

Resor

Vi är många som ger oss ut på vägarna under jul- och nyårshelgerna. Släkt och vänner ska besökas och våra husdjur får gärna följa med. Se till att ha en bra transportbur till ditt husdjur. Läs mer om att ta med hunden i bilen här.

Smällare och raketer

Oljudet av smällare och raketer väcker både ångest och skräck hos vissa hundan. Rädslan i sig är inget farligt, men det blir lätt påfrestande för er båda. I din Arken Zoo-butik kan du hitta lugnande hjälpmedel, såsom feromoner från Adaptil eller Thundershirt. Det finns även receptbelagda preparat som din veterinär kan skriva ut efter hälsoundersökning. För vissa hundar räcker det dock med att spela musik eller ta en biltur. Läs mer om vad du kan göra i vår artikel om fyrverkerier.

Nu när du känner till julens faror kan ni få lugna och fridfulla helger. En riktigt god jul och ett gott nytt år önskar vi på Arken Zoo.

Denna artikel är skriven och framtagen i samarbete med Vettris. Hitta din närmsta klinik på vettris.se. Produktlänkarna i artikeln är tips från Arken Zoo.Kommentarer (0)

Ditt namn som visas vid kommentaren: *
Epost-adress:
Länk till din webbsida:
Din kommentar: *

Just nu finns inga kommentarer sparade för det här inlägget

  • Goda råd
  • Julens faror för hunden
  •