Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Så tar du hand om din kanin

I denna guide har vi samlat skötselråd som är viktiga att tänka på för att din kanin ska må så bra som möjligt under hela livet och för att ni ska få en fantastisk relation och tid tillsammans! Här går vi igenom hur du hanterar din kanin, vad din kanin ska äta och hur du inreder kaninburen.

Innan du får hem dina kaniner

Förbered kaninburen innan du hämtar hem dina kaniner. Placera buren på en dragfri plats utan för mycket aktivitet och ljud utanför. Vi rekommenderar inte att du har din kaninbur i en källare eller tvättstuga eftersom luftfuktigheten ofta varierar i sådana utrymmen, vilket inte är bra för kaninens andningssystem. Om dina kaniner ska få springa fritt behöver du en kaninsäkrad yta. Ska du ha dina kaniner i en bur behöver du redan ha köpt en stor bur och alla tillbehör, som ett hus som kaninerna kan sova och vila i, bomaterial som halm, dammfritt strömedel som papperspellets eller aspspån, hö som kaninen kan tugga på, pellets, vattenflaska och annat material som kaninerna kan tugga på. Det är även bra att införskaffa en höhäck och en höboll, en tunnel, klosax, en lekhage, sele och koppel. Ska du skaffa en långhårig kanin behöver du även köpa borstar och kardor. I våra butiker kan du få massvis med information om vad dina nya kaniner behöver!

Så här inreder du kaninburen

Vare sig din kanin ska bo i en stor bur eller ströva fritt så finns det en del saker som kaniner behöver ha i sin hemmamiljö.

Gömställen: Kaniner behöver gömställen där de kan vara ifred och känna sig trygga. Kaniner som enkelt har tillgång till olika gömställen är ofta mer nyfikna och utforskar gärna sin omgivning. Dessa gömställen kan vara tunnlar, hus eller hyllplan som de kan hoppa upp på eller gömma sig under.

Strö: Du behöver ett bra strömedel till buren som är dammfritt och har en hög absorberingsförmåga. Är din kanin frigående behöver du en låda med strömedel, så att kaninen kan få utlopp för sitt behov av att gräva och kan kissa och bajsa i lådan.

Bomaterial: I kaninens hus eller koja ska du lägga bomaterial som exempelvis halm, så att kaninen kan boa in sig.

Aktivering: Aktivering är viktigt för en kanin då de är aktiva och nyfikna djur. I buren behöver de ha saker de kan hoppa upp på och krypa under, leksaker av trä som är säkra för kaniner att tugga på och tvättsvampar eller kartonger att riva sönder.

Lugn och ro: Tänk på att ta det lugnt och försiktigt med dina kaniner den första tiden. Att flytta till ett nytt hem är oftast väldigt stressande för en liten kanin och dina kaniner behöver lugn och ro, lära sig hitta till maten och vattnet och veta var de kan gömma sig när de känner för det. Vänta med kompisbesök tills ni vant er vid varandra. Låt dina kaniner få undersöka dig och upptäcka att du inte är farlig.

Så sköter du om din kanin

Kolla igenom dina kaniner varje dag - då håller du koll på att dina kaniner är friska och inte skadat sig.

Undersök det här på din kanin varje dag

  • Päls – pälsen ska vara mjuk och glansig. Om pälsen är matt och smutsig så kan kaninen vara sjuk. Långhåriga kaniner behöver daglig pälsvård.

  • Öron

  • Ögon

  • Klor – klipp om de börjar bli för långa

  • Tänder

  • Kropp – känn efter sår och svullnader

Städa kaninburen

Städa undan bajs, gamla grönsaker, fuktigt hö och bottenmaterial varje dag. Fyll på med nytt bottenmaterial om det behövs. Fyll även på med hö och färskt vatten dagligen. Kom ihåg att diska vattenflaskan också, glöm inte pipen. Ett trick för att se hur mycket din kanin dricker är att fylla flaskan full varje dag. Då ser du enkelt hur mycket din kanin druckit och om något ändrats från en dag till en annan. Beroende på hur många kaniner du har, och vilken yta de delar på, så behöver du storstäda buren minst en gång i veckan.

Se till att din kanin får använda sina tänder

Kaninens tänder växer ständigt. Det behöver dem göra för att kaninen inte ska slita ner sina tänder helt när den äter fiberrikt gräs. Tänk på att ge din kanin foder som hjälper den att slipa ner sina tänder, som till exempel grovt hö, fruktgrenar och gnagarpinnar. Om tänderna blir för långa gör det väldigt ont på kaninen och den kan sluta äta. Då behöver du åka till en veterinär för att få hjälp med att slipa ned dem. 

Så lyfter du en kanin

Du hanterar din kanin genom att lyfta upp den med en hand under frambenen och den andra handen stadigt under kaninens bakdel. Ibland kan du även behöva hålla i kaninens bakben bestämt men försiktigt. På så sätt ger du stöd åt kaninens långa kropp så att inte ryggen tar skada.  Håll kaninen nära din kropp så att kaninen får så mycket stöd som möjligt. En rädd kanin kan skada både dig och sig själv om den försöker sprattla sig fri, så börja träna hantering med din kanin på golvet. Då är inte fallet så högt om kaninen skulle sprattla sig loss.

Självklart ska du aldrig lyfta kaninen i öronen eller i nacken. Du ska heller aldrig placera en kanin på rygg och hålla fast den. När en kanin är fast i en sådan position kan den få en ”frysreaktion” eftersom den försöker övertyga ”rovdjuret” om att den är död för att få rovdjuret att släppa. Det här är extremt stressande för kaninen, även fast det kan se ut som att kaninen är glad och avslappnad.

Vad äter kaniner?

Kaninen är en växtätare (herbivor) och i det vilda så består deras föda mestadels av gräs, men även bark, rötter, blad och andra mindre växter. Gräs är väldigt fiberrikt och kalorifattigt och kaninens anatomi och fysiologi är anpassad för att smälta denna typ av föda med hjälp av bakterier i tarmen. Kaniner som inte får äta tillräckligt med gräs och hö får problem med tänderna och metabolismen.

Om du byter foder till din kanin, kom ihåg att göra detta i en långsam takt. Om du byter från hö till gräs eller ökar mängden pellets för snabbt så kan kaninen få problem med matsmältningen.

Gräs och hö

Kaninens foderstat ska bestå till minst 80–90% av högkvalitativt hö eller gräs. Kom ihåg att gräs innehåller mycket mer vatten än hö, och därför kan det vara svårt för kaninen att få i sig all näring den behöver av bara gräs. Vi rekommenderar att du alltid ger din kanin hö, även på sommaren när kaninen kanske bor utomhus och har tillgång till en massa gräs att äta. Det är också viktigt att komma ihåg att bytet mellan hö och gräs ska ske i små etapper, annars får kaniner ofta problem med magen och diarré.

Kaniner behöver fri tillgång till hö och de behöver äta större delen av dygnet. Om du har flera kaniner som hålls tillsammans så ska alla kaniner kunna äta samtidigt och gärna från en eller flera höhäckar. Vi har till exempel ekologiskt hö från Smily!

Bladgrönt

Bladgrönt innehåller mycket näringsämnen som är bra för din kanin. Det ser även till så att din kanin får i sig lite extra vatten, vilket är perfekt då kaniner kan vara ganska dåliga på att dricka. Försök ge minst tre olika sorters bladgrönt till din kanin varje dag, men kom ihåg att inte ge för mycket på en gång. Exempel på bladgrönt som är både bra och gott för din kanin är blad och grenar från fruktträd, gräs, maskrosor, kål, romansallad, broccoli, brysselkål, selleri, persilja och collard.

Pellets

Pellets består av fullvärdig näring som innehåller allt din kanin behöver, men det ersätter inte höet som behövs i kaninens kost. Pellets kan ses som ett komplement om din kanin har behov som kräver en speciell kost, till exempel om din kanin har ungar, är dräktig, sjuk, underviktig eller gammal, eller om din kanin är utomhus på vintern. Fördelen med pellets är att alla pelletsbitar ser ut och smakar likadant och därför kan din kanin inte selektera ut det allra godaste. Vår rekommendation är att ge 1 matsked pellets per 2 kg kanin om du tycker att kaninen behöver det, till exempel på vintern eller vid dräktighet/laktation. Vi säljer bland annat pellets från Brit Animals och Versele-Laga.

Kaningodis

Kaningodis ska gärna vara rikt på fiber och ha ett lågt innehåll av fett och socker. Du kan ge godis till din kanin som belöning eller för att aktivera kaninen, men bara någon gång då och då. Kaniner tycker oftast att det är väldigt gott med godis och vill äta mycket av det men, precis som vi människor, så mår de bäst av att bara få någon bit lite då och då.

Vatten

Kaninen ska alltid ha tillgång till rent och friskt vatten. Har man flera kaniner så rekommenderar vi att dem har flera dricksflaskor så att alla kaniner kan få dricka sig otörstiga samtidigt om dem behöver.

Kaninen äter sitt bajs – är det farligt?

Kaninen har två typer av avföring - de mörka runda små kulorna som vi ser och städar undan från buren, och ett så kallat ”nattbajs” som är ljusare och blankare som kaninen äter upp meddetsamma. Att äta upp sitt eget bajs (koprofagi) gör kaninerna för att få ut så mycket som möjligt från sin svårsmälta mat. Nattbajset innehåller fortfarande mycket viktiga ämnen, vitaminer och bakterier som kaninen behöver till sin matsmältning. De mörka runda kulorna som vi ser, är det bajs som kaninen har processat i omgångar och inte behöver längre. 

Hur aktiverar jag mina kaniner?

Umgås och lek med din kanin

Kaninen är ett socialt djur som lever i kolonier (många familjer) i det vilda och de räknas även som ett bytesdjur. Därför ska man helst hålla kaniner tillsammans i par eller i grupp. En kanin som hålls ensam är ofta väldigt stressad, även om det kan vara svårt för oss att se. Kaniner tycker om att putsa varandra och att få vara nära varandra. De är mycket sociala djur och har ett rikt socialt språk. Umgås mycket med din kanin - gosa, lek, borsta den och lär den tricks så stärker ni relationen till varandra. Ju bättre er relation är, desto enklare är det för dig att upptäcka om något inte stämmer. De flesta kaniner älskar att umgås med sin ägare, och du kan till och med lära din kanin att ha på sig sele och koppel så att ni kan gå ut på upptäcktsfärder eller hoppa över hinder. Kom ihåg att ta det försiktigt när du tränar din kanin till att acceptera sele och koppel - det är viktigt att kaninen känner sig lugn och trygg.

Låt kaninen leta mat

I det vilda spenderar kaninen en stor del av dygnet åt att leta mat (födosöka) och när vi håller kaniner som sällskapsdjur så behöver vi hjälpa till med att tillgodose detta ”leta-mat-behov”. Din kanin ska alltid ha hö lättillgängligt, men du kan även använda hö i aktiveringsleksaker och andra roliga prylar. Du kan exempelvis fästa kålblad i burgallret eller i ett kompostgaller som är fäst i väggen eller en möbel. Tomma toalettrullar är också perfekta att använda som kaninleksaker – fyll dem med hö, nyttiga grönsaker eller pellets, vik båda ändarna och göm dem i burspånet så får kaninen leta och slita upp dem.

Kaniner behöver gräva

Det ligger i kaninens natur att gräva och det behöver de få möjlighet att göra även som sällskapsdjur. Om din kanin inte får gräva utomhus kan du ha en låda med sand eller halm i som kaninen kan gräva i. Det brukar vara mycket uppskattat!

Kaniner behöver leksaker att riva sönder

Kaniner älskar att riva sönder saker, så ge gärna din kanin en kartong eller andra leksaker av papper som är trygga för kaniner. Pinnar med bark på är också perfekta kaninleksaker som ger mental stimulering, samtidigt som kaninen får sina tänder slipade och lite fibrer i magen.

Träna din kanin

Kaniner är väldigt aktiva djur och kan ibland helt plötsligt göra långa hopp och springa runt som galningar. Om du inte vet med dig att din kanin blivit skrämd av något, är det här ett tecken på att kaninen är glad och lycklig. Det är viktigt att kaninen har tillräckligt med utrymme för sina energipåslag, och en burkanin måste få komma ut minst en timme per dag.

Kaninsäkra hemmet

Se till att du kaninsäkrat ditt hem innan du släpper ut din kanin på golvet. Ta bort alla sladdar, giftiga växter och andra djur som kan skada kaninen, till exempel en hund eller katt. Golvet får inte vara för halt för kaninen, så en bra idé är att lägga ut mattor så kaninen tryggt kan ta sig runt. Om din kanin ska rastas utomhus är det viktigt att du har säkrat staketet så att kaninen inte kan gräva sig under eller bita sig igenom gallret. Lämna aldrig din kanin ensam, då kan en katt eller annat rovdjur smyga sig på och skrämma eller skada kaninen. Om du inte har möjlighet till en trygg inhägnad utomhus till din kanin kan du lära kanin att ha på sig sele och koppel och ta med den på promenader och upptäcktsfärder.

Om kaninen blir sjuk eller börjar bete sig annorlunda

Innan du hämtar hem din kanin är det en bra idé att ha hittat en veterinär som är specialiserad på kaniner. Upptäcker du att din kanin börjar bete sig annorlunda, slutar äta, dreglar, slutar tvätta sig eller liknande så är det viktigt att ta kontakt med en veterinär snabbt.

Kaninen, som är ett bytesdjur i det vilda, vill helst inte visa när den inte mår bra och bli ett lätt byte. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på avvikande beteende, för att snabbt kunna ge kaninen rätt vård om den är sjuk eller skadad. Ju mer tid du spenderar med din kanin ju bättre lär du känna den och kan upptäcka sjukdomar i tid.

Till kaniner finns det även vaccinationsprogram som det kan vara klokt att se över. I Sverige har vi smittsamma virussjukdomar som tex myxomatos (kaninpest) som man kan vaccinera sin kanin mot. Allra bäst är att föra journal över kaninen, dess skötsel och hälsotillstånd. På så sätt kan du snabbt upptäcka små förändringar om kaninen skulle bli sjuk och se till så att kaninen får rätt vård.

Vanliga sjukdomar och problem hos kaniner

  • För långa tänder

  • Ingen aptit

  • Rinniga ögon och nos

  • Urinvägsinfektion

  • Infektioner i öronen

  • Parasitangrepp

  • Pododermatit - trycksår under tassarna

Kaniners fortplantning och kaninungar

Kaniner blir könsmogna när de är ca 8 veckor gamla, men de är absolut inte redo att fortplanta sig vid den åldern. Därför är det viktigt att hålla isär okastrerade hanar och honor.

En kaninhona är dräktig i ungefär 31 dagar och en kull ligger i genomsnitt på fem kaninungar. Bara ett par dagar efter att kaninhonan fött sina ungar kan hon bli dräktig igen. Kaninungar föds blinda, döva och utan päls. Mamman matar sina ungar två gånger per dag och mjölken är väldigt näringsrik och fet. Kaninungarnas hörselgångar börjar öppnas när de är ca 7 dagar gamla och ögonen börjar försiktigt öppnas när de är ungefär 10 dagar gamla. Vid den här tiden har kaninungarna även börjat smaka på fast föda som hö, men de fortsätter dia tills de är ca 6 veckor gamla. Kaninungarna behöver sin mamma tills de är minst 8 veckor gamla, och ska inte separeras från henne förrän efter det.

Tips på produkter till din kanin

Allt för kaniner

Här hittar du allt för kaniner, som mat, leksaker, godis och inredning till buren och övriga kanintillbehör.

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?