Kattens hälsa & vård

Rätt typ av kattmat och en lagom dos aktivitet och lek. Det är allt en katt behöver för att må bra - åtminstone om du frågar katten själv! I själva verket behöver katten även lite regelbunden omsorg utöver mat och bus, som kloklippning, fästingskydd och i vissa fall om nödvändigt medicin.

Ibland kan kattens diet behöva ytterligare förstärkning i form av näringstillskott. Som ägare måste du se till att din katt får i sig rätt mängd vitaminer och mineraler, speciellt om katten utfodras med rent färskfoder. Även åldrande och stress kan innebära att katten behöver extra vitamintillskott. 

Vad behöver katten?

 • Pälsvård. Att borsta katten då och då är bra både för långhåriga och korthåriga katter. En långhårig katt bör borstas noga varje vecka för att förhindra tovor som orsakar obehag för katten.
 • Kloklippning. Innekatters klor ska klippas regelbundet för att förhindra att klorna bryts, eller att katten fastnar i hemmets textiler.
 • Ta hand om kattens tänder. Tandproblem som orsakas av plack som t. ex gingivit är vanligt hos katter. Dåliga tände gör det svårt för katten att äta och är kostsamt att behandla. Det mest effektiva sättet att hålla mun och tänder friska är att vänja katten vid att borsta tänderna. Tänk på att tandborstning förhindrar men inte tar bort plack och tandsten. För att få bort redan existerande plack och tandsten måste katten få hjälp av veterinären.

Kattens hälsa

Hemligheten bakom ett långt och friskt kattliv är att förebygga problem och ge katten lämplig behandling vid behov.

 • Avmaska katten vid behov! Håll koll på katten, särskilt utekatten drabbas lätt av mask och parasiter.
 • Kom ihåg att vaccinera din katt. Både ute- och innekatter bör vaccineras, sjukdomar kan följa med in i hemmet via dina skor.
 • Var redo med ett husapotek för katten! Bra att ha i första-hjälpen-lådan: Kosttillskott som stillar en orolig mage vid plötsliga problem, paraffinolja, fästingplockare och desinfektionsmedel.
 • Rutiner och välbekanta dofter är viktiga för katter, och vissa individer är väldigt känsliga för förändringar. Du kan hjälpa katten att lindra stress och oro med hjälp av feromoner från Feliway.
 • Har du en äldre katt? Ta katten till veterinären för regelbundna hälsokontroller.

Ta för vana att regelbundet undersöka din katts hälsotillstånd, varva dagens mys-och-gos med en lite nogrannare koll. Se över ögon, öron, tassar och tänder. Lär känna din katt ordentligt, så att du upptäcker förändringar i tid!

Artiklar 1 till 30 av totalt 40

per sida
Sida:
 1. 1
 2. 2

Rutnät  Lista 

Minskande ordning

Artiklar 1 till 30 av totalt 40

per sida
Sida:
 1. 1
 2. 2

Rutnät  Lista 

Minskande ordning
 • Relaterade produkter

Back to top