Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Fästingtips för smådjur

Det är inte bara hundar och katter som drabbas av fästingar. Även våra smådjur riskerar att terroriseras av dessa parasiter. Främst kaniner ligger i riskzonen för fästingbett med tanke på att många kaniner bor i uteburar under vår och sommar. Även marsvin, hamstrar och andra smågnagare släpps ibland ut i naturen och är då i riskzonen för fästingbett. Här berättar vi mer om vad som är bra att tänka på gällande fästingar och smådjur som kanin, marsvin och hamster.

Är det farligt för smådjur som kanin, marsvin och hamster att få fästingar?

De flesta fästingbett är ofarliga, men detta gör dem oftast inte mindre obehagliga. Både för husdjuret och dess ägare. Därför är det bra att ta reda på information om fästingar, och vad man som ägare kan göra för att förebygga fästingbett på sitt lilla smådjur.

Lite fakta om fästingar

Fästingar är ett spindeldjur som gärna parasiterar på både människor och djur. Utemiljöer som är fuktiga, skuggiga och snåriga är ideala för fästingar. Husdjurets huvud- eller halsregioner är extra utsatta eftersom pälsen inte är lika tät där.

En del av fästingens mun består av ett taggigt sugorgan, och det är detta organ fästingen använder för att borra sig fast i huden. Då fästingen borrat ner sitt sugorgan i djurets hud, injicerar den samtidigt ett ämne som hjälper till att bedöva det berörda hudområdet. Först när fästingen suttit fast i ett dygn eller två börjar den att suga blod. I och med blodsugandet förs fästingens saliv in i djurets kropp, och det är via saliven som eventuella sjukdomar såsom borrelia kan föras vidare. Som tur var finns det inga tydliga tecken på att kaniner drabbas av de mer allvarliga fästingburna sjukdomarna, men om du upptäcker ett ändrat allmäntillstånd ska du genast kontakta veterinär.

Så förebygger du fästingbett på smådjur som kanin, marsvin och hamster

Om ditt djur bor eller befinner sig utomhus under fästingtider är det viktigt att kontrollera djurets päls så ofta som möjligt, minst två gånger om dagen. Du kan då upptäcka och plocka bort fästingar som ej hunnit sätta sig eller som just satt sig. Kontrollera främst huvud, öron och halspartier.

Så gör du om ditt smådjur har fått en fästing

Det finns olika verktyg för att ta bort fästingar som hunnit sätta sig. Det är viktigt att använda ett verktyg som minimerar risken för att fästingen går sönder och huvudet fastnar i ditt husdjurs hud. Fästingplockare kommer i olika utföranden, det finns bland annat de som är utformade som snaror, de som ser ut som en kofot eller de som skruvar upp fästingen. Håll koll på platsen där fästingen suttit, ibland kan det uppstå en lokal infektion i huden.

Om ditt djur är påverkat av bettet eller om du misstänker att något är fel. Tveka inte att direkt kontakta veterinär.

Arken Zoo Veterinärkliniker

Visste du att vi har veterinärkliniker i anslutning till en del av våra butiker? Här hittar du alltid engagerad personal som hjälper dig och ditt husdjur med allt från vaccinationer till mer avancerade operationer.

Produkter för att ta bort fästingar på smådjur

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?