Skötselråd: Tamråtta

TamråttaOm du nyss skaffat dig en tamråtta har du kompisar som du kommer att ha mycket roligt med. Tamråttor är både sociala och intelligenta, det är lätt att få dem tama och tillgivna. Tamråttor lever oftast runt 3 år. Livslängd över 4 år hör till ovanligheterna. Vuxna tamråttor väger ca 0,5kg (gäller honor, hanar väger något mer). Eftersom tamråttor är mycket sociala och gillar sällskap är det viktigt att tamråttor får leva i par eller flock, detta även om du ägnar mycket tid åt att umgås med dem.

Det är viktigt att du och dina råttor får en bra start tillsammans för att ni ska bli så goda vänner som möjligt. Nedan följer en rad råd och tips för hur du tar hand om dina kompisar på bästa sätt.
 

Den första tiden hemma med din nya tamråtta

När du kommer hem med din tamråtta gör du i ordning buren så att råttan känner sig välkommen.

De första 1-2 dygnen ska tamråttan få vara ifred så mycket som möjligt så att den i lugn och ro får bekanta sig med sitt nya hem.

Därefter ska du börja vänja råttan vid dig och din övriga familj. Ge råttan mycket uppmärksamhet, den ska också vänja sig vid beröring så att du och råttan blir bra kompisar. Råttor är flockdjur och trivs bäst i en grupp där det finns en tydlig ledare. Det ska inte råda någon tvekan om att det är du som är ledaren över tamråttan, det är du som ledare som ska sätta gränser för vad som är tillåtet och ej. Tamråttan ska uppfostras mjukt men bestämt, lyft bort råttan och säg NEJ om den gör fel. Eftersom råttor är intelligenta lär de sig snabbt och du kommer snabbt att få en tam och tillgiven råttkompis.

Du kan vänta någon vecka med att ge annan mat än torrfoder eftersom råttan är ung och fortfarande har känslig mage den första tiden i sitt nya hem.
 

Bur och inredning

Enligt Jordbruksverkets föreskrifter ska en bur till råttor inte vara mindre än 60 x 30 cm. Vi rekommenderar burmått på minst 80 x 50 cm. Dessutom är det bra om råttburen har flera våningsplan eftersom råttor gillar att röra på sig och vill ha gott om utrymme.

I botten på buren ska du ha spån eller strö, exempelvis All Pet Pine som dammar väldigt lite. Ett billigare alternativ är Toa-lätt pellets. Tamråttor ska ha ett hus eller annat krypin där de kan sova och få dra sig undan. Lägg i hamstervadd i huset så att råttorna kan forma sin egen bädd.

Råttor behöver leksaker så att de kan aktivera sig själva. Rör, gungor, hängmattor och andra typer av saker att krypa i och klättra på är bra för råttor. Tänk på att möblera om i buren då och då samt att variera leksakerna så att råttorna får ombyte, då får de mer stimulans och trivs bättre.

Maten serverar du i en skål, gärna en stabil skål i keramik som inte råttorna kan välta. Fram till dess att råttorna lärt sig hur man dricker ur vattenflaskan i buren ska du också ha en vattenskål ståendes i buren.
 

Mat och dryck

Råttor ska ha torrfoder bestående av pellets särskilt sammansatta för råttor. För att få i sig all näring behöver de också en blandning av frön, torkad frukt och säd som du hittar i din butik. Det ska finnas fri tillgång till både pellets och blandning.

För att variera kosten bör råttorna också ha komplement till torrfodret. Råttor är glada i den mesta sortens mat men likaväl som för människor ska du undvika att ge dem mat som innehåller mycket fett, salt och socker. Istället bör du regelbundet ge dem grönsaker, frukt, rotfrukter och andra grödor. Lite av dina egna matrester kan också vara bra att ge någon gång i veckan för att råttorna ska få varierad kost.

I vattnet bör du tillsätta flytande multivitamin för gnagare så att råttorna får alla nödvändiga vitaminer.
 

Skötsel och stimulans

Råttor är gnagare och tänderna växer under hela råttans liv. Därför måste råttor ha tillgång till saker att gnaga på såsom gnagträ, stänger, hårt godis och annat som gör att den får använda sina tänder ordentligt. Ett kalkblock och ett saltblock ska råttorna också ha att gnaga på så att de får i sig mineraler. Om du märker att de gnager ofta på dessa så finns det risk att de får i sig för mycket mineraler, ta då bort blocken.

Om råttans klor blir för långa så ska de klippas, använd klosax för gnagare.

Tänk på att en råtta behöver få komma ut ur sin bur dagligen. Ha då alltid råttan under uppsikt, råttor är nyfikna djur som gärna hittar på bus om du inte är uppmärksam. Råttor uppskattar att få ta promenader utomhus, använd då särskilt koppel och sele.

Att simma är inga problem för råttor, det är bra motion och håller dem rena. Om du badar råttorna så se till att vattnet har en behaglig ljummen temperatur och att du torkar råttan ordentligt efteråt så att den inte fryser. Är råttan smutsig kan du använda särskilt gnagarschampo för att tvätta den.

Lycka till med dina tamråttor!

Back to top